Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jobbet mot matchfixning går nu äntligen åt rätt håll

Svenska matchfixningsåret 2018. 

Många matcher under lupp, men jobbet går åt rätt håll.

Första steget bör vara en spelunderrättelsetjänst som Europa vill ta efter.

Under året har vi läst om misstänkt matchfixning inom svensk fotboll i fyra fall:

Superettanmötet Falkenberg – Frej

Svenska Cupen-matchen Assyriska – Värnamo

Seriematch i Div 1 Norra, Forward – Linköping

Ungdoms-/juniormatch i Södertälje.  

Nu återstår det ju några veckor på säsongen, men nu går man på förbundsnivå ut och bekräftar att under 2018 har:

25 matcher utretts med misstankar om otillåten påverkan.

5 spelare stängts av för brott mot matchfixingreglementet 

2 fall varit föremål för domstolsprövning.

Är det här statistik vi ska förfäras över? Eller nickande konstatera att man äntligen börjar jobba aktivt med problemen och att politiker, myndigheter och organisationer nu dragit upp sina skallar ur sanden? Jag tycker det senare.

***

Historiskt har polis och åklagare varit väldigt ensamma i arbetet mot matchfixing. Svenska Spel har nog bidragit med visst spelunderlag, men både detaljkunskap och information har saknats på grund av resursbrist. Men nya omregleringen har givit önskad effekt. 

Nu har Riksidrottsförbundet samordnare i frågan, Fotbollsförbundet har utökat med befattning riktat mot matchfixing, polisen jobbar med en permanent auktionsgrupp mot idrottskriminalitet och den nya Spelmyndigheten blir en vass aktör i och med nya spellagstiftningen 1 januari 2019. Bra så!

***

Det som förvånar mig är att man från förbunds- och politiskt håll tycker att det är ”positivt att internationella spelbolag nu börjat dela med sig av utredningsinformation”? 

Alla de EU-baserade spelbolagen har ju haft en gemensam organisation sedan knappt tio år tillbaka där matchfixing varit huvudfokus. Hade bara varit att lyfta luren. Statliga spelbolag har haft exakt samma organisation. 

Vilken hjälp har svenska spelmarknaden haft därifrån?

***

Jag vill se att ett praktiskt samarbete börjar redan nu, innan omreglering rullats ut fullt:

Det går inte att trycka på brandlarmet så fort det är onormal aktivitet runt ett spelobjekt, men jag tycker spelmyndighet och förbund ska ha officiell lista på ”Matcher under utredning”. Matchfixare och involverade gillar inte att strålkastarna tänds direkt.

Se till att ha en rakare och mer effektiv, informell, underrättelsetjänst mellan polis och de 3-4 största sportbettingaktörerna på svenska spelmarknaden.

Ha tydligare kontaktinformation hur man privat kontaktar ansvarig enhet inom polisen för observationer och tips om matchfixing. Stor skillnad på heta tips och för många trösklar om man ska gå via förening, förbund och spelmyndighet som privatperson.


BORGS BOMB

TOTTENHAM HAR BARA TVÅ DYGNS VILA – KAN FÄLLAS 


Tottenham med mustig seriematch i PL mot City på måndagskvällen. 48 timmar senare har man bortamöte mot West Ham i Ligacupen. Här får man 2,70 på West Ham-seger, men jag tycker knappt 2,00 på Draw no Bet (pengarna tillbaka vid kryss) är lika spelbart.


GULDJAGANDE PEKING VINNER MED MINST 1,5 MÅL 


BP, laget som gjort minst- och släppt in mest mål i Allsvenskan har nu endast kvalplatsen att gå för. Av de 5 senaste matcherna har man förlorat 4 med två mål. Nu möter man guldjagande Peking. Norrköping vinna med minst 1.5 mål 2,15. Hit med pengarna!