Jens Jadbäck: "Pokerboomen har gått överstyr"

Publicerad
Uppdaterad

Jag befinner mig just nu i Las Vegas

där stämningen är på topp med svenskar precis överallt. Alla skandinaver hejar på varandra och följer varandras öden och äventyr med stor entusiasm. Men något skuggar idyllen under strippens neonljus.

Pokerboomen genererade

en hel del nyrika ungdomar i övre tonåren. Personer som är för unga för att legalt få spela i USA där åldersgränsen är 21. Några av dessa unga pokertalanger har tagit chansen, bokat en biljett till Las Vegas - och som i så många fall tidigare - hoppats på turen. De lånar en identitetshandling av en kompis eller släkting och sedan slår de sig lugnt ner vid pokerborden runtom i Las Vegas.

Man kan ju tycka att

det är deras ensak vad de gör med sina liv men jag känner instinktivt ett obehag inför det här fenomenet. Pengarna de strör runt sig har de sannolikt vunnit på poker och skulle de förlora dem befinner de sig i samma situation som för ett par år sedan - i skolbänken med endast ett studiebidrag som disponibel inkomst. Så långt ingen skada skedd, de har åtminstone haft lite kul med sin tillfälliga rikedom.

Det de här unga grabbarna

inte förstår är att de riskerar att förstöra sina liv. Om de amerikanska myndigheterna kommer på att minderåriga spelar poker med hyfsat höga insatser väntar hårda straff. En tid i fängelse för att därefter utvisas från de förenta staterna, sannolikt på livstid. Då kommer deras drömmar om att spela Main Event i World Series of Poker definitivt att gå i kras. Å andra sidan är det nog det minsta de har att bekymra sig om ifall de skulle hamna i den situationen.

Casinona som drabbas av bedrägeriet

följer sina rutiner och de skulle inte tveka att polisanmäla en svensk yngling med lite för mycket pengar på fickan. Åldergränsen finns där av en anledning, såväl i Sverige som utomlands och jag tycker att den är vettig. Att dessa ungdomar dessutom högt och tydligt i diverse forum och bloggar berättar om hur lättlurade amerikanska poker managers är visar bara på att åldersgränsen borde understrykas än mer. Personlig mognad är en otroligt viktig egenskap hos en pokerspelare. Låt oss bara hoppas att även dessa grabbar finner den någon dag.

Jens Jadbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag