Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jens Jadbäck: "Pokerboomen har gått överstyr"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Jag befinner mig just nu i Las Vegas

 där stämningen är på topp med svenskar precis överallt. Alla skandinaver hejar på varandra och följer varandras öden och äventyr med stor entusiasm. Men något skuggar idyllen under strippens neonljus.

Pokerboomen genererade

 en hel del nyrika ungdomar i övre tonåren. Personer som är för unga för att legalt få spela i USA där åldersgränsen är 21. Några av dessa unga pokertalanger har tagit chansen, bokat en biljett till Las Vegas - och som i så många fall tidigare - hoppats på turen. De lånar en identitetshandling av en kompis eller släkting och sedan slår de sig lugnt ner vid pokerborden runtom i Las Vegas. 

Man kan ju tycka att

 det är deras ensak vad de gör med sina liv men jag känner instinktivt ett obehag inför det här fenomenet. Pengarna de strör runt sig har de sannolikt vunnit på poker och skulle de förlora dem befinner de sig i samma situation som för ett par år sedan - i skolbänken med endast ett studiebidrag som disponibel inkomst. Så långt ingen skada skedd, de har åtminstone haft lite kul med sin tillfälliga rikedom.

Det de här unga grabbarna

 inte förstår är att de riskerar att förstöra sina liv. Om de amerikanska myndigheterna kommer på att minderåriga spelar poker med hyfsat höga insatser väntar hårda straff. En tid i fängelse för att därefter utvisas från de förenta staterna, sannolikt på livstid. Då kommer deras drömmar om att spela Main Event i World Series of Poker definitivt att gå i kras. Å andra sidan är det nog det minsta de har att bekymra sig om ifall de skulle hamna i den situationen. 

Casinona som drabbas av bedrägeriet

 följer sina rutiner och de skulle inte tveka att polisanmäla en svensk yngling med lite för mycket pengar på fickan.  Åldergränsen finns där av en anledning, såväl i Sverige som utomlands och jag tycker att den är vettig. Att dessa ungdomar dessutom högt och tydligt i diverse forum och bloggar berättar om hur lättlurade amerikanska poker managers är visar bara på att åldersgränsen borde understrykas än mer.  Personlig mognad är en otroligt viktig egenskap hos en pokerspelare. Låt oss bara hoppas att även dessa grabbar finner den någon dag.

Jens Jadbäck