Jag vann! Expressen mötte i går kväll Erik, 36, från Visby som kammade hem rekordpotten på 122 miljoner i lotto. Nu ska jag glida runt, säger Erik, som fortfarande knappt kan fatta vad som hänt, om framtiden.
Jag vann! Expressen mötte i går kväll Erik, 36, från Visby som kammade hem rekordpotten på 122 miljoner i lotto. Nu ska jag glida runt, säger Erik, som fortfarande knappt kan fatta vad som hänt, om framtiden.

"Jag vann 122 miljoner!"

Publicerad
Uppdaterad
VISBY. Arbetslöse Erik, 36, vann rekordvinsten på 122 miljoner.
- Jag är lycklig, men inte så lycklig ändå. Varför just jag, har jag undrat, säger han när Expressen gratulerar landets genom tiderna största spelvinnare.
Erik är trött men skiner som en sol då Expressen kommer med tårta och blommor. Han bor i en fin etta i centrala Visby. På väggarna hänger lagbilder av Brynäs och IFK Göteborg. Stereon spelar Pink Floyd. Han beskriver sig själv som en lugn person som inte trivs i centrum. - Jag och familjen firade med kaffe. Jag dricker ingen alkohol, säger Erik.

"Nu ska jag glida runt"

Eriks livs märkligaste dag börjar gå mot sitt slut. Efter två år som arbetslös kockassistent blev han 122 miljoner kronor rikare över en natt. Trots det är han hur lugn som helst. Miljonerna kanske ska gå till köpa en fastighet och hyra ut lägenheter. Eller åka och se europeisk toppfotboll, helst Liverpools matcher. - Nu ska jag glida runt. Pyssla lite, säger han hemlighetsfullt.

Började darra

Allt började då han kom hem från en familjefest vid tolvtiden på lördagskvällen. Då slog han på text-tv och såg att en man i Visby i 35-årsåldern vunnit rekordvinsten. Erik bläddrade fram sidan 590 på text-tv, lotto- och jokersidorna. Först fattade han inte. Om och om igen kollade han raderna. Sen började han darra. Under natten ringde han Svenska Spel. Minst tio gånger. Ingen svarade. - Varför är det ingen som har hört av sig? undrade Erik. Då satte han sig och spelade tv-spel tills han somnade. Men klockan 10 på morgonen ringde telefonen. Det var Svenska spels Tommy Wahlgrens berömda vinnarsamtal. - Då jag hörde signalen blev jag alldeles kall. Men Tommy tyckte att jag verkade cool, säger han och lägger in prilla generalsnus. Efter samtalet gick Erik och diskade. - Och jag fick för mig att damma hela lägenheten.

Ringde mamma först

Den första Erik ringde var mamma. - Jag sa att det kommer att ske en stor förändring i mitt liv och att jag ville träffa henne och mina två bröder. - Jag trodde först att han hade träffat en tjej, säger Eriks mamma. I barndomshuset utanför Visby jublade familjen. Storebrorsan blev överlycklig. Mamma grät lyckotårar. Då Expressen träffar honom på söndagskvällen väntar han på telefonsamtal från sin bästa vän. Hittills vet ingen förutom familjen om att han vunnit.

Ska se "Medicinmannen"

Erik är född och uppväxt på Gotland. I gymnasiet gick han livsmedelsteknisk linje och drömde om att bli sjökock. En krånglande rygg stoppade hans jobbdrömmar och sen två år han sjukskriven men är på bättringsvägen. Då vi skiljs åt har bästa kompisen kommit. Vad ska ni göra nu? - Prata lite. Och se på "Medicinmannen" på tv, säger han lyckligt. Fotnot: Erik heter egentligen något annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag