Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag trodde på Tyskland – sedan blev jag förbannad”

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG/IBL IBL/ALL OVER PRESS

Frankrike vinner, Sverige tar sig till åttondelsfinal och England blir turneringens stora överraskning. 

Det är kommentatorn Niklas Holmgrens tips inför VM i Ryssland. 

Regerande mästaren Tyskland? De har redan sumpat sin chans. 

– Jag hade tyskarna som vinnare, men sedan blev jag förbannad på Joachim Löw, säger Holmgren. 

Efter en hektisk vår med Champions League-slutspel, Hockey-VM och Stanley Cup-final har den folkkäre sportkommentatorn Niklas Holmgren gjort sig förtjänt av lite välbehövlig semester. 

Det mest bestående intrycket från våren: Ja, kanske att det blev dansken Lars Eller som till slut fick avgöra Stanley Cup-finalen mellan Washington och Vegas. 

– Har du hört något liknande?! En dansk fick avgöra Stanley Cup, något liknande har inte hänt sedan jag var där 1996 i Miami när en tysk avgjorde. Nu var det en dansk som fick avgöra, världen är inte vad den en gång varit, konstaterar Niklas Holmgren. 

”Då framstår man som en idiot”

På schemat nu? Fotbolls-VM i tv-soffan – och ett par enstaka ströjobb åt arbetsgivaren Viasat. 

Där han i kortare videoklipp bjuder på sina tankar och analyser från tv-soffan. 

– Det är någon form av videoblogg eller vad det kallas för, men jag behöver inte åka någonstans utan kan göra det i soffan. Det som är lite trist med att tippa offentligt är att jag blir så tråkig då. Det blir mycket favoriter… Det är lite kul att chansa lite, men går inte de in framstår man som en idiot, säger han. 

”Avis på de som får göra det” 

Annars medger Holmgren att han trots allt är rätt sliten efter en intensiv vårsäsong. 

– Det tar alltid några dagar att få matcherna ur systemet. Först var det full fart med Champions League, sedan Hockey-VM på det med 25 matcher på tre veckor, och sen Stanley Cup, säger han och tillägger: 

– Men det blir skönt nu med Fotbolls-VM där man kan sitta hemma och skälla på kommentatorerna. 

Är det något du själv drömmer om – att få kommentera ett Fotbolls-VM? 

– Att få göra en VM-final i fotboll är utan tvekan en dröm. Inom ishockeyn har jag fått göra det mesta, men när det gäller fotboll har jag aldrig fått göra en VM-final. Så det har jag kvar. Man vet inte om och när chansen dyker upp, men det är en dröm jag har. Jag är avis på de som får göra det i år. 

Niklas Holmgren tippar VM

... Vilka vinner?

– Jag hade tyskarna som vinnare, men sedan blev jag förbannad på Joachim Löw när han nobbade Leroy Sané – och har petat ner dem till en semifinalplats. Finalen spelas mellan Frankrike och Brasilien, där tippar jag att Frankrike vinner. Det brukar ju vara så, sydamerikanska lag har fruktansvärt svårt att vinna i Europa precis som europeiska lag har svårt att vinna i Sydamerika. 

... Hur går det för Sverige? 

– De flesta har ju Sverige som trea i gruppen. Det är ett bra lag, men superstjärnorna saknas. Vilket på ett sätt är styrkan… Här kommer också hjärtat in i bilden, så jag tippar Sverige som tvåa. Vi brukar vara duktiga på att gå vidare från grupper och är svåra att besegra. Sydkorea i den första matchen blir nyckeln. Men i åttondelsfinalen tar det stopp, morsning korsning. 

... Vilket lag blir turneringens överraskning? 

– Nu är det kanske lite med hjärtat igen, men jag tror att engelsmännen har något bra på gång. De vinner inte, men kan gå långt. De spelar inte med samma press som de brukar göra. Sedan är frågan hur stor skräll det är? 

 

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger!