Jag skulle inte räkna bort min skräll i kväll

Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Copa América gör Fotbolls-EM sällskap på söndagens Topptips.

Därifrån hittas kupongens bankspik då Brasilien kommer göra slarvsylta av Venezuela på hemmaplan. 

I skrällväg hoppas jag att ett något undervärderat Ukraina kan överraska i Amsterdam.

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag

■■ Fotbolls-EM fortsätter förgylla Topptipsen, så klart! Sex EM-matcher finns med på söndagens kupong som spelas över två dagar. Men det är inte bara i Europa det råder mästerskapsfeber. I Sydamerika öppnar Copa América sina portar och två matcher hämtas därifrån. Det är också där jag hämtar min bank-spik. 

250 000 extra kronor kryddar söndagens Topptips där jag framför allt vill gardera eller gå emot ett par favoriter i EM. Österrike, Nederländerna och Polen bör inte lämnas ensamma. Det finns betydligt bättre spikar att ta av. 

■■ Match 3. En favorit som jag hoppas kan få en tuffare afton än oddsen säger är Nederländerna. Det finns en hel del frågetecken kring det här landslaget som har mycket att bevisa. 2-2, med darr på ribban, hemma mot EM-konkurrenten Skottland var inget vidare genrep. Att Van Dijk saknas i mittlåset är så klart ett stort avbräck. Defensiven är holländarnas svaga sida, vilket inte minst syntes borta i VM -kvalet mot Turkiet (2-4). Wijnaldum, De Roon och De Jong på mittfältet är dock en stark trio som ihop med tilltänkta skyttekungen Depay måste ha ett bra EM om Nederländerna ska gå långt. Här väntar en bra värdemätare i Ukraina i premiären. De blågula har visat att de kan stå upp mot de stora nationerna och känns underskattade. Ukraina kryssade bland annat borta Frankrike i VM-kvalet nyligen och slog Spanien i Nations League.

Flera spelare, som Malinovskyi (Atalanta) och Zinchenko (Manchester City), kommer från starka säsonger i stora klubbar. Jag helgarderar tidigt och hoppas på en knall av Ukraina till låg procent. 

■■ Match 4. Kupongens mest givna spik hittar vi här. De regerande mästarna Brasilien är värdnation för Copa América och kliver in som stora favoriter på Garrincha-stadion i Brasília. Laget har en otrolig höjd, vilket resultaten i VM-kvalet avspeglat. Sex raka segrar och en målskillnad på 16-2. I den senaste matchen borta mot svårspelade Paraguay (2-0) startade Neymar, Firmino, Gabriel Jesus och Richarlison framför Casemiro och Fred på mittfält/anfall. Försvaret går inte heller av för hackor där PSG:s lagkapten Marquinhos dominerar ihop med Real Madrids Militao i mittlåset. Venezuela är en bra bit bakom och har haft betydligt svårare att övertyga i kvalet, framför allt på bortaplan där det blivit tre raka torsk och 1-7 i baken.

Här saknas dessutom Osorio, Machís eller Rondón i truppen, där inte minst bästa målgöraren Rondón kommer lämna ett tomrum. Det här blir kattens lek med råttan. Slösa inga streck. Brasilien vinner enkelt inför hemmapubliken. 

■■ Match 6. Blanda inte in hjärta när det kommer till spel! Det svenska folket har nämligen gjort det igen, överskattat sitt landslag. Precis som på Stryktipset får Sverige en högre streckprocent än chanserna vi har på poäng i premiären mot Spanien i Sevilla. Det är alltså en ren bortamatch och vi minns hur det gick i EM-kvalet. Sverige var tämligen utspelat och förlorade med 0-3. Inget att skämmas för då Spanien efter det gjorde rent hus på hemmaplan där 6-0 mot Tyskland sticker ut. I träningsmatchen inför EM mot starka Portugal var spanjorerna det bättre laget (0-0). Matadorerna är ändå lite nederlagstippat av spelbolagen till det här mästerskapet vilket kan passa Spanien perfekt. Här saknas Busquets/Llorente i Spanien och Kulusevski/Svanberg i Sverige på grund av corona. ”Kulan” är nog det största avbräcket då givna Busquets ändå har fin täckning bakom av Man Citys Rodri, exempelvis.

Kanske är jag pessimistiskt lagd, men jag tror inte att Sverige löser poäng i den här matchen. Det är inte heller här Blågult förväntas ta poäng. När ettan då bjuder på spelvärde så är det bara att spika Spanien.  

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag

Spiken

Brasilien (match 8)

Brasilien har hög klass på varje position och spelar dessutom på hemmaplan i denna Copa América-premiär. Venezuela saknar viktiga spelare och kommer inte ha något att sätta emot. Bank-spik. 

Skrällen

Ukraina (match 3)

Nederländerna har en hel del att bevisa i sitt första mästerskap sedan 2014. Förstamålisen Cillessen och kapten Van Dijk är out vilket försvagar de defensiva leden. Ukraina har en hel del klass och har visat att de kan stå upp mot stora nationer senaste åren.

Favorit i fara

Polen (match 8) 

Polen har inte imponerat de senaste åren. En seger på de sju senaste landskamperna och den kom mot Andorra. Både Milik och Piatek missar detta EM, vilket gör Lewandowski väldigt ensam i offensiven. Slovakien är inget jättelag heller, men kan absolut stå upp här. Målsnål och tight match att vänta.