Skottland spelas till dubbla degen

Foto: CRAIG BROUGH / BILDBYRÅN

Förslaget bra.

Men genomförande och effekt uteblir?

Regeringens utredare redovisade i veckan förslag på åtgärder för att intensifiera kampen mot matchfixning och försvåra för olicensierade spelbolag.

Anmärkningsvärt var:

■ Mer ansvar läggs på spelbolagen och idrottsförbund. Bolagen har redan väl fungerande verktyg mot matchfixning och samarbeten via branschorganisationer. Gällande förbund faller lejonparten på fotbollen, som redan har organisation och rutiner mot matchfixning. Bra underlag finns sen tidigare!

■ Jakten på olicensierade bolag hade bara inriktning vadhållning, enligt utredaren?! Min gissning är att 75-90% av de som bryter mot bonusar, Spelpaus och tar omsättning/skatteintäkter har huvudinriktning nätcasinokunder. 

  

Det viktigaste i utredningen är bra. Det ska underlättas lagligt för bolag, spelmyndighet och polis att korsbyta information för att bekämpa spelfusk och bedrägerier. Lättnader i personintegriteten ska skrämma och stoppa buset i tid.

Hade varit av stort signalvärde om utredningen belyst vikten av öronmärkning av resurser till Spelinspektion, polis och åklagare för praktiskt genomförande. Politikerförsvaret blir ju nu enkelt med att ”det är upp till respektive myndighet att prioritera”. 

Intensionerna bleknar ju också påtagligt när spelbedrägeripolisen innan tvingas meddela att samtliga pågående utredningar läggs i garderoben på grund av resursprioritet för gängkriminaliteten. 

Vem ska nu läsa spelbranschens larmrapporter...?

  

Efter Spanien var vi framtidens lag. Grekerna tog ner oss bryskt. Segrar mot Kosovo och Grekland nu ett måste. Spelmässigt är det tyvärr Kosovo +1.5 mål och 0-0 mot Grekland som är av värde. Avstår spel.

BORGS TRE HELGDRAG

KROATIEN. Cyperns trupp moderklubb Nissi Beach? Ett mål på sex matcher. Kroatien före Ryssland i grupp. Behåller kommandot och trots bortaplan spelas -1.5 mål 1,88. 

Spelstopp: fredag, 20.45.

ALBANIEN. Vann detta möte hemma för en månad sedan. Ungern ingen kandidat för VM-biljett. Rolig skrälltvåa på tråkig stryktipslapp och 4,15 på albansk seger prövas. 

Spelstopp: lördag 20.45.

SKOTTLAND. Boostade efter bortaseger mot Österrike och chans nå VM-slutspel igen? Bra hemmatryck. Israel okej, men sköra borta. Dubbla degen på skottarna är fint. 

Spelstopp: lördag, 20.45.