Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ibland kan man känna sig odödlig”

Bengt Sonnert förstärker SportExpressens tipsredaktion under fotbolls-EM
Foto: Gamling Cabin
Bengt Sonnert vid pokerbordet – där han ställdes mot världseliten i flera år.

En gång i tiden var han en av världens bästa pokerspelare. 

I dag är han en av sportspelsbranschens vassaste. 

Möt spelproffset Bengt Sonnert – som förstärker SportExpressens spelredaktion under fotbolls-EM. 

– Historiskt sett har jag vunnit på nästan alla mästerskap jag spelat, säger Bengt Sonnert.  

SportExpressens spelredaktion storsatsar på sommarens EM-turnering. 

Nu förstärker vi redaktionen med spelproffset Bengt Sonnert – som kommer bjuda Expressens läsare på tankar, tips och analyser under sommarens mästerskap. 

Välkommen till Expressen, Bengt. Vill du presentera dig själv? 

– Jag har hållit på med spel i nästan 20 år nu. Där tio av de åren var som pokerproffs, där jag spelade poker på en väldigt hög nivå. Efter det har jag fortsatt med pokern, men mer som en duktig hobbyspelare samtidigt som jag satsat en del på sportsbettingen. Där jag framför allt fokuserat på att analysera fotboll med fokus på de större ligorna, Champions League, mästerskap och landskamper. 

Hur mycket har tiden som pokerproffs hjälpt dig inom sportspelandet? 

– Det har satt grunderna hur man ska tänka runt spel, sannolikheter och hela den biten. Även psykologin runt spel. Det finns ganska mycket psykologiska faktorer runt odds. Även om det är mer statiska odds än inom pokervärlden. Jag vet många pokerspelare som även blir duktiga på aktier och sånt. Så man kan säga att det varit en väldigt bra ingång. 

– Sen får man inte heller glömma att fotbollskunskap är viktigt. Man måste ha ett stort intresse för fotboll. Men det är fortfarande bara en bit att hålla koll på lag, detaljer och så vidare. Det handlar minst lika mycket om att hålla koll på oddsbiten med procent hit och dit. Hur odds fungerar helt enkelt. Man kan säga att odds är något som köps och säljs. 

”Förhoppningsvis kan jag hjälpa någon” 

Utanför pokervärlden känner de flesta till Bengt Sonnert som en av del av spelarkollektivet ”Gambling Cabin” – som varje vecka sänder live på Twitch med spelet i fokus. 

– Vi försöker göra jävligt kul och bra innehåll som har med spel att göra. Där vi försöker lära ut och ge tips, men även ha jävligt kul med spel. Så att det blir en spelstuga för alla. 

Vad ska du göra på Expressen? 

– Jag ska dela med mig av mina tankar inför dagens match/matcher ur ett oddsmässigt perspektiv. Det kommer inte alltid vara bra spel, men förhoppningsvis kan jag hjälpa någon att tänka på ett annorlunda sätt. Att kunna utnyttja det jag skriver till att göra egna bra spel.

– Många tror ju att det är svårt att vinna på mästerskap, men generellt finns det ett väldigt bra värde att spela på mästerskap. Mycket bättre värde än i vanliga ligamatcher. Men man kan aldrig garantera bra spel. Jag kanske sitter där som ett fån och har missat allt. Det händer. Men historiskt sett så har jag vunnit på nästan alla mästerskap jag spelat på. 

Vilken är din största styrka som spelare? 

– Man måste ha någon form av talang oavsett vad det handlar om, men framför allt handlar det om att jobba jävligt hårt och undvika fällor. Vi pratar mycket i ”Stugan” om att det är väldigt viktigt att spela ansvarsfullt. Att kunna balansera mellan att våga lägga ett bra spel samtidigt som man inte låter spelet ta över. Men hårt jobb är nyckeln. 

Satte US Open-vinnare till 150 i odds

Vilket är ditt starkaste spelminne? 

– Pokermässigt är det när jag gjort det bra i liveturneringar. Sedan vann jag även ett inofficiellt världsmästerskap på nätet för något år sedan. Så de starkaste minnena är väl framför allt när jag gjort det bra i stora event mot världseliten. 

Och vad gäller sportsspelandet?

– Det finns massor med storys. Jag hade ett vinnarspel på Sloane Stephens till 150 gånger pengarna i US Open… De högoddsarna kommer man allt ihåg. Även storvinsterna på Stryktipset är starka minnen. Sedan finns det så klart förluster som etsar sig fast också. Men också som man försöker lära sig av. 

Något riktigt jobbigt förlustminne du minns med fasa?

– Dagen innan jag och en vän, Sargon Rüya, som också är med i ”Stugan”, skulle åka till Vegas satt vi med 13 rätt på Stryktipset och skulle vunnit runt fyra miljoner om West Bromwich vann den sista matchen mot Swansea.  De gjorde 3-2 i 92:e minuten och det var fyra minuters tillägg. När matchuret stod på 95.20 kom West Bromwich i ett fyra mot ett-läge. Saido Berahino hade bollen och passade bollen på den enda försvararen som var kvar. Swansea kontrade, smack, smack, bollen gick på räls och någon dunkade in bollen i målvaktens ena hörn. Det blev 12 rätt i stället. Man har ett gäng historier av den typen... 

”Det får man inte tappa” 

Du har varit en av världens bästa pokerspelare – hur högt håller du dig själv inom sportspelsbranschen? 

– Jag kommer aldrig bli lika bra som jag var på poker. Jag spelade på den högsta nivån och mötte de bästa spelarna. Det finns stora företag som jobbar med att analysera odds med flera 100 anställda. Det är svårt att jämföra sig med dem totalt sätt. Men jag håller mig själv ganska högt, även om det finns många som är sjukt duktiga. Oftast syns inte de som är bäst. Man kanske är man bättre än många av de som syns i alla fall… 

– Sedan tycker jag fortfarande det är viktigt att det ska vara kul med spel. Att kunna lägga något ”göttespel” för att det är roligt, det får man inte tappa. Den viktigaste funktionen spel har är fortfarande att det ska vara underhållande. De flesta förlorar på spel, men tycker det är jävligt kul att ha en hundralapp på en match. Slovakien - Polen kanske inte är världens roligaste match, men har du ett spel på matchen blir det jävligt kul att titta på. I stället för att köpa en biobiljett och popcorn för 300 spänn så lägger du en hundralapp på en match. 

”Då får man höra att man är iskall” 

Utöver en tidigare fin mästerskapshistorik kommer Bengt Sonnert dessutom med toppform inför sommarens EM. Champions League-slutspelet avslutade han med att sätta vartenda spel. 

Men form är en färskvara... 

– Man är aldrig bättre än sitt bästa spel. Man kan sätta tio spel på raken och sen missa det elfte, då får man höra att man är iskall. I bland kan man känna sig odödlig, jag tror jag satt nio-tio raka spel i slutet på Champions League. Men i bland fungerar ingenting. Det betyder inte bara att man gör det bättre än sämre. Ofta är det små marginaler. Men jag vill kunna guida Expressens läsare till att kunna lägga bra spel, även om man inte tar rygg på alla spel. Jag är nöjd om man får någon tanke som kan ta med sig. 

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset