Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hegerfors: ”Bra att SVT var snåla då”

Arne Hegerfors, en av Lars-Gunnar Björklunds viktigaste pusselbitar när Tipsextra blev verklighetFoto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: AXEL ÖBERG
Tipsextras grundare – Lars-Gunnar BjörklundFoto: SVT BILD TT NYHETSBYRÅN

När Lars-Gunnar Björklund tog den engelska fotbollen till Sverige var Arne Hegerfors en av de viktigaste pusselbitarna.  

Hegerfors minns tillbaka till en tid som revolutionerade det svenska fotbollsintresset. 

– Man kan fråga sig varför ingen kommit på den idén före Lars-Gunnar, säger han. 

Pling i rutan, Stryktipskuponger och engelsk fotboll. 

När tv-legendaren Lars-Gunnar Björklund tog den engelska fotbollen hem till de svenska tv-sofforna blev det en omedelbar succé. 

Varje lördag bänkades miljontals svenskar, oavsett vilken match som sändes, för att se på Tipsextra. 

Något som än i dag präglat svenskarnas stora intresse för den engelska fotbollen.

GUIZ – TIPSEXTRA 50 ÅR: Svara på 13 frågor om Tipsextra och engelsk fotboll – chans att vinna resa för 20 000 kronor  

”Upplevdes som kollosalt positivt” 

Den ikoniske sportkommentatorn Arne Hegerfors var en av de som fick chansen under Björklunds flagg. 

– Jag jobbade på tv-sporten då. Lars-Gunnar Björklund var anledningen till att redaktionen blev väldigt Göteborgsbetonad. Vi var ett helt gäng. Det var Ingvar Oldsberg, Fredrik Belfrage, Christer Ulfbåge, Agne Jälevik och jag, minns Hegerfors. 

 Att succén var omedelbar är knappast en underdrift. 

– Plötsligt kunde vi få direktsända fotbollsmatcher under vinterhalvåret. Vilket upplevdes som kolossalt positivt. Det var en lysande idé. Det blev en väldig hausse och höga tittarsiffror snabbt. Svenska folket var väldigt intresserade och kunde nu äntligen se favoritlagen som de tidigare bara kunnat följa via tabeller. Man kan fråga sig varför ingen hade kommit på den idén före Lars-Gunnar. 

Även företagen som då anordnade båtresor mellan England och Sverige jublade över Tipsextras enorma genomslag. 

– Det blev ett uppsving för dem också. Plötsligt var det Tips-Extraresor som gällde, säger Hegerfors. 

”Var bra att de var snåla” 

När kommentatorerna flög över till de brittiska öarna på helgerna fanns dessutom gott om tid för andra aktiviteter än att kommentera fotboll. 

– Det var fantastiskt mysigt. Sveriges Television var inte särskilt förtjust i att man åkte på dyra resor. Det billigaste sättet var att åka på en weekendresa. Man kunde gå på en musikal på fredagen, sedan var det match på dagen på lördagen och sedan kunde man äta en fin middag på kvällen innan man åkte hem på söndagen. På det sättet var det bra att Sveriges Television var snåla, säger Arne Hegerfors och tillägger med ett skratt:

– Dessutom kunde man köpa tax free. 

”Det var Manchester United som gällde” 

Tipsextras intåg gjorde även att i princip alla skaffade sig ett engelskt favoritlag. Leeds, Wolverhampton, Wimbledon och Ipswich var några av lagen som svenskarna tog till sitt hjärta. 

– Lars Gunnar Björklund hade ju mycket kontakt med engelsmännen. Det visade sig att vi bara kunde få matcher från ett visst distrikt. Vi kunde inte välja matcher själva utan vi fick ta den match som gavs. Det blev väldigt mycket av vissa lag och mindre av vissa lag som man helst hade velat se. 

För Arne Hegerfors var det ett visst rödklätt gäng som gällde. 

– Precis som för många andra i min generation var det Manchester United som gällde. Det var mitt lag. Lars-Gunnar Björklunds lag minns jag var Tottenham. 

Sände engelsk fotboll 14 år före England själva

Den första sändningen av Tipsextra sändes 29 oktober 1969. När svenska folket fick se Wolverhampton slå Sunderland med 1-0. Tv-tittarna blev dock berövade på de 20 första minuterna av matchen då ett snöoväder i England orsakade stora problem. I stället visades tennis. 

I England fick man vänta till 1983 innan den engelska ligafotbollen började tv-sändas. 

Anledningen: Man fruktade att tv-tittandet skulle skrämma bort publiken från arenorna. 

På samma sätt resonerade de svenska klubbledningarna. Därför sändes bara Tipsextra mellan november och mars när den svenska fotbollen hade uppehåll. 

”Blev deras galjonsfigur” 

1995 beslöt sig SVT för att släppa rättigheterna när TV4 och så småningom Canal Plus tog över. 

Men om det inte vore för Arne Hegerfors kanske den stora Premier League-satsningen aldrig hade blivit av för kanalen. 

– Jag blev deras galjonsfigur på något sätt och fick även vara programledare då. När de rekryterade mig sa de i princip följande: ”Om du kommer till oss, då köper vi rättigheterna, kommer du inte så vågar vi nog inte”. Det var ett bra steg för mig, jag kunde inte få det bättre. De gick också in i ishockeyn starkare i samband med att jag kom, för då vågade de, säger han. 

Det måste varit väldigt hedrande? 

– Jag hade nog inte samma självförtroende som de hade. Jag hade aldrig funderat på det sättet. Det handlade inte om personen Hegerfors för mig, utan om sporten. Men det visade sig att det gick ihop på ett bra sätt.  

GUIZ – TIPSEXTRA 50 ÅR: Svara på 13 frågor om Tipsextra och engelsk fotboll – chans att vinna resa för 20 000 kronor