Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårdare lagstiftning krävs – handlingen är avskyvärd

Finns det uppgjorda matcher?

Var sommaren varm?

Nu är det dags att banka näven i bordet.

I takt med att intresset för spel ökat de senaste decennierna har spelandet förändrats lika raskt som utvecklingen inom IT och telefoni. Kriminella nätverk nosar upp branscher där det omsätts pengar. Det gör det i spelets värld. En match i superettan omsätter åtskilliga miljoner kronor.

Sportradar, ett schweiziskt företag som bland annat jobbar för Uefa, har utpekat superettan som högriskserie beträffande matchfixning. Tyvärr har gärningsmännen tjänat enorma summor på spel i vår näst högsta serie.

Handlingen är avskyvärd. Genom hot och mutor har de tvingat spelare att lägga sig.

Problemet finns inte bara i Sverige. I Finland utreds exempelvis matchen mellan HJK och FC Inter av det finska fotbollförbundet. Matchdelegaten rapporterade om märkliga händelser och en utredning är inledd.

Bra. Ju fler misstänkta matcher som anmäls desto bättre.

Och det är - tyvärr - många länder som är involverade i matchfixning. Det finns även matcher i Sverige som är under granskning. Framför allt är ett lag i division 1 Norra under lupp.

Tack och lov.

Jag gillade verkligen när fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand agerade kraftfullt och med pondus i samband med att matchen mellan AIK och IFK Göteborg blev uppskjuten 2017.

Detta sedan en spelare i ett av lagen kontaktats och hotats för att underprestera.

”Jag kan lova att vi kommer jaga er så mycket vi bara kan. För vi vill inte veta av er i svensk fotboll”, sa Håkan.

Och det kommer krävas stora insatser av klubbarna, polisen och spelarna.

Det kommer även krävas mod.

Det är inte lätt att stå emot kriminella element. Går det att göra en stor kupp mot Svenska Spel?

Nix!

Men spelbolagen i Europa då?

Helt chanslöst.

När spelbolagen slår larm är det oftast spel för galleriet för att få billig PR. Och den svenska speljätten har i dag helt andra skyddsmekanismer än när man förlorade miljontals kronor på spelskandalen 1990.

Det är de gigantiska spelbolagen i Asien som får ta smällen. Utbudet är enormt i öster. Och det går att få in stora slantar. Sexsiffriga belopp är ingen omöjlighet.

Framför allt när matcherna är i gång går det att ”trycka”. Det är min förhoppning att vi inom kort får hårdare lagstiftning. Vi kan aldrig ge vika för hot som strider mot det finaste vi har inom idrotten.

Att ge sitt yttersta.

Ingen tycker om att förlora. Men de flesta av oss accepterar att förlora mot en bättre idrottare. Men att torska mot dopade konkurrenter eller folk som inte gör sitt bästa kan aldrig accepteras.

 

HELLBERGS HETA

Watford har överraskat stort under inledningen av Premier League. Fyra raka trepoängare är starka papper. Mot Tottenham vändes underläge till seger. Manchester United föll nyligen - trots bra spel före paus - mot just Tottenham med 0–3. Vinsten senast behövdes och det borde blivit fler mål än två. Defensivt finns det brister, vilket är väldigt ovanligt för ett lag som José Mourinho tränar. Watfords positiva trend kan mycket väl fortsätta. Och framför allt tror jag att matchen mot Manchester United kommer bjuda på mål. Över 2,5 mål spelas till odds runt 1,80.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!