Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han gör succé på fransk mark

Robert Bergh har rullat ut sin franska armé.
Foto: Malin Albinsson / TR Media / Malin Albinsson
Tom Parneborg
Foto: OLLE SPORRONG

Vintermeetinget är i gång och vi har flera svenskintressen i gång på de franska banorna. 

I svenskkollen får du det senaste om svenska framgångar, heta snackisar och kommande starter.

Tomas Malmqvists Express Jet var förra onsdagen ute i ett fint lopp på Le Mans med nästan 400 000 kronor till vinnaren. Från 25 meters tillägg bjöd kusken Gabriele Gelormini på en offensiv styrning och ekipaget satt i ledning redan efter 700 meter. Tyvärr bar det dock inte hela vägen och i sista sväng blev det en galopp och dagen var förstörd.

Bättre gick det för Jarmo Niskanens treåring India Song som vann ett montélopp under torsdagen. Hon fick ett fint lopp i tredje invändigt och satt bland de sista när upploppet nalkades. Där gick det dock undan och hon spurtade till segern, som var värd drygt 175 000 kronor. Niskanens framgångar fortsatte även under fredagen, då han skickade två hästar till Lyon. Graceful tog sin andra raka andraplats i ett montélopp, och Hanapier bjöd på en vass spurt till fjärdeplatsen i ett fyraåringslopp. 

Stallformen har också fortsatt efter helgen och Niskanens  Joyful Diva blev tvåa i ett tvååringslopp på Vincennes under tisdagen. Hon satt länge längst bak i fältet men slog på raketmotorerna på upploppet och blev till slut klar tvåa. Andrapriset var värt över 90 000 kronor och var hennes andra raka silverpeng.

Christoffer Eriksson gjorde höstens första Frankrike-start när hans Ingo startade på Vincennes i torsdags. Alexandre Abrivard satt i sulkyn och skickade Ingo till ledningen men släppte sedan tidigt. När ledaren sedan galopperade på upploppet fick han chansen, men han inte ikapp vinnande Fakir du Ranch som redan hade kopplat grepp ute i banan. Andraplatsen var värd över 100 000 kronor.

Power på väg mot comeback

I samma lopp som Ingo startade Robert Berghs Ivory di Quattro, som dock fick nöja sig med sjätteplatsen. Bergh, som verkligen börjar varva igång Frankrike-satsningen, har Mindyourvalue W.F. till start i ett montélopp på Vincennes på torsdag. Till helgen har han anmält flera hästar till olika lopp. Pinto Bob och Vikens High Yield bland annat, men kanske allra mest intressant är att Kriterie- och Europaderbyvinnaren Power är på väg att göra comeback på Vincennes under lördagen. Det ser dock inte ut att bli ett lätt lopp i comebacken, då både Jean-Michel Bazires Prix d’Amerique-hopp Ganay de Banville och Fabrice Souloys stjärnskott Ampia Mede S.M. också är anmälda till femåringsloppet.

■■ Även Robert Berghs son, Nicklas Westerholm, har ett gäng hästar på plats nere i Frankrike. Under tisdagen fick hans V75-bekanting Kalashnikov vinna ett lopp på Mauquenchy. Han stod på start i ett lopp över 2850 meter och skulle hålla undan för bland annat Björn Goops Ready Ribb (blev 4:a) och Mattias Djuses Electrical Storm (oplac.). 

Kalashnikov hittade tidigt rygg ledaren och när luckan kom i sista sväng styrde han ut i tredjespår och var bara starkast över upploppet. Segern var värd över 120 000 kronor och var Kalashnikovs första på fransk mark.

Blickar vi sedan framåt har vi förutom Mindyorvalue W.F. även andra spännande svenskstarter på Vincennes på torsdag. Johan Untersteiners Gina Mearas tävlar i ett lopp för fyra- och femåringar och stöter bland annat på Jörgen Westholms Exodus Brick och Tomas Malmqvists Howdy Partner. 

I helgens stora höjdpunkt Prix Maurice de Folleville är enda anmälda svenskhäst Express Jet. Det stora namnet i det loppet ser ut att bli Bazires Cleangame, som är ute efter revansch då hans fem lopp långa segersvit sprack när han galopperade bort sina chanser senast. 

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset