Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förstod inte varför de släppte rättigheterna”

Peppe Eng och experten Peter AntoineFoto: BERTIL HASKEL
Här tillsammans med travexperten Hans G Lindskog (till vänster) och fotbollsexperten Billy Landsdowne (till höger) Foto: LARS SJÖGREN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter 25 år valde SVT 1995 att släppa Tipsextra-rättigheterna till TV4. 

Peppe Eng, som programledde TV4:s ”Tipslördag”, minns beslutet som överraskande. 

– Vi tyckte att vi hade gjort ett riktigt kap, säger han.  

En 25 års lång era tog slut när SVT inför säsongen 1995/1996 valde att tacka nej till Tipsextra-rättigheterna. 

Den engelska fotbollen, ihop med V75, gick i stället till TV4 – som valde att kalla programmet för ”Tipslördag”. 

– Vi förstod inte alls varför de släppte rättigheterna, de hade ju ändå kört i 25 år. Då tänkte vi: ”Vafan, vi tar över det där”. Det var väldigt spännande att ta över en sån koloss som SVT haft så länge, att försöka göra det ännu bättre än vad de gjort, säger Peppe Eng. 

”Vi hade ögonen på oss”

TV4 hade sedan lanseringen av kanalen 1990 sänt både italiensk och tysk fotboll. Men att ta över rättigheterna till den engelska högstaligan var något helt annat. 

– Vi hade ögonen på oss. Från allmänheten, fotbollsintresserad publik och SVT-folk. De kollade nog väldigt noga. Jag minns att Ingvar Oldsberg (tidigare programledare för Tipsextra) fick frågan och sa något i stil med: ”Vad kul. Det blir nog bra med Peppe, han har glimten i ögat och kan fotboll.” Så han gav sitt stöd, vilket var roligt att höra.

Upplevde ni någon kritik när ni tog över, eftersom SVT sänt så länge? 

– Det märkte inte vi av. Jag tror att vi hade byggt upp fotbollen i TV4 till den grad att ingen misstrodde oss. Vi hade byggt upp den italienska fotbollen, vilket vi fick mycket kredd för. Det gällde även den tyska fotbollen, som många tyckte var ett bra komplement. Vissa hade tröttnat på den engelska fotbollen och tyckte Tipsextra gått i stå. Jag tror inte någon tänkte att vi skulle komma in och förstöra. Snarare tvärtom.

”Kom in som ett yrväder”

Som expert valde kanalen att plocka in den före detta engelska fotbollspelaren Billy Landsdowne och den tyske fotbollstränaren Peter Antoine. 

– Billy kunde den engelska fotbollen på sina fem fingrar. Det var ett bra stöd för oss att ha i studion. Han fick en egen lite serie som hette ”Sir William”. När vi senare tappade Premier League och satsade på Championship var Billy ännu vassare. Han kunde alla spelare. 

– Vad gäller Peter Antoine skulle vi ju ha någon som stack ut och han kom verkligen in som ett yrväder. 

Drack öl i paus: ”Kanske ett steg för långt”

Peppe Eng menar att Tipslördag nästan enbart togs emot positivt från fotbollsfolket. Men vad gäller beslutet att dricka öl i paus för att återskapa den engelska pubkänslan fick kanalen tänka om. 

– Första programmet satt vi och drack lite bira i pausen, vilket vi fick lite skit för. Det var bara lättöl men det fick vi lägga ner. Där gick vi kanske ett steg för långt, säger han.

GUIZ – TIPSEXTRA 50 ÅR: Svara på 13 frågor om Tipsextra och engelsk fotboll – chans att vinna resa för 20 000 kronor