Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Formstarkt ”Boro” en spelvärd spik

Foto: JOHN CLIFTON / BILDBYRÅN

Det Afrikanska Mästerskapet står för både bankspik och bästa skräll på måndagens Topptips.

Kamerun kommer ha lekstuga medan ett underpresterande Senegal som streckas alldeles för högt.

Ett häftigt drag hittas också i The Championship där formstarka Middlesbrough chansspikas till trevligt spelvärde.

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader

■■ Afrikanska Mästerskapet står för två av matcherna på dagens kupong när turneringen kliver in i slutspel och åttondelsfinaler. Där hittas en helt given bankspik och en potentiell storskräll. 

I övrigt är det matcher från fem länder som gäller då engelsk, fransk, spansk, holländsk samt portugisisk ligafotboll ska analyseras. 

■■ Match 1. Jag har gått mot Blackburn en hel del på slutet. Det kan verkas lustigt med tanke på deras otroligt fina facit de senaste månaderna. Men spelmässigt har den underliggande statistiken visat på en klart nedåtgående trend. Den infon har gjort att jag kommit rätt både när Blackburn nyligen förlorade mot League One-laget Wigan i FA-Cupen som i lördags när det blev stryk borta mot Hull. Förlusten i helgen var klart rättvis (0-2). Blackburn är dock fortsatt trea i tabellen vilket gör att svenska folket har stort förtroende för Rovers. Visst ska laget ha respekt hemma på Ewood Park, men jag tror den spelmässiga svackan mycket väl kan hålla i sig. Särskilt när lagets enskilt viktigaste spelare, Ben Brereton, inte kommer att delta i den här matchen då chilenaren är iväg på landslagsuppdrag. Med sina 20 mål den här säsongen har skyttekungen stått för nära hälften av lagets samtliga ligamål. Dessutom gästar ett väldigt formstarkt motstånd. Sedan Chris Wilder tog över Middlesbrough så har klubben gått spikrakt uppåt. 6-1-0 är facit på de sju senaste och samtliga segrar har varit rättvisa och övertygande. Nyligen plockades Folarin Balogun från Arsenal och Aaron Connolly från Brighton in på lån för att höja konkurrensen i truppen ytterligare. Med spelare som Ikpeazu och Sporar redan i truppen så ser offensiven nu riktigt intressant ut. Det luktar playoff lång väg för Boro. Det här är en helt jämn match oddsmässigt men ettan streckas som klar favorit.

Med tanke på att denna runda måste ses som en ”7-rätters-kupong”, där vi fått en spik ”gratis” så känns det rätt att våga gå lite hårdare och chansspika tvåan till väldigt fint spelvärde. 

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader

■■ Match 7. Gratis undrar ni? Jodå, det tycker jag man kan säga. Kamerun står i 1,02 i odds i sin åttondelsfinal i Afrikanska Mästerskapen och det är ingen tillfällighet. Värdnationen har sett riktigt fina ut så här långt och har gjort flest mål, sju stycken, av alla i det här på många håll målsnåla mästerskapet. Den gamla målspottaren i Porto och Besiktas, Vincent Aboubakar, visar storform med fem baljor fördelat på alla tre gruppspelsmatcherna. Här har Kamerun fått en riktig drömlottning. Lilla ö-nationen Komorerna gör sitt första mästerskap någonsin och stod för en storskräll bara genom att ta sig vidare som en av de bästa treorna i gruppen. Vinsten där kom mot ett underpresterande Ghana som dessutom drog på sig ett tidigt rött kort i den 25:e minuten. Nu har Komorerna fått rejält med problem i truppen på grund av corona. Flera bärande spelare saknas på grund av smittan. Mest krisartat är det mellan stolparna där första- och andramålvakten testat positivt medan tredjemålisen är skadad.

Det innebär att en utespelare kommer att stå i mål här. Otroligt. Jag spikar Kamerun oavsett streckning, en av de klaraste bankspikar på väldigt länge. 

■■ Match 8. Vi håller oss kvar i de Afrikanska Mästerskapen där kupongen tas i mål på tisdagseftermiddagen. Senegal var förhandsfavoriter att vinna titeln, men den namnkunniga truppen med Mané i spetsen har inte alls levt upp till förväntningarna. Efter tre gruppspelsmatcher har de fortfarande inte gjort ett enda spelmål. Enda baljan hittills stod just Mané för på en övertidsstraff mot Zimbabwe. Ändå räckte 1-0, 0-0, 0-0 och fem poäng till seger i en tämligen medioker grupp. Kap Verde är på en betydligt lägre nivå truppmässigt, men har ändå ett lag där spelarna håller till i Europa eller MLS. De visade mot Kamerun i gruppspelet (1-1) att de i enskilda matcher kan störa även de större nationerna med en bra organisation och försvarsspel. Precis vad detta uppsnackade Senegal inte lyckats tränga igenom så här långt i Mästerskapet. Med tanke på att förhandsfavoriten inte alls kommit upp i nivå eller lyckats skapa en enhet av sina stjärnor så känns detta som en favorit i fara.

När då Senegal i skrivande stund streckas upp till 75%, över 15% för högt, så känns det lockande att måla på hela vägen och helgardera. 

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader

Spiken

Kamerun (match 7)

Stor klasskillnad råder även i vanliga fall i denna åttondelsfinal. Men nu är den större än vanligt. Komorerna har drabbats av corona och saknar flera bärande spelare, bland annat kommer en utespelare tvingas stå i mål. Ö-nationen blir en munsbit för Kamerun. Bankspik. 

Skrällen

Kap Verde (match 8)

Senegal har inte motsvarat förväntningarna hittills och har inte fått ihop den namnkunniga truppen till en enhet. Ett enda mål på tre gruppspelsmatcher, och det på straff, har det blivit. Kap Verde slå ur underläge, men har visat att de kan störa bra nationer. Jobba storskrällen.  

Draget

Middlesbrough (match 1)

Blackburn är inne i en spelmässigt svagare period och saknar här viktiga skyttekung Ben Brereton som är på landslagsuppdrag. Middlesbrough är formstarkast i ligan med fyra raka segrar. Ändå undervärderas gästerna i en på förhand jämn tillställning. Tvåan är en häftig chansspik med bra spelvärde. 

ANNONS:
Expertens systemförslag:
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset