Juha Helppi.
Juha Helppi.

Finländske veteranen: "Paintball har hjälpt mig"

Publicerad
Uppdaterad
Här är Poker Icons första nyförvärv sedan sammanslagningen mellan agenturerna Poker Icons och Vegas Group:
Den finske, rutinerade stjärnan Juha Helppi.
I en stor, exklusiv intervju med Expressen/Poker berättar han om sin långa pokerkarriär och sina fantastiska framgångar inom - paintball.
- Paintball har hjälpt mig att prestera bättre under press, berättar Helppi.
Juha Helppi är en av Finlands mest meriterade spelare.
Men har för den breda publiken, precis som de flesta andra finska proffsen, fått stå i skuggan av Patrik Antonius.

Började 1998

Nu berättar den 31-åriga stjärnan om hur allt en gång började och sitt kontrakt med Europas hetaste och nyaste pokeragentur, Poker Icons.
- Jag började 1998 när jag jobbade som dealer och mina kollegor berättade för mig om onlinepoker. Jag hade aldrig dealat i poker däremot, men det var så jag började spela online, berättar Helppi för Expressen/Poker.
Han har vunnit en WPT-tävling, segrat i Poker Premier League och kommit i pengarna hela tio gånger i World Series of Poker.
Vilken är favorittiteln?
- Jag tror att min favorittitel är den i WPT Aruba. Det var den som fick fart på min karriär så att säga och är den viktigaste hittills.
Han vann alldeles nyligen också highrollereventet i Deauville och blev 192 000 euro rikare på köpet.
Han har skördat stora framgångar i live-turneringar.
Med den imponerande meritlistan och karriären, hur kommer det sig att du skriver på med agenturen Poker Icons?
- Poker Icons är ett företag som kommer att hjälpa mig med alla pokerrelaterade saker. Det är mer än bara en normal agentur och därför valde jag detta.

"Lugn och svår att läsa"

Hans landsman Patrik Antonius berättade om hur han kan tappa humöret, framför allt framför datorn.
Juha Helppi beskriver sig nästan som raka motsatsen.
- Jag är lugn och svår att läsa. Det är väldigt svårt att tilta mig både live och line och det är en av nycklarna till min framgång.
Men livet är mer än bara poker för Juha.
Han har framför allt en lång enormt framgångsrik karriär inom paintball, som sträcker sig 16 år tillbaka.
- Jag spelar fortfarande paintball i den finska ligan. Mitt lag, Dream Team har vunnit mästerskapet de senaste två gångerna, så vi är de regerande mästarna. Jag har varit en del av mästarlag fem gånger i min karriär, som startade 1993.
Har du någon nytta av dina färdigheter i paintball vid pokerbordet?
- Du är under extrem press när du spelar paintball ibland. En del av det finns i pokern. Jag tror att erfarenheten från många typer av tävlingar hjälper mig i pokern. Jag kan prestera bättre under press.

Leker mycket med sonen

Men detta är inte det enda.
Juha har också varit framgångsrik i det populära kortspelet Magic: The Gathering, något som han dock lagt av med.
Trots att det är ett spel han farscineras av.
- Det har många likheter med poker. Det är båda ett kortspel givetvis, men i Magic försöker man också att förutse vad ens motståndare tänker och vad han vill at du ska tänka och så vidare. Det är ett riktigt kul spel och jag önskar att jag fortfarande hade tid att spela det.
Vad gör du när du inte spelar poker och paintball?
- Jag har en 2-årig son med min flickvän och jag spenderar mycket av tiden med dem. Jag spelar också tennis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag