Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens speltips inför Topptipset med VM 24 november

Foto: RICARDO MORAES / BILDBYRÅN

VM:s första gruppspelsomgång når vägs ände under fredagsaftonen.

Att avrunda jobbveckan med att studera mesta världsmästarna mot Serbien är något jag inte tackar nej till.

Särskilt inte när skrälläget kittlar i varenda i nerv i kroppen.

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader 

■■ Damernas Champions League och den portugisiska Ligacupen kompletterar fighterna från världsmästerskapet. I de tävlingarna hittar jag två av dagens spikar när storfavoriten Brasilien i stället ska försöka fällas för hög utdelning. 

■■ Match 1. Brasilien är oddsfavoriter att vinna hela VM. Inte så konstigt med tanke på vilken otrolig offensiv nationen har att tillgå. Neymar, som visat storform i PSG under hösten, har ett överflöd av skickliga lagkamrater som kan göra livet surt för vilket försvar som helst. Att Arsenals succé Gabriel Jesus inte har en given startplats är ett bra exempel på det. Premiärmotståndarna Serbien har dock också en offensiv som ska hållas högt. Mitrovic och Vlahovic är ett av mästerskapets mest intressanta anfallspar och Serbien har fått fram sitt kanske bästa lag någonsin där även mittfältet med Tadic och Milinkovic-Savic håller hög klass. Balkangänget vann sin VM-kvalgrupp före Portugal som de faktiskt slog på bortaplan. Då ska de inte heller räknas ut mot Brasilien i en match där inget lag lär gråta över ett oavgjort resultat. Mitrovic är en jätte i luften och är alltid farlig på fasta situationer, en spelform som får sägas vara de välväxta serbernas paradgren. Är det någon lagdel Brasilien kan få problem i så är det defensiven där Silva ändå har sett sina bästa dagar.

Jag är inte så förtjust i den höga streckningen på ettan och krämar gärna på alla tecken för skrälljobb. 

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader

■■ Match 6. Det är svårt att föreställa sig en sämre premiär än den Qatar fick mot Ecuador. De asiatiska mästarna från 2019 hamnade tidigt i psykologiskt underläge när Enner Valencia fick ett mål bortdömt redan efter tre minuter. Anfallaren kunde sedan göra både 1- och 2-0 innan domaren visslade för halvtidsvila. Uppförsbacken blev alldeles för brant för Qatar som hade förtvivlat svårt att ta sig till målchanser av egen maskin. Huruvida det var nerver eller bara en låg nivå som uppvisades lär vi bli varse om när de hemmahörande tar sig an Senegal. De regerande afrikanska mästarna gick på pumpen med samma siffror mot Nederländerna, men insatsen var inte en som Cissé och hans kompani ska skämmas över. Spelmässigt höll de jämna steg med ”Oranje” och det kändes farligt i princip varje gång spelare som Sarr och Diatta kom rättvända mot den orangeklädda backlinjen. Jag tror att duon kommer att få fina ytor att operera på även mot Qatar som såg ut att vara VM:s sämsta lag sett till den första gruppspelsomgången. Med rådande förutsättningar i åtanke kan detta bli en öppen matchbild och det bör Senegals klart mer spetsiga trupp gynnas av. Lyckas Koulibaly och Mendy hålla ihop försvaret ska tidigare nämnda lirare kunna sköta offensiven på egen hand.

Jag lutar starkt åt höger på Al-Thumama Stadium där Senegal ska vara givna favoriter. Till runt 60 procent är tvåan en vettig spik. 

■■ Match 7. Louis van Gaal är inte en man som vantrivs i rampljuset. Nederländernas karismatiske förbundskapten chockade nästan hela tulpanriket när Andries Noppert togs ut som en av tre målvakter i truppen till VM, framför allt på bekostnad av rutinerade Jasper Cillessen. Än mer chockerande var att tvåmetersmannen tog plats mellan stolparna i premiären mot Senegal. Noppert skötte sig dock med den äran då nollan hölls men jag blev inte nämnvärt imponerad av de tio utespelarna. ”Oranjes” offensiv handlade i mångt och mycket om Frenkie de Jong och när mittfältaren inte hittade lösningar såg de orangeklädda närmast handfallna ut. Nämnas bör att Memphis Depay saknades från start men även om anfallaren tar plats i elvan mot Ecuador är jag, till skillnad från svenska folket, inte övertygad om att van Gaals gäng löser uppgiften. Sydamerikanerna stod för en kontrollerad insats mot Qatar och jag vill tydliggöra att Gustavo Alfaros adepter trivs betydligt bättre när de får ligga lågt och spela på omställningar än vad de gör som spelförande lag. Med tanke på att båda länderna inledde sina respektive premiärer med tre poäng blir jag heller inte förvånad om detta mynnar ut i en försiktig matchbild.

En poäng är inte fy skam för något av lagen och när ettan streckas utom reson är det läge att dra öronen åt sig. Spelvärda X2 blir mitt val i denna gruppfinal. 

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader

Spiken

Senegal (match 6)

Senegal stod upp bra mot Nederländerna och när Qatar behöver gå framåt kommer fina ytor att uppstå för spelare som Sarr och Diatta. Speedkulorna sänker värdnationen på egen hand. 

Skrällen

Ecuador (match 7)

Nederländerna vann utan att imponera mot Senegal och även om Depay tros vara åter vill jag flagga för Ecuador. Alfaros gäng får en passande matchbild framför sig och jag lockas av spelvärda X2. 

Draget

Serbien (match 1)

Brasilien är guldfavoriter i detta VM, men man vinner inga mästerskap i gruppspelets första match. Här har brassarna en riktig tuff nöt att knäcka i ett mycket bra Serbien med firma Vlahovic/Mitrovic på topp. Jag garderar upp hela vägen i hopp om en knall. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: