Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Usel bortafacit – men i kväll kan laget skrälla

Foto: CRAIG BROUGH / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Peterboroughs bortaspel har varit ett sorgebarn hela säsongen, men i kväll har de långt bättre chans på poäng än vad strecken säger. Till suveränt spelvärde måste bottengänget i The Championship få plats på kupongen. 

Mitt personliga favoritlag, Luton, är dessutom en spik jag gillar skarpt i jakten på den fyra miljoner stora jackpoten. 

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem 

• • •

Engelsk fotboll dominerar tisdagens Europatips. Då Premier League har spelpaus är det dock The Championship och League One som tar plats på kupongen med åtta matcher. Det följs upp av ligafighter från Skottland, Belgien och Nederländerna, samt en åttondelsfinal i de Afrikanska Mästerskapen. 

En svårtippad runda där det svenska folket halkar snett på flera ställen. Högt spelvärde och fin chans på hög utdelning med tanke på de fyra jackpotmiljonerna som finns att slåss om. 

Här är några av mina tidiga tankar: 

■■ Match 3. Det är inte alltid som kupongen tillåter att man har råd att gardera alla överstreckade favoriter. Där kommer ordet ”åsne-spik” in i matchen. En spik med tveksamt spelvärde då den streckas för högt, men som ändå är okej då det finns så många andra drag på kupongen och det i slutändan ändå gäller att pricka 13 rätt utan att systemet har allt för högt odds att sitta. Luton ser ut att hamna några procent för högt, men jämfört med andra Championship-favoriter som Birmingham (match 1) och Nottingham (match 4) så ser den ändå ut att bli minst överstreckad. Det blev torsk för The Hatters i helgen borta mot ett bra Sheffield U. Det var faktiskt en av de sämre insatserna av Luton på väldigt länge, ett rött kort med halvtimmen kvar dödade dock den tillställningen. Innan dess har det dock sett riktigt bra ut, så det är inte läge att dra för stora växlar av en enda match. Det är fortsatt så att Luton sett till Expected Points ska tillhöra toppskiktet i ligan och borde hotat om en play off-plats. 

Det kan man inte säga om Bristol City som ligger där de ska, på den undre halvan. Laget lever mycket på att deras österrikiska skyttekung Andreas Weimann har en bra dag. Sex mål på de fem senaste ligamatcherna är så klart imponerande. Laget är dock alldeles för ojämnt i övrigt och är för slappt defensivt. 

Här tror jag succéanfallaren Adebayo, som vilades från start senast, startar och kommer få sina chanser. Hemma på Kenilworth Road kommer Luton från två tunga insatser där de senast slog Bournemouth och innan dess tog en stark pinne mot suveräna Fulham. 

Här ska det vara toppchans för tre poäng. Jag spikar ettan! 


■■ Match 1. Birmingham har bra chans att ta andra raka hemmasegern på kort tid när ännu ett bottenlag besöker St. Andrew's. Men chanserna överdrivs å det grövsta av det svenska folket, vilket gör att det ändå inte är någon bra spik. Tvärtom. Det blev 2–1 mot Poyas Barnsley i lördags, men det var knappast någon överkörning. Birmingham är inte laget som kan gå ut och dominera matcher som favoriter, utan gör sig bäst när de slår ur underläge. Formen har varit kall en längre tid, men matcherna de spelat har ofta varit jämna oavsett motstånd. 

Jag snackade ner Peterborough i helgen när tuffa WBA gästades. Det blev till sist stryk med 0–3, men nykomlingen höll faktiskt nollan fram till den 78:e minuten och tappade konceptet först när de tvingades ändra matchplan och gå fram för att jaga kvittering. Då var Peterborough betydligt mer nederlagstippade än i kväll. Bortastatistiken är så klart ett sorgligt kapitel, men allt har sitt pris. Spelvärdet på tvåan är otroligt bra. Framåt finns ett anfallspar, Clark-Harris/Dembele, som är vasst på omställningar och har mål i sig. Då finns det alltid chans för en ”smash and grab” mot ett allt annat än omöjligt motstånd. 

Birmingham streckas vansinnigt högt, upp mot 70%, vilket är nära 20% för högt. Peterborough ska ha nära 50% chans att ta poäng och då förstår ni att X2 är två väldigt fina streck som bör prioriteras. 


■■ Det finns två större favoriter på kupongen som kliver in till lågt odds runt 1,30, Marocko (match 9) och Gent (match 12). Jag brukar ha som utgångstanke att i dessa lägen spika en av dessa för att hålla nere variansen. Men samtidigt gardera den andra för ha chans på de stora pengarna. Här tycker jag valet är givet hur man ska hantera dessa två matcher. 


■■ Match 12. Gent kommer lite oväntat från två raka kryss och saknar givetvis sin stora anfallsstjärna Tissoudali som spelar AFCON. Men hemma på Ghelamco Arena är de generellt blytunga och ett av de bästa hemmalagen i serien. I 2–2-matchen mot Kortrijk senast var de smått överlägsna, men släppte in en kall kvittering på tilläggstid. Innan dess hade fem raka segrar radats upp i alla tävlingar. Nu väntar dessutom enklare motstånd. 

Mot ett blekt bottengäng som Oostende så är det bara tre poäng som gäller. Gästerna har det otroligt tungt för tillfället och förlorat nio av de senaste elva matcherna. Ettan streckas högt, men ändå lägre än den favoriten vi kommer till här under trots att Gent står lite lägre i odds än Marocko. 

Det gör att jag nyper det trygga alternativet här, sparar tecken och spikar.  


■■ Match 9. Det Afrikanska Mästerskapet har redan bjudit på flera skrällar och de små nationerna har verkligen stått upp bra. I går gjorde lilla Komorerna, trots rött kort efter fem minuter och en liten vänsterback i mål som knappt nådde upp till ribban, en bragdinsats i åttondelen mot storfavoriten Kamerun och höll det spännande hela vägen (1–2). 

Här är det Marocko som är stor favorit. Med rätta kan tyckas med tanke på att de vann sin grupp utan problem med sju poäng, men det har inte varit övertygande rakt över och de var bland annat minuter ifrån att torska mot ett ej ordinarie Gabon. Spelare som Hakimi, Boufal, Saiss och En-Nesyri lirar i några av världens bästa ligor och håller hög klass. Truppmässigt ska det egentligen inte vara något snack. Men slutspel i mästerskap bjuder alltid på en extra nerv hos favoriterna som förväntas vinna enkelt. 

Malawi har redan stått för en bra knall när de höll nollan mot Senegal i gruppspelet, ett lag som har samma individuella kunnande i truppen som Marocko. Kan de stå emot anstormningen i den första halvleken här med så kan det bli ansträngt för Marocko som har all press på sig. Med 85% så är Marocko det högst streckade laget på kupongen. Sett till hur den här turneringen sett ut hittills så lockar således skrälltecken stort här. 

Jag helgarderar och jobbar jackpotmiljonerna fullt ut. 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem

• • •

SKRÄLLEN

Peterborough (match 1)

Peterborough har varit bedrövliga på resande fot under säsongen, men till de här priserna måste de bara få chansen. Birmingham trivs inte som spelförande favoriter, men streckas upp nära 20% för högt. Fantastiskt spelvärde på X2. 

SPIKEN

Luton (match 3)

Sett till Expected Points-tabellen ska Luton tillhöra topp 6 medan Bristol City är ett bottengäng. Här bör det synas. Hemma på Kenilworth Road har Luton stått för starka insatser på slutet och ska ha toppchans till rimlig procent. 

DRAGET

Coventry (match 2)

Dags för revansch för helgens nesliga förlust mot QPR. Generellt har Coventry varit starka på hemmaplan under säsongen. Stoke saknar i sin tur ett helt koppel med spelare och ska slå ur underläge. Ettan runt 40-45% är en fräck spik. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: