Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

The Five Stripes är en fin kupongrensare

Foto: BRAD PENNER / X02835
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Onsdagens Europatips bör gynna den som läser på lite extra. Kupongen spretar åt alla möjliga håll och kanter vilket gör att spelvärdet blir påtagligt på flera håll. Jag väljer bland annat att bygga systemen runt Giresunspor som är en strålande spik i turkiska Süper Lig. 

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem

• • •

Finalen i Europa Conference League är kupongens stora dragplåster. Jag ser en tight matchbild mellan Fiorentina och West Ham och i det sydamerikanska kontinentalspelet finns flera matcher som också lutar åt målsnåla historier. 

Cupspel från Sverige och Norge finns också på menyn och där vill jag verkligen påpeka vikten av att vänta med inlämning så nära spelstopp som möjligt för att ta del av information och oddsrörelser. 

Här är mina tidiga tankar och drag: 


■■ Match 7. Det mesta är klappat och klart i turkiska Süper Lig där Galatasaray lade beslag på ligatiteln för ett par omgångar sedan. Bakom ligamästarna återfinns både Fenerbahce och Besiktas på Europaplatser, men i bottenstriden finns det fortfarande förnyade kontrakt att spela för. Giresunspor gav sig självt möjligheten att hänga kvar i finrummet när Umraniyespor besegrades med 1–0 i den senaste omgången. Skyttekungen Bajic slog in matchens enda mål och det är ingen hemlighet att bosniern kommer att spela en huvudroll även mot Antalyaspor. Tre nya pinnar är ett måste för Giresunspor samtidigt som Istanbulspor måste tappa poäng mot Umraniyespor. Går det i lås är saken biff. Att spela med kniven mot strupen är inte alltid det lättaste, men även om Antalyaspor säkrat sitt kontrakt vill jag föra till protokollet att onsdagens opponenter har bättre underliggande siffror. Giresunspor är nästan sex pinnar bättre sett till Expected Points och med publiken i ryggen finns väldigt få faktorer som talar för annat än ettan i nordöstra Anatolien. 

”Skorpionerna”, som gästerna kallas, har bara vunnit en av sina sju senaste ligamatcher och torde inte vara särskilt intresserade av att få till ett trendbrott i Giresun. Blott tre segrar på resande fot över hela säsongen är dessutom skrämmande dåliga papper. 

När ettan ser ut att hålla sig inom rimliga trakter – runt 45-50% – är det en spik jag lutar mig mot. 


■■ Match 3. Det är alltid lite vanskligt att ge sig in med spikklubban i de tidiga stadierna av Svenska cupen. Ännu mer vanskligt kan det vara att leka med hammaren i förkvalet mot samma turnering. En brutal värdespik är dock en brutal värdespik oavsett vilket stadie vi befinner oss i. FBK Karlstad spelar till vardags i Division 2 Norra Götaland där värmlänningarna parkerar lugnt och tryggt i mitten av tabellen. Topplagen, Stenungsund och Torslanda, blir däremot svåra att komma ikapp och att redan vara nio poäng efter andraplatsen skvallrar om att värdföreningen inte hade haft i Ettan Norra att göra. 

Örebro Syrianska tillhör som bekant denna division och att det ska råda kvalitetsskillnad mellan lagen vid Vänerns norra strand råder det ingen tvekan om. Gästerna från Närke var faktiskt här och förlorade mot IF Karlstad för bara fem dagar sedan, men under onsdagen lättar svårighetsgraden på motståndet betänkligt. Alfred Ajdarevic och Josef Ibrahim är två klasspelare som FBK Karlstad inte är i närheten av att matcha och det enda egentliga hotet mot tvåan är möjlig rotation hos de tillresta. Då ska den också vara rejäl. 

I skrivande stund har svenska folket solsting när ettan målas upp som tydlig favorit. Håll koll på oddsrörelser närmare spelstopp, men i skrivande stund är tvåan en kanonspik upp till 50%!


■■ Match 2. Resultat stämmer inte alltid överens med matchbilder i fotboll. Sylvass effektivitet, domslut och felstudsar är bara några av faktorerna som kan få ett dominerande lag att slita sitt hår i förtvivlan. I den första play off-semin mot Levante befann sig Albacete på fel sida av vågskålen. Rubén Albés gäng hade stundtals Levante i brygga både spel- och chansmässigt men när bollen inte ville in delades inga stilpoäng ut. 

Värdarna från Valencia visade i sin tur ingen nåd på de få målchanser de tog sig till. Tre gjorda mål på strax under 1,0 xG är något i hästväg och 3–1-segern ger givetvis ett utmärkt utgångsläge inför returen. 

Svenska folket blir med det sagt förblindat av resultatet och tänker sig att det blir stora siffror även på Ciutat de Valéncia. Det tror inte jag. Albacete är tillräckligt bra för att kunna göra match av detta och här behöver man inte bry sig om vilket lag som till slut kniper platsen i play off-finalen. Utfallet efter 90 minuter är det enda som ska tippas och lyckas Albacete komma upp i samma nivå som senast, kryddat med mer effektivitet, finns god möjlighet att ordna minst ett oavgjort resultat. Händer det står flera kuponger med skägget i brevlådan. Dubasin och Marin är två exempel på möjliga matchvinnare hos gästerna som får alldeles för klent förtroende, särskilt när Levante knappast lär gå på stora offensiven utan mer försöka få tiden att gå och spela av matchen med en tvåmålsledning i ryggen. 

Till över 65% är ettan inte ett dugg intressant. Spelvärda X2 blir mitt val! 


■■ Match 9. I skymundan av det europeiska kontinentalspelet har Concacaf:s upplaga av Champions League pågått samtidigt. I finalen av turneringen gick Los Angeles FC upp i ett dubbelmöte med Club León från Mexiko. Den första akten slutade 2–1 till mexikanerna som sedan följde upp det med ytterligare en seger på BMO Stadium i Kalifornien. Steven Cherundolos – för övrigt en hyperspännande tränare med europeiska influenser – gäng lider således av brustet självförtroende inför återstarten av ligaspelet när de tar emot Atlanta United. Jag blir inte förvånad om LAFC är segt ur startblocken efter den senaste fadäsen och även om värdarna snittar flest poäng i hela den västra konferensen är nattens motståndare inga duvungar. 

The Five Stripes är förvisso segerlöst i sina tre senaste, men det går å andra sidan att vända på det myntet och påstå att fyra raka utan förlust är starka papper. Jag väljer att se det från den sistnämnda vinkeln. Almada och Giakoumakis är toppspelare i MLS som kan sänka vilken opponent som helst på eget manér, LAFC inkluderat. Duon kommer att trivas med förutsättningarna mot de offensivt viktade opponenterna som lämnar en del ytor bakom sig i sin offensivlusta. Då kan jag inte bara stå och se på när ettan snuddar vid kriminell procent. 

Allt över 70% på vänstertecknet är i min bok för mycket. Jag väljer istället att gå för de stora pengarna och smetar på hela spannet från start.  

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 288-raderssystem 

• • •

SPIKEN

Giresunspor (match 7)

Giresunspor är piskade att vinna mot ett utcheckat Antalyaspor för att kunna hänga kvar i Süper Lig. Sett till underliggande siffror är värdarna det bättre laget och med all motivation till vänster är ettan en kanonspik. 

SKRÄLLEN 

Atlanta United (match 9)

Atlanta United besitter en hög högstanivå där offensiva duon Almada/Giakoumakis kan sänka vilket MLS-lag som helst. LAFC har brist på självförtroende efter finalförlusten i Champions League och kan inte köpas till vilken procent som helst. X2 är av yppersta prio. 

FAVORIT I FARA

Levante (match 2)

Levante vann den första akten mot Albacete med 3–1 och behöver således inte vinna returen för att ta sig vidare till play off-finalen. Då har jag väldigt svårt att förstå varför tipparna målar upp ettan till himlen. Jag går emot och lirar x2 till supervärde. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: