Schweiz är ett solklart miljondrag – gardera

Foto: CLAUDIO THOMA/FRESHFOCUS / FRESHFOCUS BILDBYRÅN

Italien gjorde en strålande insats i premiären, men det svenska folket drar för stora växlar av en match och streckar upp italienarna för högt. Schweiz är bra och får garderingsstreck av mig till för låg procent. Jag tar dessutom för givet att Janne Andersson täpper till truten på belackarna som klagade på ”tråkig fotboll” mot Spanien. Sverige slår ett blekt Slovakien på fredag! 

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel 

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem 

• • •

Första gruppspelsrundan är avklarad i EM och det är dags att ta sig an mästerskapets andra EM-Tips. 5 miljoner finns återigen i potten och kupongen sträcker sig från denna onsdagkväll och hela vägen till måndag. 


■■ Match 1. Många tror sig ha facit efter en spelad fotbollsmatch. Men det är farligt att dra för stora växlar av 90 minuter fotboll. Italien var för mig den mest positiva ”överraskningen” i EM:s första gruppspelsrunda. De fullkomligt körde över Turkiet där slutsiffrorna 3-0 var närmare 6-0 än 3-1. Offensiven med Insigne, Berardi och Immobile var bländande och vid 1-0 så tog de inte ett kliv tillbaka på klassiskt italienskt vis, utan fortsatte köra. Att Italien var riktigt bra går inte att säga emot, men hur dåliga var Turkiet? Rätt så väldigt dåliga, enligt mig. Hur som helst är det fler än jag som såg Italiens fina match och nu är superpeppade på Gli Azzurri. De flesta spikar ettan i Rom vilket gör den rejält överstreckad. Just nu 76%, när de enligt oddsen bör stå runt 60%. Det gör att jag drar öronen åt mig. Schweiz är inget dåligt landslag och jag tror de kommer kunna bjuda upp till betydligt bättre kamp än Turkiet. I den första matchen var de spelmässigt överlägsna Wales (1-1) och var värda tre poäng. VAR dömde dock bort 2-1-målet. Det viktiga innermittfältet med Xhaka (Arsenal) och Freauler (Atalanta) håller hög klass, backlinjen styrs av Newcastles Fabian Schär och framåt finns ett vasst anfallspar med Benficas Seferovic och framför allt Embolo som stundtals var otroligt bra mot Wales. Bollen är rund, det har vi sett hittills i detta EM där Finland slagit Danmark och Sverige var en stolpträff från tre pinnar mot Spanien. När Schweiz bjuder på så pass bra spelvärde så är det enda rätta att helgardera och jobbar skrällen.

Tvåan till 5% är ett tecken som kan leda mot miljonerna. 


■■ Match 2. Både Ukraina och Nordmakedonien förlorade sina första matcher, men stod för godkända insatser. Ukraina vände ett tvåmålsunderläge mot Nederländerna där Yarmolenko stod för ett drömmål och Yaremchuk såg väldigt spännande ut och stod också för ett nickmål på pass från Atalantas Malinovsky. Nordmakedonien stod för en mer offensiv approach än väntat mot Österrike där den evigt unge Goran Pandev, 37, stod för landets första mästerskapsmål i historien. Jag tyckte debutanterna bjöd upp till mer dans än väntat och kunde mycket väl fått med sig något där. Här måste båda lagen gå för vinst. Särskilt Nordmakedonien som har gruppens svåraste match mot Nederländerna i den sista omgången. Jag tror således på en rätt öppen matchbild här. Ukraina är helt rätt klara favoriter, då topparna är betydligt högre. Men laget har också en tendens att prestera ojämnt. I VM-kvalet har de varken lyckats besegra Finland eller Kazakhstan på hemmaplan. Nu är det neutral plan i Bukarest som gäller. Även om ettan får agera utgång så vill jag gardera upp med rensartecken där framför allt tvåan till under 10% lockar. 

Spikarna? Det finns flera storfavoriter som vore lätta att hålla i handen, som England, Frankrike, Spanien och Italien (mot Wales). Men de spikarna kan vem som helst hitta och banka in. 

Någon eller några av dessa högprocentare bör för övrigt garderas om det ska bli tal om högre utdelning. Nedan får ni istället två spikförslag till lägre procent.


■■ Match 5. Sverige löste en otrolig poäng borta mot Spanien i Sevilla i 32 graders värme. Att det ändå inte var nog för vissa bortskämda svenskar är för mig en gåta. I mästerskap är det poäng som gäller. Det är inte där man utvecklar fotbollen. Jag är övertygad om att den defensiva taktiken var den enda som fanns på kartan för att lösa en viktig pinne. Spanien hade vunnit de tre senaste matcherna mot Sverige med 10-0 och har målskillnaden 37-3 i sina senaste 13 hemmamatcher (6-0 mot Tyskland i Nations League, bland annat). Spanien är ett väldigt bollskickligt lag som kanske har störst bollinnehav av alla landslag. Vi ska vara stolta över att ha ett landslag som kan underkasta sig en taktik och göra jobbet! Trots den hårda pressen från Spanien så hade Sverige matchens kanske två bästa målchanser. Jag är helt övertygad om att vi kommer få se någon helt annat mot Slovakien på fredag. Med Alexander Isak i toppform så har jag stora förhoppningar. Slovakien imponerade, trots vinsten mot Polen, inte på mig. Hade de inte fått en rätt billig utvisning med sig vid 1-1 och fått spela med en man mer sista halvtimmen så tror jag faktiskt att de hade kammat noll. Här ser det inte ut som att det svenska folket streckar upp Sverige så hårt som man skulle kunna tro. Kanske, obegripligt nog, på grund av den defensiva approachen mot Spanien. Jag tror stenhårt på tre blågula poäng när ett av EM:s sämsta lag står på andra sidan. Det är såna här matcher Sverige historiskt bara grejar. Särskilt när vi nu slipper hettan i Sevilla och får spela under mer mänsklliga förhållanden i Sankt Petersburg. 

Isak gör minst ett mål och Berg får revansch för missen senast! Ettan spikas runt 60%! 


■■ Match 6. Kroatien förlorade premiären mot England med 1-0. Men frågan är om de var särskilt ledsna över det? Andraplatsen i gruppen ser nämligen ut att ge ett lättare motstånd i åttondelsfinalen än vad förstaplatsen gör. Så kanske blir det ett mer påkopplat Kroatien nu, för här krävs det tre poäng om andraplatsen ska kunna lösas med egna fötter inför den sista omgången. Kroaternas innermittfält är riktigt tungt med general Modric, Kovacic och Brozovic. Dessutom en aldrig sinande Perisic på kanten som såg pigg ut mot England. Framåt i övrigt farliga Rebic/Kramaric. Tjeckien tog tre tunga poäng på Hampden Park mot Skottland. Två mål av Schick, varav det andra från halva plan, löste biffen. Men tjeckerna var stundtals hårt pressade där Skottland med en striker av klass borde löst både en och två baljor framåt. Här blir det tuffare mot ett Kroatien som växlar upp och måste gå för vinst. 

Jag tror oddset på kroaterna kommer att sjunka en del innan spelstopp och att ettan här är en klart vettig spik till runt 50%. 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem 

• • •

SPIKEN

Spanien (match 10)

Ett rätt svagt Polen, där viktige Krychowiak är avstängd, kommer inte orka göra det Sverige klarade i Sevilla. Att stå upp mot ett kraftigt bollinnehav i hettan. Här får Blågult återupprättelse när Spanien vinner enkelt. 


SKRÄLLEN

Schweiz (match 1)

Det svenska folket streckar upp Italien till skyhöga favoriter efter den imponerande insatsen i premiären mot Turkiet. Schweiz har bättre förutsättningar att stå upp mot Italiens vassa offensiv. Med så bra spelvärde på de rödklädda så måste X2 med till alldeles för låg procent. 


FAVORIT I FARA

Ukraina (match 2) 

Nordmakedonien bjöd upp till dans mot Österrike och var värda mer. Ukraina har vassa toppar men är också ojämna. Här måste båda lagen gå för vinst vilket kan skapa en öppen matchbild där tillfälligheter avgör. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: