Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Real har toppchans i spanskt supermöte

Foto: SUSANA VERA / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Jag väljer sida i två stormöten i den spanska och italienska Supercupen. Både Real Madrid och Inter drar det längsta strået, till klart rimligt procent, i sina respektive stormöten. I samma turnering ser undervärderade Athletic Bilbao ut att bli ett riktigt häftigt skrälldrag på neutral plan mot Atlético Madrid. 

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem 

• • •

Gårdagens rekar på Topptipset satt fint. De som ryggade systemet fick tillbaka 1 638 kronor per rad, drygt 15 gånger pengarna. Det är således med god känsla jag tar mig an detta Europatips. 

Kupongen sträcker sig över två dagar där vi i kväll får ta del av Supercupen i Spanien och Italien, Ligacupen i England, League One och den Portugisiska Cupen. I morgon, torsdag, väntar främst Italienska Cupen, Serie B och en match från de Afrikanska Mästerskapen. En riktig fruktsallad det!

Tre väldigt stora favoriter finns med. West Ham (match 2), Porto (match 6) och Milan (match 10) kliver alla in med lågt vinstodds i sina respektive cupmatcher och streckas alla en bra bit över 80%. Minst en av dessa måste garderas för chansen till hög utdelning. Att det är just cupmatcher, där det förhoppningsvis kan bli lite rotation, gör ändå att jag har någorlunda förhoppningar om minst en storskräll. 

Här är mina tidiga tankar och drag: 


■■ Jag tycker mig ha hittat flera bra spikalternativ för att få råd att gardera de riktigt stora favoriterna. Här är två stycken singelstreck jag gillar där jag tar ställning i två Supercuper. Match 3. Den första semifinalen i den spanska Supercupen spelas mellan ärkerivalerna Barcelona och Real Madrid. I år är det på förhand större klasskillnad än vanligt i detta El Clàsico. Barcelona har, som alla redan märkt, en mellansäsong där de inte har något med toppstriden i La Liga att göra. Inte tycker jag att det har sett så mycket bättre ut sedan klubbikonen Xavi tog över båten heller. Senast kom en i raden av alla oväntade poängtapp när 1–1 släpptes in i slutminuterna borta mot Granada. Till katalanernas fördel så har truppläget åtminstone förbättrats där Depay åter är spelklar. En del av spelarna som är med i truppen som Ansu Fati, Ferran Torres och de Jong är dock chansningar då de är tveksamma till spel. Vilken elva Xavi än kommer upp med så håller jag Real Madrid som klar favorit på neutral plan i Saudiarabien. 

Det skiljer hela 17 poäng mellan serieledarna och Barca i ligan och Marängerna har varit det klart bästa spanska laget så här långt. Efter ett par oväntade plumpar kördes Valencia över med dunder och brak senast (4–1) där både Benzema och Vinicíus Junior blev tvåmålsskyttar. Mot ett stappligt Barca-försvar kommer de få sina chanser här med. Real har ett näst intill perfekt truppläge nu när coronan har försvunnit ur truppen och kommer ställa upp med bästa tänkbara elva. Med ett psykologiskt överläge och fyra raka inbördes segrar i ryggen är Real en favorit att hålla i handen. Att Barcelona står som hemmalag kan dessutom lura en del tippare att de har större chans än vad som är fallet. 

Stannar tvåan runt 55% tvekar jag inte på att lämna den ensam. 


■■ Match 4. Finalen i den italienska Supercupen spelas på Giuseppe Meazza i Milano, vilket gör att Inter har hemmaplan. De regerande mästarna har nu åtta raka segrar i Serie A och ser ut att försvara sin titel. Och jag tror de får med sig den här Supercuptiteln på vägen. Inter är nämligen i en liten klass för sig på stöveln för tillfället. Truppen är bred och relativt skadefri, något man inte kan säga om Juventus dito. 

Den gamla damen har stora problem. Krutdunken Chiesa har dragit korsbandet och blir borta resten av säsongen. Med flera skador i backlinjen, bland annat Bonucci, samtidigt som De Ligt och Cuadrado är avstängda så är det ett begränsat Juve som ställs upp. Även om 1–3 vändes till 4–3 på sju sjuka minuter borta mot Roma senast så var det totalt sett en insats som till stor del måste ifrågasättas. Det är svårt att känna något större förtroende för de vitsvarta som presterar ojämnt. Hemmaplansfördel, truppläge, klass. Allt talar för Inter här. 

När det svenska folket då ser ut att strecka ettan klart rimligt så är det en väldigt fin spik att banka in. 


■■ Match 9. Vi fortsätter med Supercupen och den andra semifinalen den spanska versionen. Även denna på neutral plan i Saudiarabien. Här ser Atlético Madrid ut att bli allt för övervärderat. Diego Simeones manskap har inte varit lika stabila som vanligt den här säsongen där framför allt försvarsspelet inte har varit lika vattentätt som vanligt. Det blottades inte minst i helgen borta mot Villarreal där de släppte till väldigt mycket målchanser mot ”Den gula ubåten” och förlorade Expected Goals med stora siffror. Att de fick med sig en pinne (2–2) får de tacka turen för. Griezmann och Savic är skadade och kommer inte delta här och jag tycker det är en favorit i fara. 

Athletic Bilbao har bara förlorat en av de fyra senaste inbördes och ska inte alls räknas ut. De har bara en nionde plats i ligan att visa upp så här långt, men den underliggande statistiken visar att de är värda långt mer och har faktiskt presterat som ett topplag. Jag håller således Athletic som en svårare motståndare än vad tabelläget visar. De har dessutom trivts på bortaplan där de bara förlorat en enda match under säsongen mot Real Madrid. AM har å sin sida bara fått med sig en pinne på sina fyra senaste resor. Neutral plan kan således vara en fördel för underdogsen här. 

När Athletic Bilbao streckas så lågt som 10-15% är skrällen helt given att få med för att jaga utdelning. Den övervärderade ettan, över 60%, är ett utmärkt tecken att chansa bort helt för att skapa värde på kupongen. X2.


■■ Match 11. Coppa Italia nästa. Fiorentina kommer från säsongens sämsta insats borta mot Torino där det blev storstryk med 0–4. Siffror som dock var i högsta laget då Torino i stort sett var hundraprocentigt framför mål. Den insatsen gör dock att Viola rankas ner av tipparna här. Att dra för stora slutsatser av en enda match är farligt när det gäller spel och vi ska inte glömma de lilakläddas fina säsong i övrigt. En sjätteplats i ligan och en världsklasspelare i Vlahovic på topp ska inte underskattas. Att de kan rå på storlagen har de också bevisat genom att vinna över både Atalanta och Milan. Lag som absolut går att likställa med torsdagens motstånd Napoli. 

Särskilt när de ljusblå har ett väldigt ovisst läge i truppen. Flera viktiga spelare har haft corona och Insigne är skadad. Dessutom är trion dessutom är Anguissa, Ounas och Koulibaly iväg och spelar de Afrikanska Mästerskapen. Jag gissar att Vlahovic inte mår jättedåligt av att fyrtornet Koulibaly i mittförsvaret inte är med. Det här känns således väldigt mycket mer öppet än strecken säger. 

Med en etta som är uppe och snuddar på 70%, åtminstone 15% för högt, är det alla tecken och skrälljobb som gäller. 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem

• • •

SKRÄLLEN

Athletic Bilbao (match 9)

Atlético Madrid är inte lika stabila som i fjol och släpper till fler målchanser än vanligt. Har Griezmann och Savic skadade. Athletic Bilbao har enligt den underliggande statistiken presterat väldigt mycket bättre än tabellplaceringen säger. Har även trivts bra mot AM de senaste åren. På neutral plan i Saudiarabien ska den alldeles för lågt streckade skrälltvåan prioriteras. 

SPIKEN

Inter (match 4)

Inter flyger fram i Serie A med åtta raka segrar och storform. Nu final i den italienska Supercupen mot ett Juve med stora problem i truppen. Mängder av viktiga spelare saknas som Chiesa, Cuadrado och Bonucci. Här räcker ”Den gamla damen” inte till på bortaplan. Bra spik. 

FAVORIT I FARA  

Napoli (match 11)

Fiorentina undervärderas efter sin usla insats senast. Totalt sett har säsongen dock varit vass. Coppa Italia nu mot ett Napoli som haft ett jobbigt truppläge. Här saknas bland annat skadade Insigne och trion Anguissa, Ounas och Koulibaly som spelar Afrikanska Mästerskapen. Ettan övervärderas och garderas hela vägen.

ANNONS:
Expertens systemförslag: