Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjärnan före hjärtat – Grekland kan skrälla

Foto: MATTHAIOS YORGOS / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Svenska folket verkar säkra på att Sverige tar minst en poäng i kväll i måste-matchen mot Grekland. Odds och hjärna ger dock grekerna betydligt större chans än vad de streckas till. Under 10% på tvåan är kupongens bästa skrällchans. 

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel 

Europatipsen duggar tätt just nu. Det var inte helt långt borta i söndags där alla mina rekar här i spalten satt fint men framför allt Division 1-bollen inte studsade rätt. Nu slipper vi den då det är tio matcher från det europeiska VM-kvalet som följs upp av en match från engelska National League, en kvalmatch till U21-EM och en avslutande VM-kvalfight från Afrika. 

Tre jättefavoriter finns med på kupongen i England (match 3), Skottland (match 8) och Schweiz (match 9). Ska det bli tal om större pengar så bör någon av dessa tre högprocentare tappa poäng. England tror jag inte det är något att göra åt hemma på Wembley mot ett skadedrabbat Ungern, så i första hand bör bortalagen Skottland och/eller Schweiz garderas om ni inte nöjer er med femsiffrigt för 13 rätt. 

I övrigt ser mina tidiga drag ut så här: 


■■ Match 1. Vi river av plåstret direkt. Sverige har en vital match i kväll som till stor del kommer att ligga till grund för våra chanser att ta oss till VM. Vid vinst är vi i stort sett klara för att komma minst tvåa i gruppen och har även en helt okej möjlighet att direktkvalificera oss som gruppetta. Vid förlust kommer Grekland ikapp oss i tabellen. Sverige tog en skön trea senast hemma mot Kosovo, men imponerade ändå inte fullt ut. Innan klassmålet av Alexander Isak så låg Kosovo på för kvittering och hade även en boll i nät som blev bortdömt för offside. Vi släppte till hela 1,40 i xG mot Kosovo och måste steppa upp här om det inte ska bli mål i baken. Victor Lindelöf är visserligen tillbaka från ”barnafödande”, vilket är viktigt. Men med tanke på egna upplevelser om att bli pappa så har uppladdningen antagligen inte varit optimal. Dejan Kulusevski är avstängd och kommer att ersättas av Robin Quaison. Tråkigt att tappa klass i ”Kulan”, men med tanke på Quaisons fina inhopp senast så behöver det inte betyda så mycket i den här enskilda matchen. 

Grekland är det enda obesegrade laget i Grupp B. De tog Sverige på sängen på hemmaplan där de vann rättvist med 2–1. Det sena avgörande borta mot Georgien i helgen lär ha höjt moralen ytterligare. Jag är riktigt nervös för den här matchen. Lika nervösa är inte det svenska folket som streckar upp Sverige högt och verkar åtminstone stensäkra på att vi inte torskar igen. 

Just nu står tvåan i under 10% vilket är snudd på ett skämt och alldeles för lågt. Här vore det tjänstefel att inte tänka spelvärde. Jag helgarderar och får med skrällen. 


■■ Match 2. Vi fortsätter i Grupp B och ännu en tvåa som blir alldeles för lågt streckad. Georgien åkte återigen på sena mål i baken när 0–1 släpptes in på en tung VAR-straff i den 90:e minuten mot Grekland. Willy Sagnols mannar har verkligen inte fått valuta för spelet de presterat i det här VM-kvalet. De var värda poäng borta mot Sverige (0–1), de tog poäng borta mot Grekland och gjorde en riktigt bra match hemma mot Spanien där 1–2 släpptes in på övertid. Nu är fotbollen inte rättvis, men om den vore det så borde det komma retroaktiv utdelning snart. Det skulle passa väldigt bra i kväll när det är spelvärde de luxe på georgierna. 

Kosovo gjorde det helt okej mot Sverige och skapade som sagt en hel del framåt. Totalt sett var de ändå numret för små. De är befogade favoriter på hemmaplan, men så mycket skiljer i grunden inte på de här två nationerna. Jag köper således inte att ettan svävar iväg klart över 50%. 

De flesta tipparna som garderar denna match nöjer sig med 1X. Tvåan är således tämligen bortglömd till 16%. Den är värd minst 10% till. Jag testar x2 och tar bort en högprocentare på den här favorittunga kupongen. 


■■ Match 10. Andorra hade en jobbig lördag när de ställdes mot stora, starka England. Inte nog med att de förlorade med 0–5, lilleputtnationen åkte dessutom på ett par jobbiga skador. Christian Garcia fick kliva av i den första halvleken och hans ersättare, 41-årige veteranen Ildefons Lima, hann bara spela i en halvtimme innan han drog en baksida. Andorra får dock tillbaka Vieira, San Nicolás och Alavedra från avstängning och åtminstone de två förstnämnda är rutinerade pjäser. I övrigt är det mycket ljus på Marc Vales som till vardags spelar sin fotboll i norska Sandefjord. Med det får han sägas vara den mest meriterade spelaren på planen. Det var också Vales som gjorde båda målen när Andorra slog tillbaka San Marino med 2–0 tidigare under kvalet. 

Värdnationen San Marino rankas av FIFA som världens allra sämsta när det kommer till att spela fotboll. Det är lätt att förstå varför, på landslagets wikipedia-sida listas alla matcher de spelat som inte har slutat med förlust. Det är bara sju stycken till antalet sedan 1990 och endast en gång någonsin har sanmarinerna fått segerjubla. Hemmalaget har noll poäng och 1–29 i målskillnad i kvalet och det mesta pekar mot att det blir ännu ett nederlag. Andorra är på intet sätt någon stor fotbollsnation, men i den här konkurrensen ska de hållas klart högre. 

Tvåan är precis på gränsen till att bli överstreckad men runt 60-65% är det värt att spika den ändå.


■■ Match 13. Guinea har aldrig deltagit i något världsmästerskap, men har nu en ganska fin samling spelare. Den givna ledaren är så klart Liverpools mittfältsess Naby Keïta, men det finns fler spelare som gjort avtryck på den europeiska fotbollsscenen. Mohamed Bayo är en sylvass målskytt i Clermont och Francois Kamano gör det bra i Lokomotiv Moskva. Här finns även spelare av svenskt intresse i Pa Konate och Aly Keita, men de lär knappast få någon speltid. Trots den starka spelargruppen har kvalet börjat uselt med tre raka kryss. Då de har stött på ytterst mediokra Sudan två gånger om är det inte bra nog. 

Marocko ståtar däremot med tre raka segrar och 10-0 i målskillnad och här finns det flertalet stora stjärnor. Achraf Hakimi, Adam Masina och Romain Saïss styr upp försvaret och bakom dessa herrar står Sevillas Bono stark mellan stolparna. Det är sannerligen inte enkelt att bryta igenom den defensiva linjen. Framåt finns det också gott om kvalité där Chair, Amrabat, El Haddadi och En-Nesyri förtjänar ett extra omnämnande. Dessa två nationer har spelat tre landskamper mot varandra sedan 2018 och Marocko har vunnit samtliga. Det är också viktigt att ha i åtanke att denna match spelas i Rabat, som ju ligger i Marocko. Något som en del tippare säkerligen missar. Ingen publik tillåts på matchen, men det är verkligen ingen hemmaplansfördel för Guinea. 

Stannar tvåan under 70% blir det en fin värdespik som jag väljer att hamra in.


SPIKEN

Marocko (match 13)

Starka Marocko som inlett kvalet med tre raka segrar står som bortalag, men matchen spelas inför tomma läktare i Rabat (Marocko). Guinea har således ingen hemmafördel och har inlett kvalet svagt. Stark tvåa. 

SKRÄLLEN

Grekland (match 1)

Hjärtat vill så klart att den överstreckade favoriten Sverige ska hålla här, men med tanke på vad grekerna har presterat hittills i detta kval så streckas de alldeles för lågt. Stort spelvärde på tvåan som måste med. 

FAVORIT I FARA  

Kosovo (match 2)

Georgien har inte alls fått betalt för sitt spel i detta VM-kval. Tappat flera poäng i slutminuterna mot topplagen. Kosovo är inte ett mycket bättre fotbollslag och får se upp. 

96 rader

1. Sverige - Grekland 1x2

2. Kosovo - Georgien x2

3. Danmark - Österrike 12

4. England - Ungern 1

5. Ukraina - Bosnien 1

6. Bulgarien - Nordirland x2

7. Albanien - Polen 2

8. Färöarna - Skottland x2

9. Litauen - Schweiz x2

10. San Marino - Andorra 2

11. Yeovil - Altrincham 1

12. Belgien U21 - Danmark U21 1

13. Guinea - Marocko 2

432 rader

1. Sverige - Grekland 1x2

2. Kosovo - Georgien x2

3. Danmark - Österrike 12

4. England - Ungern 1

5. Ukraina - Bosnien 12

6. Bulgarien - Nordirland 1x2

7. Albanien - Polen 2

8. Färöarna - Skottland 1x2

9. Litauen - Schweiz x2

10. San Marino - Andorra 2

11. Yeovil - Altrincham 1

12. Belgien U21 - Danmark U21 1

13. Guinea - Marocko 2