Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fäll favoriterna i jakten på jackpotmiljonerna

Foto: FRANCOIS LENOIR / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN

EM-premiär ikväll och även startskottet för EM-tipset (Europatipset)! Det bjuds på riktigt fint spelvärde direkt där flera favoriter överstreckas rejält, inte minst Belgien i den tuffa ”bortamatchen” i Sankt Petersburg. Spanien är tyvärr kupongens absolut bästa spik när det svenska folket sätter hjärtat före plånboken. 5 miljoner i jackpot är ytterligare grädde på moset. 

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem  

• • •

Äntligen är de suspekta ”mellandags-kupongerna” ett minne blott och Fotbolls-EM kan starta! Det firas givetvis genom att döpa om Europatipset till EM-tipset. 5 miljoner i jackpot är grädden på moset. 

Fredagens EM-tips hämtas rakt av från mästerskapet och sträcker sig hela vägen från kvällens premiär mellan Turkiet - Italien fram till onsdag. Jag hoppas givetvis på en hel del premiärnerver hos ett par favoriter. Jag ser flera potentiella skrällar till låg procent. Det blir så klart svårt att följa oddsen och eventuella elvor när spelstopp för de flesta matcherna är flera dagar innan de spelas, vilket gör det hela lite speciellt. Finland och Ryssland gästar till och med kupongen två gånger, vilket gör att match 13 blir extra lurig då vi inte vet hur deras premiärmatcher såg ut. 

Vi har kunnat följa nationernas träningsmatcher inför EM, men jag tror det är farligt att dra för stora växlar av dem. Det har varit stor rotation med många byten och många lag har mött svagt motstånd. Att kliva ut i en premiär i ett stort mästerskap är också en helt annan grej än att träningsspela. Vilka spelare höjer sig då och vilka börjar darra på manschetten? Det ska vi försöka sia om nu. Här är mina bästa drag: 


■■ Match 4. Ett lag som inte har imponerat i träningsmatcherna inför EM är den rankade världsettan Belgien. Hemma mot Grekland såg belgarna till och med tröga och idéfattiga ut. Självklart är det ett stort avbräck att mittfältsmotorn och dirigenten Kevin De Bruyne är out i den här premiären efter sin näsbränna i Champions League-finalen. Där tappar Belgien en dimension i spelet. I EM-kvalet vann Belgien båda matcherna mot Ryssland, men det är andra förutsättningar nu. På kupongen står Lukaku och company som hemmalag, men i verkligheten är det helt tvärtom då den här matchen spelas i Sankt Petersburg. Ryssarna visade inte minst i VM 2018 vad de är kapabla till på hemmagräs. Med spelare som Golovin, Dzyuba och Zhirkov finns det kvalité som inte går att räkna bort. Belgien är ett av de mest överstreckade lagen på det här EM-tipset då de stämplar in på 74%. Det är nära på 20% för högt. Suveränt spelvärde åt höger alltså vilket gör att X2 bara måste prioriteras. 

Tvåan till 7% är givetvis en riktig bomb. Den vågade chansar bort favoriten helt. 


■■ Match 7. Nästa favorit som jag hoppas kan få svårare än vad strecken säger är Nederländerna. Det finns en hel del frågetecken kring det här landslaget som har mycket att bevisa. 2-2, med darr på ribban, hemma mot EM-konkurrenten Skottland var inget vidare genrep. Att Van Dijk saknas i mittlåset är så klart ett stort avbräck. Defensiven är holländarnas svaga sida, vilket inte minst syntes borta i VM -kvalet mot Turkiet (2-4). Wijnaldum, De Roon och De Jong på mittfältet är dock en stark trio som ihop med tilltänkta skyttekungen Depay måste ha ett bra EM om Nederländerna ska gå långt. Här väntar en bra värdemätare i Ukraina i premiären. De blågula har visat att de kan stå upp mot de stora nationerna och känns underskattade. Ukraina kryssade bland annat borta Frankrike i VM-kvalet nyligen och slog Spanien i Nations League. Flera spelare, som Malinovskyi (Atalanta) och Zinchenko (Manchester City), kommer från starka säsonger i stora klubbar.

71% på ettan lockar knappast. Jag helgarderar tidigt och hoppas på en knall till låg procent.


■■ Match 10. Det är bara att riva av plåstret. Påpeka elefanten i rummet. Blanda inte in hjärta när det kommer till spel! Det svenska folket har nämligen gjort det igen, överskattat sitt landslag. X2 streckas just nu till 45% och det är knappast de chanserna vi har på poäng i premiären mot Spanien i Sevilla. Det är alltså en ren bortamatch och vi minns hur det gick i EM-kvalet. Sverige var tämligen utspelat och förlorade med 0-3. Inget att skämmas för då Spanien efter det gjorde rent hus på hemmaplan där 6-0 mot Tyskland sticker ut. I träningsmatchen inför EM mot starka Portugal var spanjorerna det bättre laget (0-0). Matadorerna är ändå lite nederlagstippat av spelbolagen till det här mästerskapet vilket kan passa Spanien perfekt. Här saknas Busquets/Llorente i Spanien och Kulusevski/Svanberg i Sverige på grund av corona. ”Kulan” är nog det största avbräcket då givna Busquets ändå har fin täckning bakom av Man Citys Rodri, exempelvis. Kanske är jag pessimistiskt lagd, men jag tror inte att Sverige löser poäng i den här matchen. Det är inte heller här Blågult förväntas ta poäng. 

När ettan då bjuder på fenomenalt spelvärde till 55%, borde stå i dryga 70%, så är det bara att spika Spanien.  


■■ Match 1. Kvällens premiär då? 21.00 smäller det! Turkiet tycks gillas av många. Visst kan jag förstå det då truppen är spännande med spelare som Lilles skyttekung Yilmaz, teknikerna Calhanoglu (Milan) och Ünder (Leicester), samt ett solitt mittlås med Demiral (Juventus) och Soyüncu (Leicester) bland annat. Här tycker jag ändå att laget blir lite överskattat med tanke på att matchen spelas på Olympiastadion i Rom mot ett mycket spännande Italien. Under Roberto Mancini har det hänt grejer. Gli Azzuri har i nuläget lirat 27 raka landskamper utan förlust. Det är ett mer offensivt lagt Italien än vad vi kanske varit vana vid. Frontlinjen med förmodade trollgubben Insigne, målnäsan Immobile och Sassuolos stjärna Berardi står för riktigt hög klass. I genrepet mot Tjeckien (4-0) målade alla tre vilket bygger självförtroende. Mot ett Turkiet med höga toppar, men också ojämna insatser ska Italien vara tydlig favorit på hemmaplan. Tipparna håller med, men inte tillräckligt då de bara ger tvåan 61% förtroende. Det innebär spelvärde.

Jag går all in redan i den första matchen och spikar Italien! 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem 

• • •

SPIKEN

Spanien (match 10)

Sorry, men när det svenska folket tippar med hjärtat skapas ett enormt spelvärde på Spanien i Sveriges premiär i Sevilla. 55% på ettan är rena rama gåvan och måste spikas. Vill ni spela på Sverige, gör det på Oddset istället...

SKRÄLLEN

Ryssland (match 4)

Ett Belgien som inte imponerat på slutet och har sin bästa spelare Kevin De Bruyne skadad överskattas å det grövsta i en tuff bortamatch i Sankt Petersburg. Ryssland kan absolut stå upp här. Till alldeles för låg procent måste skrälltvåan med.


FAVORIT I FARA  

Nederländerna (match 7) 

Nederländerna har en hel del att bevisa i sitt första mästerskap sedan 2014. Förstamålisen Cillessen och kapten Van Dijk är out vilket försvagar de defensiva leden. Ukraina har en hel del klass och har visat att de kan stå upp mot stora nationer senaste åren.  


ANNONS:
Expertens systemförslag: