Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ettan är en fräck spik till det värdet

Foto: MIKE EGERTON / STELLA PICTURES / PA

Flera av blåbärsnationerna har tagit rejäla kliv i landslagsfotbollen där det alltmer sällan finns några enkla matcher. 

Luxemburg ska inte längre betraktas som en slagpåse och mot ett Slovakien på dekis varnar jag för gästerna i Trnava! 


ANNONS: Lämna in Dybbans 96-raderssystem här

ANNONS: Lämna in Dybbans 288-raderssystem här

Det är aldrig kul att göra uppehåll från klubblagsfotbollen men ett EM-kval blir åtminstone lättare att härda ut än ett halvdött Nations League. Torsdagens Europatips, som spelas över två dagar, är fyllt med kvalmatcher där fokus bland annat riktas mot Friends Arena. 

Janne Anderssons gäng och övriga landslag får sedan sällskap av premiären i Damallsvenskan samt Segunda División som stänger äventyret under fredagen.

Generellt sett så innebär landslagskuponger fler stora favoriter än vanligt. Det betyder högre risk för dålig utdelning. Denna runda är inget undantag med flera lågoddsare. Den stora utmaningen blir att försöka fälla någon av dessa. 

ANNONS: Lämna in Dybbans 96-raderssystem här

ANNONS: Lämna in Dybbans 288-raderssystem här 

■ ■ ■

Här är mina tidiga tankar och drag:  

Match 8. Varken Tjeckien eller Polen grät floder när de fick ta del av lottningen till EM-kvalet. Det blev snarare karnevalstämning i respektive land när det stod klart att Albanien är den främsta utmanaren i kampen om de två direktplatserna till mästerskapet i Tyskland. Jaroslav Silhavýs Tjeckien hade som väntat svårt att mäta sig med stornationerna i Nations Leagues A-division, men efter sistaplatsen där samtidigt som VM i Qatar missades har förbundskaptenen i lugn och ro kunnat fundera ut vilken upplaga som ska leda tjeckerna till EM 2024. Flera spännande debutanter från den inhemska ligan har givits chansen i denna samling samtidigt som stommen finns kvar sedan innan. Holes, Coufal, Soucek och Hlozek är pjäser som ska bära värdarna och jag är övertygad om att tjeckerna lyckas komma upp i nivå i Prag trots att Schick dras med skadebekymmer. Polen står som tidigare nämnts för motståndet och efter uttåget ur VM är mycket nytt i gästernas trupp. Fernando Santos har tagit över som förbundskapten och även om det är en rutinerad herre fick han knappast ut maximalt ur ett stjärnspäckat Portugal i VM. På tal om rutin finns inte heller Bereszynski, Glik, Krychowiak och Milik med på denna samling. Stort hopp sätts i vanlig ordning till Lewandowski, men ett tight och fysiskt Tjeckien ska kunna hålla anfallsstjärnan i strama tyglar. Lyckas de med det har polackerna inte mycket att komma med. När strecken ser ut att landa helt jämnt trots att Tjeckien borde vara favoriter på hemmaplan lockas jag av att ta ställning. Ettan är en fräck spik upp till 40 procent. 

Match 13. Segunda División visar ingen hänsyn till landslagen utan kör på i rask takt. Den spanska andraligan är fortfarande kolossalt jämn och lagen som befinner sig strax utanför playoff-platserna ska inte ge upp hoppet då det finns 30 poäng kvar att spela om. Ett av herrskapen som skuggar topp 6 är Cartagena som inför fredagen har sju poäng upp till den sista kvalplatsen mot La Liga. Två raka förluster har sänkt värdarnas självförtroende, men 2-5 senast mot Villarreal B blev alldeles för stora siffror sett till matchbilden. De hemmahörande hade länge tre poäng i egna händer, men vid ledning 2-1 åkte Cartagena på en straff som sedan följdes upp av en utvisning. Efter densamma raserade allt och som en följd av detta får de klara sig utan Vazquez Perez samt Musto som återfinns på botbänken. Borja, Poveda och Urena är dock spelare som kan lirka upp Lugo på egen hand och det finns dessutom förhoppningar om att skyttekungen Sadiku kan vara tillbaka i truppen. Lugo har inte alls samma spets i sin offensiv och med tolv poäng upp till säker mark är hoppet snart ute för gästerna. Ska galicierna, som är otroligt kalla på bortaplan och det lag som släppt till flest målchanser i ligan, ha chans på nytt kontrakt behöver de öppna upp sig i Murcia vilket jag tror leder till fler baklängesmål. Cartagena är ett klart bättre lag och jag spikar ettan trots marginell överstreckning. 

Match 4. Slovakien gjorde inget större väsen av sig i EM 2021 där de bland annat förlorade mot Sverige. Sedan dess går det inte heller att påstå att värdnationen tagit kliv i rätt riktning. Den behövliga generationsväxlingen har gått trögt och i föregående vända av Nations League lyckades slovakerna med konststycket att hamna efter länder som Kazakstan och Azerbajdzjan i sin grupp. Det säger mycket om bristen på kvalitet och inför denna samling har bland andra Marek Hamsik tackat för sig. Den mest kreativa spelaren finns således inte med och när dessutom fixstjärnan Skriniar fått lämna återbud på grund av en skada ger jag inte mycket för Francesco Calzonas trupp. De två bästa målskyttarna, Kucka och Mak, har båda sett sina bästa dagar och jag håller dörren vidöppen för gästande Luxemburg. Om torsdagens kombattanter går åt fel håll råder motsatt visa för besökarna. Luc Holtz basar över en tidigare blåbärsnation som numera är en obehaglig uppgift även för storländer i Europa. 3-3 borta mot Turkiet i Nations League samt gedigna prestationer mot Irland, Portugal och Serbien i tidigare VM-kval är faktorer som gör att ”De röda lejonen” ska tas på största allvar. Sinani, Barreiro och bröderna Thill besitter kvaliteter som kan såra Slovakien och jag skulle inte bli förvånad om publiken vänder sig emot sina landsmän i Trnava. Luxemburg är ett skrällbud som gillas skarpt och jag ritar snabbt ned alla tecken. 

Match 9. Bulgarien har i flera år stått och skrikit efter en generationsväxling. Med väldigt klen återväxt har dock den bulgariska fotbollen hamnat efter i utvecklingen. Deltagandet i Nations Leagues C-division renderade i en andraplats med hela sju poäng upp till Georgien och det skvallrar knappast om att värdnationen har en gyllene generation på gång. Spelare som Antov, Despodov och lovande Iliev är inga duvungar men dessa namn får heller inte Montenegro att darra i knäskålarna. ”Falkarna” har ett spetsigare manskap och i en grupp där övriga nationer är Serbien, Ungern och Litauen kommer gästerna att se sina chanser till deras första stora mästerskap någonsin. Mijatovic är en stabil sista utpost och i de bakre leden finns även stor rutin i form av Savic och Marusic. Jovetic, Mugosa och Haksabanovic är sedan spelarna som ska göra det längst fram. Jag tror att den sistnämnda trion kommer att trivas utmärkt med matchbilden i Razgrad där det i första hand är Bulgarien som behöver gå framåt i jakten på tre poäng. Det kommer innebära gott om ytor för omställningar och i en match som spelbolagen håller som mer eller mindre helt jämn har svenska folket hamnat snett på det. Ettan målas i skrivande stund upp runt 50 procent när strax under 40 hade varit mer rimligt. Då är det kanonläge att gå emot. Jag går för spelvärdet fullt ut och chansar bort favoritettan. X2. 

Spiken

Nordmakedonien (match 5)

Nordmakedonien var ytterst nära att ta sig till VM på Italiens och Portugals bekostnad. Kvalitet finns onekligen i ”Lodjurens” trupp som är flera nummer större än Maltas dito. Mycket trolig etta i Skopje. 

Skrällen 

Luxemburg (match 4)

Luxemburg har gjort en häftig resa de senaste åren. Luc Holtz har skrapat fram ett skickligt landslag av ett spännande material som inte ska räknas bort mot ett Slovakien som är sämre än på länge. 

Favoriten i fara

Bulgarien (match 9)

Bulgarien är långt ifrån samma takter som under VM 1994 men målas likväl upp som alldeles för stora favoriter av tipparna. Ett homogent Montenegro ska ses med god poängchans i Razgrad. Skippa ettan! 


ANNONS:
Expertens systemförslag: