Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Albanien är min miljonknall i kväll

Robert Lewandowskis Polen ställs mot miljonknallen Albanien.
Foto: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON VIA WWW.I / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Albanien är min miljonknall i kväll när de möter ett försvagat Polen. 

I spikväg väljer jag Andorra före stornationer som England och Argentina som streckas betydligt högre trots att blåbärsnationen oddsmässigt har samma vinstchans. 


ANNONS: Hitta din favorit bland experternas andelsspel 

VM-kval från Europa och Sydamerika är det som gäller på Europatipset denna torsdagskväll. För svensk del riktas blickarna främst mot Friends Arena, men när det kommer till vassa drag så kan det vara värt att vidga vyerna. 

Vi såg i gårdagens matcher att det skrällde rejält på flera håll. Både Frankrike och Turkiet tappade poäng som stora favoriter på hemmaplan. Och Portugal låg under med 0-1 till den 89:e minuten hemma mot Irland, innan Ronaldo på något sätt lyckades vända med två nickmål. Det visar att det inte alltid är så lätt att vinna fotbollsmatcher på beställning. Jag hoppas och tror på fler skrällar ikväll. Många favoriter blir för högt streckade, så det finns ett smörgåsbord av lägen att få till bra utdelning ikväll. 

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem här

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem här

• • •

■ Match 6. Polen hade ett misslyckat EM där de slutade sist i Sveriges grupp efter en tagen poäng. Paulo Sousa har ändå fortsatt förtroende. Här har förbundskaptenen en del att tänka på då han denna samling har mittfältsbekymmer. Bielsa-favoriten Mateusz Klich har testats positiv för corona och Napolis Piotr Zielinski är skadad. Även Milik ser ut att missa matchen. Det innebär helt klart en försvagad elva. Här ska Albanien inte underskattas. Med en backlinjen hämtad rakt från Serie A finns det kvaliteter för att hålla ytorna minimala för Lewandowski. Jag tror knappast att Albanien blir någon slagpåse här. När ettan då snurrar upp över 80% så finns det bara ett läge. Helgardera och jobba in storskrällen till minimala 4%. Sitter den är utdelningen säkrad. 

Match 13. Brasilien har åkt på en rejäl käftsmäll då Premier League-klubbarna vägrar släppa i väg sina brassar till det här VM-kvalet. Anledningen är att Brasilien är rödlistade av den brittiska regeringen vilket innebär att spelarna måste sitta i tio dagars karantän när de återvänder. Det innebär att spelare som Alisson, Ederson, Thiago Silva, Richarlison, Raphinha, Firmino, Fabinho, Gabriel Jesus och Fred inte är med på den här samlingen. Det försvagar givetvis truppen rejält till den här tuffa bortamatchen mot Chile. Värdarna saknar visserligen Alexis Sánchez, men kan i övrigt ställa upp med ett betydligt mer ordinarie manskap. Det är ett väldigt rutinerat och samspelt lag som brukar tända till lite extra och bjuda på fysiska kamper när stornationer som Brasilien och Argentina står på andra sidan. Hemma i Santiago kan de inte räknas ut mot ett Brasilien som gott och väl överlever även utan poäng här. Gästerna har nämligen inlett VM-kvalet med sex raka segrar och toppar tabellen i stor stil. Ettan till 15% måste med. 

Match 8. När det kommer till en ”säkra” spikar förlitar jag mig inte i förstahand på stornationer som England och Argentina. En mer spelvärd favorit är lilleputtlandet Andorra. Det är knappast någon vinstmaskin, men har gjort ett par relativt bra insatser hemma i Pyrenéerna de senaste åren. Segern mot Moldavien i EM-kvalet var bland annat en stor dag. Men det här handlar egentligen inte om klart begränsade Andorra utan om kvällens motstånd. Blåbäret San Marino har nämligen ett fullkomligt uselt fotbollslag. De rankas som världens näst sämsta fotbollsnation av UEFA och har ett imponerande dåligt facit. Ett mål på de 25 senaste landskamperna har de mäktat med. Och den senaste vinsten kom för 17 år sedan i en träningslandskamp mot Liechtenstein. Någon tävlingslandskamp har landet aldrig vunnit. Visst kan det här sluta 0-0 någon gång ibland, men Andorras vinstchanser är väldigt goda. Just nu står värdarna i samma odds som England, men streckas en bra bit lägre. 72% på ettan är bara att spika ner. 

 Match 10. Den enda spiken jag verkligen gillar och som ser ut att blir spelvärd i Sydamerika hittar jag i Ecuadors huvudstad Quito. Här är nämligen värdnationen väldigt starka på sin höga höjd 2850 meter över havet. Den tunna luften är inte lätt att besegra för utomstående. Det har Ecuador inte minst visat i detta VM-kval där de fullkomligt mosade Colombia med 6-1 och vann även stabilt mot Uruguay med 4-2. Inga dåliga motståndare det. I Enner Valencia, med ett par säsonger i Premier League med West Ham och Everton, har hemmalaget en stekhet anfallare som verkligen hittat målet i sitt Fenerbahce på slutet och gjort över 30 mål i sin landslagskarriär. I övrigt är Ecuador inte något lag med några stora stjärnor utan snarare ett starkt kollektiv. Paraguay har inte sin mest namnstarka gubbe i Newcastles Almirón, men består mestadels av spelare från som lirar i sydamerikanska ligor. Landet har en lång tradition av att ha svårt i den här bortamatchen som de faktiskt inte har vunnit på 42 (!) år. Håller sig ettan runt 55% så är det en riktigt vettig spik. 

  

I övrigt. Det är kaos på Island där hela styrelsen i det isländska fotbollförbundet har sagt upp sig. Förutom allt som tar fokus här för islänningarna så har laget som helhet tagit ett par steg tillbaka de senaste åren. I match 3 hemma mot Rumänien är oddsen helt jämna, men islänningarna streckas upp som rätt klara favoriter. Då är det läge att vända på klacken och chansspika tvåan eller plita ner X2 på större bongar. 

Sverige då? Janne Andersson har blivit av med rutin i Lustig och Seb Larsson som tackat för sig i landslaget. I EM lyckades vi klara 0-0, trots att Spanien dominerade matchen totalt. Hemma på Friends brukar Sverige dock alltid höja sig ett snäpp och gör livet svårt även för världsnationer. Tyvärr ser det dock ut som att våra blågula hjärtan i vanlig ordning överstreckar oss själva. Runt 50% är det bra värde på Spanien som får första tjing. 

Spiken

Andorra (match 9)

Skrällen

Albanien (match 6)

Polen har flera tunga avbräck inför den här samlingen och imponerade inte heller under EM. Albanien har ett landslag där en stomme spelare i Serie A, bland annat. Här ska de inte räknas ut när Polen streckas hela vägen över 80%. 

Favorit i fara

Brasilien (match 13) 

Premier League-klubbarna släpper inte iväg sina brassar till den här samlingen vilket försvagar Brasilien en hel del. Chile har ett mer ordinarie lag och är alltid en tuff nöt att knäcka hemma i Santiago.