Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europatipset: Jagar du miljoner? Strecka Tjeckien...

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Som vanligt håller det svenska folket Blågult i handen.

Tjeckien har visserligen ett par tunga avbräck, men har betydligt större chans än strecken visar.

Runt 10% är Tjeckien, tyvärr, kupongens bästa skräll mot jackpotmiljonerna i kväll. 

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 96 rader

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 288 rader

■■ Som vanligt håller det svenska folket Blågult i handen. Tjeckien har visserligen ett par tunga avbräck, men har betydligt större chans än strecken visar.

Runt 10% är Tjeckien, tyvärr, kupongens bästa skräll mot jackpotmiljonerna i kväll. 

■■ VM-kval från Europa, Nordamerika och Sydamerika ska bemästras på torsdagens Europatips. Dessutom en träningslandskamp med fint spelvärde.

En jackpot på 3,5 miljoner kryddar till det hela. 

■■ Match 1. Nerverna kommer sitter utanpå kroppen, åtminstone på mig, när det vankas första playoff-matchen denna torsdag. Slår vi Tjeckien väntar sedan Polen för en avgörande match om en VM-biljett. Att vi här får lira hemma på Friends är ett stort plus, men truppmässigt finns det flera frågetecken att räta ut. Vem ska Janne Andersson exempelvis sätta på högerbacken när Emil Krafth är avstängd? Kommer debutanten Elanga få någon speltid eller väljer Janne tryggare alternativ som ”rättar in sig i ledet” när Zlatan är avstängd. De avslutande VM-kvalmatcherna mot Grekland och Georgien var inte särskilt upplyftande. Trots att det blev vinst mot Grekland så var det inte en prestation som gav råg i ryggen. Blågult måste höja sig rejält om det ska bli VM. Nu står ett inte tufft Tjeckien som motståndare. Att anfallsstjärnan Patrik Schick, som var så bra i EM senast, är skadad gör det något enklare. Men med ett mittfält bestående Soucek, Barák och Masopust kommer det här ändå bli svettigt, var så säkra. I en enskild match gäller det också att ha turen på sin sida där små marginala, som fasta situationer och domslut, kan fälla avgörandet.

Som vanligt övervärderar det svenska folket sitt landslag och streckar upp ettan för högt. Över 60% går, tyvärr, inte att köpa i ett playoff mot den här typen av motstånd. Framför allt tvåan ser ut att bli riktigt lågt streckad. Lyssna inte på hjärtat, utan spelvärdet. Helgardera. 

■■ Match 11. Kanada är på väg att kvalificera sig för VM för första gången sedan 1986. Efter 7-4-0 är det helt klart med en seger till på de tre kvarvarande omgångarna, men med lite flyt räcker det med mindre än så. Tre av de fyra poängtappen i kvalet har kommit på bortaplan. Nu väntar en tuff resa till ett inte alls oävet Costa Rica. Framför allt när den stora stjärnan Alphonso Davies (Bayern München) saknas denna samling. Ändå överstreckas Kanada rejält. Costa Rica är inga dunungar och har gått starkt på slutet. Tre raka hemmavinster och två raka hållna nollor borta mot Mexico och Jamaica är starka papper. Rutin finns så det räcker och blev i herrar som Campbell, Ruíz, Borges och Oviedo. PSG:s målvakt Keylor Navas är dessutom en trygg sista utpost.

Värdarna är i betydligt större behov av poängen här med en pinne upp till playoff-plats. Tre pinnar skulle öka VM-chanserna vitalt. Med allt spelvärde till vänster så chansar jag bord den dåliga favorittvåan helt. Strecka från vänster. 

■■ Match 5. I Skottland ska kupongens enda träningsmatch spelas då Polens playoff-semi mot Ryssland vanns på walk over. Träningsmatch låter ju inte särskilt upphetsande och här kommer folket strössla tecken hela vägen. Jag tänker dock annorlunda. Skottland har tagit flera steg framåt de senaste åren och såg i mitt tyckte riktigt intressant ut under EM. Truppen har ett gäng vassa Premier League-spelare som McTominay, McGinn, Adams, Armstrong, Tierney och Robertson. Här finns det ingen anledning att spara på krutet framför hemmapubliken så jag räknar med en stark startuppställning i Glasgow ikväll där Skottland är obesegrade sedan 2019. Annat läge i Polen som endast kör den här matchen för att hålla igång benen, men vill riskera så lite som möjligt inför playoff-finalen mot Sverige eller Tjeckien på tisdag. Om Lewandowski spelar så lär det bli max en halvlek, exempelvis. Åker storstjärnan på en lårkaka från opolerade skottar så skulle den färska förbundskapten Michniewicz inte förlåta sig själv i första taget. Starkare elva, orädda fötter och fin hemmastatistik talar för värdarna.

När tipparna då ser ut att strecka upp den här matchen tämligen jämnt så väljer jag sida. Ettan är en smart värdespik under 40%. 

■■ Match 7. Från värde till bank. I Colombia finns det ingen anledning att slösa några tecken. Bolivia kan störa de flesta lag i det sydamerikanska gruppspelet när det vankas spel på 3600 meter höjd hemma i La Paz. Utan den tunna luften är det dock ett högst mediokert lag. Att de inte vunnit en VM-kvalmatch på bortaplan på snart 30 år säger det mesta. Nu väntar ett högmotiverat Colombia som behöver tre poäng för att inte hoppet om VM ska vara helt borta. Det har verkligen gått troll i målskyttet för värdarna som inte gjort mål på sju raka kvalmatcher, men här talar det mesta för att det ska vända. Truppmässigt är det total klasskillnad på de här lagen där Colombia är överlägsna på varje position. Muriel (Atalanta) och Díaz (Liverpool) är bara två exempel på lirare med hög kapacitet som bör kunna ha en liten lekstuga mot den här typen av motstånd.

Ettan streckas högt, men då oddsen säger att Colombia ska vinna den här matchen nio gånger av tio så är det högst befogat. Leta skrällar på annat håll. Banketta! 

Skrällen

Costa Rica (match 11)

Costa Rica har rejält med rutin och är starka hemma i San José där de tagit tre raka segrar i VM-kvalet. Är högmotiverat med en pinne upp till playoff-plats. Kanada saknar Bayern München-stjärnan Alphonso Davies men övervärderas ändå rejält i en tuff bortamatch. Ettan är ett riktigt bra tecken runt 20%. 

Spiken

Colombia (match 7)

Colombia måste vinna den här matchen för att drömmen om VM ska leva vidare. Bättre chans än så här får de inte mot ett Bolivia som inte vunnit en bortamatch i ett VM-kval på 29 år. Utan den tunna luften hemma i La Paz är gästerna ytterst mediokra. Banketta. 

Favorit i fara

Sverige (match 1)

Visst saknar Tjeckien ett par viktiga pjäser, men ska knappast räknas bort som tipparna gör här. Sverige har Zlatan och Krafth avstängda och det är ytterst oklart hur Janne Andersson ska formera backlinjen. 

ANNONS:
Expertens systemförslag:
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset