Foto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Enkät inför avgörandet i allsvenskan 2012

Publicerad

Iskallt ute, men temperaturen inför fotbollsallsvenskan är stekhet.

Expressen Tips har samlat spelbolagens experter inför säsongen 2012 - och tipsen går isär.

1. Vilka vinner Allsvenskan 2012?

2. Vilka åker ur och vilka får kvala?

3. Vem blir skyttekung?

 

Mikael Mellqvist, Betsafe

1. Stalltipset blir Elfsborg. Nu slipper de att vara favoriter samt att de har flera spelare som får sitt stora genombrott i 2012. Men det kommer bli jämnt. Malmö FF, Helsingborg, IFK Göteborg och kanske 1-2 lag till kan blanda sej in i toppstriden.

2. Syrianska och Åtvidaberg åker ur. Gefle får kvala.Det är minst bredd och kvalitet hos dessa lag. GiF Sundsvall är svårslagna på hemmaplan och klarar nytt kontrakt på det.

3. Tobias Hysen.IFK Göteborg kommer göra mer mål i 2012 än 2011. Det samma gäller med Hysen som stannande på 15 i 2011.

 

Johan Småroos, Paf

1. Elfsborg. Magnus Haglund hade de allra bästa förutsättningarna utan att leverera. Med nye Lennartsson vid rodret kan den redan stabila truppen ta ny fart. Enda frågetecknet finns på målvaktsidan. Viktor Claesson kan bli årets utropstecken i Allsvenskan.

2. Nykomlingarna ser märkbart svaga ut och har inte gjort några spektakulära nyvörvärv. Åtvidaberg åker direkt och får sällskap av Syrianska. Sundsvall får kvala, eventuellt blir Mjällby indragna i bottenstriden om laget inte kan göra några smarta lån som räddade dem 2011.

3. Mathias Ranegie är en nästintill komplett forward och kommer att bära MFF med sina mål. Främsta utmanare Tobias Hysén som vanligt och en nytänd Johan Oremo.

 

Dan Vikman, Expekt

1. IFK Göteborg tar hem detta. Jag tror att laget hittar rätt ganska snabbt och Mikael Stahre är en topptränare. Han fiskade nog upp en hel del erfarenheter också i Grekland. Blåvitt blir stekhett hela året. Kul för allsvenskan med denna satsning. Heja Håkan Mild!

2. Åtvidaberg åker ur igen, truppen är för svag för att hålla en hel säsong. Syrianska känns svaga igen och klarar sig inte heller kvar. GIF Sundsvall kommer att plocka nog med poäng hemma för att fixa en kvalplats och fixa nytt kontrakt den vägen.

3. Men uppbackningen som kommer finnas på mittfältet nu säger jag Tobias Hysén – allsvenskans bästa anfallare som nu kommer att få många bra bollar och alternativ att jobba med.

 

Thomas Bertilsson, Betsson

1. Det kommer att stå mellan Blåvitt, Malmö och Elfsborg. Blåvitt har varit hetast på transfermarknaden och har en ny ambitiös tränare vid rodret i form av Mikael Stahre. Malmö blev distraherade av europaspelet förra året och utan denna distraktion i år så kommer de att bli en farlig utmanare. Rikard Norling får också chansen att sätta sin prägel från start denna säsong vilket vi tror bara är till sin fördel. Elfsborg den ständiga guldkanditaten med Allsvenskans bredaste trupp etc etc. Tränaren är utbytt och Jörgen Lennartsson kommer till ett dukat bord. En trupp med mycket rutin blandat med unga kaxiga spelare som bara väntar på att ta plats i A-landslaget. Det går väl inte att misslyckas? Favoritskapet ligger dock i dagsläget på IFK Göteborg.

2. Åtvidaberg är för bra för Superettan men för dåliga för Allsvenskan. 38-årige Kristian Bergström imponerar trots sin ålder men behöver en riktig arvtagare för att Åtvidaberg ska hålla sig kvar i Allsvenskan.  Vi tror Sundsvall kommer få ännu större problem än Åtvidaberg då de fick verkligen fajtas om sin Allsvenska plats. Man måste nog dominera Superettan ännu mer för att kunna stå upp i Allsvenskan.

- Gefle och Syrianska blir de lag som får kvala. För att undvika nedflyttning eller kval måste Syrianska hålla alla sina nyckeslspelare skadefria. Vi tror det kan bli ett problem med tanke på hur det såg ut förra året och lägg till förlusterna avOmotoyossi och Ijeh. Gefle har fått tillbaka gamla skyttekungen Oremo och får de fart på honom kan ett kval undvikas men inte så troligt. 

3. Mathias Ranégie kommer att ta hem detta ganska enkelt tror vi.      

 

Jonas Nilsson, Unibet

1.  Malmö FF (5,00) och Elfsborg (4,25) har varit med i förhandssnacket kring vilka som vinner Allsvenskan de senaste åren och ska så klart vara med även i år. Spännande och kvalitativa trupper men båda lagen behöver bli jämnare för att hålla hela vägen. Att Helsingborg (6,50) ska försvara sin titel är förstås en möjlighet och kommer bli första laget att göra så sen Djurgården vann 2003. Men vi håller andra lag högre i år. Ett lag som ska vara med i diskussionen men hamnar lite i skymundan är AIK (8,50), stabil tvåa förra säsongen med ett starkt försvar nu kryddat med offensiv kraft i nyförvärvet Borges. Favorit just nu är dock hårdsatsande IFK Göteborg (4,15) som med Stahre vid rodret och ett par riktigt vassa nyförvärv ser riktigt spännande ut. Nog för att man har byggt fallhöjd på Kamratgården men satsningen är gjord för att bära frukt redan första säsongen och vi tror det kan bli segerpytt framåt höstkanten.

2. Syrianska var inblandade i bottenstriden även förra året och det kommer inte se bättre ut i år. Inga nyförvärv att tala om och livräddaren Ijeh är nu borta. Sällskap ner i Superettan får de av jo-jo-laget Åtvidaberg som bara är uppe och vänder i finrummet även i år. Bland kvalplatsaspiranterna ska Gif Sundsvall, IFK Norrköping och Gefle nämnas, något av dessa tre lag kan även utmana Syrianska och Åtvid om att få lämna utan att passera kval.

3. Får Tobias Hysén vara frisk och hans IFK motsvarar de högt ställda förväntningarna är han en man för skytteligatoppen. Annars är Helsingborg och Elfsborg lag som traditionellt gör många mål och lite roligare spel att hitta någon där. Ungt satsande Elfsborg med Lennartsson som ny tränare har kapaciteten att leverera en skyttekung och vi slår ett slag för Viktor Claesson som har offensiva kvaliteter och är ett spännande namn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag