Dybbans tips inför Topptipset 8 augusti

Foto: PER KJÆRBYE / BILDBYRÅN

250 000 extra kronor i potten och flera bra skrälldrag, både i superettan men främst i den danska Superligan.

Det finns absolut potential till hög utdelning och spelvärdet är högt på måndagens Topptips.

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag 

■■ Allsvenskan och Superettan dominerar måndagens Topptips med fem matcher. Längre ner på kupongen fyller den danska Superligan på med en fin skrällchans, The Championship med ett förmodat toppmöte och turkiska Süper Lig med en premiärmatch.

Där (match 8) är gästande Konyaspor en rimlig spik mot mediokra nykomlingen Ankaragücü.  

■■ Match 1. Det är lika bra att bestämma sig direkt för om man vill köra lugnt och fint och vinna en ”lagom” peng, eller om det är den stora utdelningen som hägrar. Den största favoriten på kupongen kliver in i match 1 när toppen, Häcken, tar emot botten, Helsingborg. Hisinge-gänget har stått för en riktigt fint säsong så här långt där Jeremejeff är det givna utropstecknet med sina otroliga 18 baljor. Skyttekungen stod för ett hattrick senast i den galna 4-4-matchen mot Elfsborg. Här kanske jag tar mig vatten över huvudet, men jag tror Häcken bjuds på mindre ytor här. Helsingborg lär lägga fokus på defensiven och sedan tunga nyförvärvet Thomas Rogne tog plats i mittlåset har HIF hållit nollan i två raka matcher mot Sundsvall och Varberg. Annan dignitet på motståndet här så klart, men vi ska också komma ihåg att Häcken haft den del ruljangs på startelvan här där givna Gustav Berggren och Leo Bengtsson lämnat för profilvärvningen Simon Gustafson. Kvalitetsmässigt håller Gustafson så klart minst lika bra klass, men det kan ta tid att hitta helt rätt. Hur som helst är Häcken givetvis befogade favoriter och har givetvis toppchans på en trea. Men på Topptipset tycker jag de blir väl högt streckade runt 80% då 70% hade varit mer rimligt.

Jag gillar att gå för det och vill åtminstone ha med garderingskrysset här för rejäl kupongrens och chans på betydligt högre utdelning.   

■■ Match 3. I Superettan ska två lag som båda underpresterat rejält under säsongen mötas. Att Örebro skulle få det tufft att ta sig direkt tillbaka till Allsvenskan hade jag på känn, men att den här relativt starka truppen skulle slaska runt på undre halvan efter drygt halva säsongen är ett rejält underbetyg. Här tycker jag dock förutsättningarna talar för ett litet steg i rätt riktning. Hemma i Närke har ändå fem av sju segrar plockats och här har ÖSK ett betydligt bättre utgångsläge än tillresta Örgryte. ÖIS fick sin hemmamatch mot AFC framflyttad en dag på grund av kraftigt regn vilket betyder att göteborgarna fått ta bussen med bara två hela vilodagar i benen till skillnad från Örebro som har fyra. Nästjumbon har annars haft en fin trend med bara en förlust på de nio senaste, men kryssen har varit alldeles för många. Insatsen mot AFC var dock ett rejält steg tillbaka. Att Örgryte fick med sig en pinne (2-2) där ska blårött vara väldigt glada för då de, framförallt i första halvlek, var utspelade och borde legat under med minst två baljor. En liknande insats här räcker inte på konstgräset på Behrn Arena. 

När det ser ut som att Örebro streckas klart rimligt runt 45-50% tycker jag, med tanke på Örgrytes korta vila och svaga insats senast, att det är läge att trycka av på spikettan. 

■■ Match 7. Kupongens bästa skräll hittas i den danska Superligan som bara är några omgångar ung. Silkeborg har fått en suverän start med sju poäng på tre matcher och fått maximal utdelning mot tufft motstånd som Bröndby och Midtjylland. Rutinerade Nicklas Helenius har redan bombat in fyra mål och kommer vara med i den danska skyttetoppen även denna säsong. Här ska anfallaren ta sig an klubben där han en gång slog igenom och tillbringade fem säsonger i början på 10-talet. Det tror jag blir tuffare än strecken säger. En av lagets bästa spelare, den danska U21-landslagsmannen Rasmus Carstensen, har ställts åt sidan här då han är på väg att säljas till Genk. Svenskbekantingarna André Calisir och Robert Gojani är dessutom skadade. Det ska mycket till för att Silkeborg ska finnas med i toppen när säsongen summeras. Aalborg har tvärtom fått en jobbig inledning med en pinne på tre matcher. Det gör att laget undervärderas här. Gästerna är knappast någon slagpåse och slutade fyra i grundserien i fjol, klart före Silkeborg, och är laget som har den högst värderade truppen av dessa lag.

Jag köper således inte den brutala överstreckningen på ettan som i skrivande stund är uppe över 75%, men borde ligga på dryga 55.. Allt spelvärde ligger i X2 och det är tecken som måste prioriteras. 

Spiken

Konyaspor (match 8)

Konyaspor slutade på en fin tredjeplats i Süper Lig i fjol och kommer väl förberedda till den här seriepremiären efter att redan ha slagit ut BATE Borisov i kvalet till Europa Conference League. Är ett klart nummer större än nykomlingen Ankaragücü. Stannar ettan runt 50% är det en klart vettig spik.  

Skrällen

Aalborg (match 7)

Aalborg har fått en dålig start på säsongen, men här läggs det för mycket vikt på ynka tre matcher. Gästerna slutade klart före Silkeborg i fjol och har en trupp som rankas högre. X2 är väldigt spelvärda skrälltecken som måste med. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: