Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det var verkligen ingen bluffseger

Foto: OLLE SPORRONG

Vintermeetinget går in i sin allra hetaste vecka och vi har flera svenskintressen i gång på de franska banorna.

I svenskkollen får du det senaste om svenska framgångar, heta snackisar och kommande starter.

■■ Vi börjar med att blicka tillbaka till i fredags och till Mauquenchy där Tomas Malmqvists Jasmin du Vallon gjorde karriärens andra start. Han följde upp andrapriset i debuten med att ta första segern här.

Det var verkligen ingen bluffseger då treåringen tuffade på i spåren till en början och landade i ledningen först när 1300 av de 2850 meterna var avklarade. Han släppte sedan ingen över bron och gick undan till en klar seger.

■■ På Vincennes under lördagen inleddes dagen med en fin svenskframgång när Jarmo Niskanens Joyful Diva tog sin första seger. Hon kom till loppet med tre raka andrapris i ryggen och fick en vilsam resa i andraspår denna gång.

I slutet på sista sväng styrdes det treåriga stoet på och hon gick ifrån på ett säkert sätt och vann med några längder ner till övriga. Segern var värd 22.500 euro.

■■ Sedan hade vi några blekare svenska prestationer innan lördagens sista lopp där Fredrik Wallin testade sin Ies Elisabet i ett montélopp. Hon satt länge sist invändigt och både en och två konkurrenter sprang till sig en stor ledning.

När luckan till slut uppenbarade sig flög hon fram över upploppet men kunde inte hinna ikapp den undanflyende duon. Hon blev dock klar trea och får med beröm godkänt i montédebuten.

■■ Söndagens höjdpunkt var också det under sadel och världens största montélopp Prix de Cornulier. Vinnare blev den franske Flamme du Goutier som bjöd på en rysligt vass spurt efter att ha fått ett perfekt lopp.

Svenskhoppen var Jerry Riordans Zarenne Fas, som spurtade in till en sjundeplats och den sista pengen, och Jörgen Westholms Unique Juni som tyvärr fick chanserna spolierade av en galopp.

■■ I övrigt var söndagen på Vincennes en trög svenskdag utan topplaceringar. Femteplatser för Robert Berghs elvaåring Island Life och Tomas Malmqvists treåring Jazzy Dancer, medan Jerry Riordans Globalizer blev nia och Björn Goops Balsamine Font oplacerad i ett femåringslopp.

■■ Framöver har vi några svenskstarter på gång i början på veckan. Robert Bergh startar Speedy Tilly i Marseille på måndagseftermiddagen i ett lopp för äldre hästar. På måndagskvällen har Björn Goop en trio ut på Vincennes. Billions som startar i ett montélopp för femåringar och Dominic Wibb startar i ett sexåringslopp där han möter bland annat Mystic Mom som numera tränas av Alaine Roussel.

Goops tredje häst Mister Donald ska också han tävla under sadel i ett riktigt svensklopp där han möter både Andre Eklundhs Uncle Töll och Tomas Malmqvists Fighter Kiss.

■■ Annars handlar denna vecka främst om en uppladdning inför Prix d’Amerique som avgörs på söndag. Startlistan är inte färdigställd men det ser ut att bli klent med svenska bidrag i världens tuffaste travlopp. Inga svenskbud är inkvalade, men Robert Berghs Power kommer troligtvis med på pengar. 

Express Jet från Tomas Malmqvists stall har gjort några stabila insatser på sistone men troligtvis räcker inte pengarna till för att komma med och tyvärr fick ju Don Fanucci Zet kasta in handduken efter Prix de Bourgogne då han fick feber efter loppet.