Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det finns värde i att spika emot Sverige

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Samtliga nordiska landslag går in i matchning på söndagens Europatipskupong.  

Finland och Danmark har toppchans, medan Norge är en favorit i fara. 

Om man vill ta med Sverige beror på om hjärtat eller plånbok får bestämma...

Det är Nations League för hela slanten på söndagens Europatips. Fem av matcherna följer med från lördagens Stryktipskupong. 

Hela sex matcher kommer från A-gruppen där det vankas stormöten. I match 3 får vi en repris av bronsmatchen i VM mellan England och Belgien. Jag tror Belgien vinner igen. Bägge stornationerna träningsspelade i veckan och ställde upp med rena b-lag. Nu är De Bruyne, Lukaku, Mertens och det tyngre gardet tillbaka på planen. England har inte imponerat i de senaste tävlingsmatcherna mot Danmark och Island där de varit uddlösa. Nu saknas även Sterling. 

■■ Det ser dessutom ut att bli lillvärde på tvåan om den håller sig runt 35%. Jag gillar chansspiken! 

 

Och vad säger vi om Sveriges chanser borta mot Kroatien i match 1? Segern med b-laget borta mot Ryssland var givetvis imponerande. Inte för att insatsen var fläckfri, vi hade tur som lyckades vinna, utan för att Janne Andersson implementerat ett ramverk som funkar vilka spelare som än ställs på plan. När det gäller poolspel tenderar dock det svenska folket att ständigt överskatta sitt landslag. Det gör ont i många att spika emot. Så även nu och det blir troligtvis helt ok värde på Kroatien här. 

■■ Ettan är ingen dum värdespik runt 50%, om man tänker kapitalistiskt. 

■■ Men jag har full förståelse för om hjärtat får en syl i vädret och petar med krysset. 

■■ Det svenska landslaget är trots allt en tuff nöt att knäcka. 

På temat nordiska grannländer tar Finland emot Bulgarien i Helsingfors. Bulgarerna förlorade sin playoff-match i veckan hemma mot Ungern med klara 1-3 och bör vara lite urlakade. För mig är det otroligt att Bulgarien ens fått chansen att spela playoff mot EM. Det är nämligen ett tämligen uselt landslag som bara vunnit 1 av de 17 senaste landskamperna. Nu ser ettan ut att överstreckas en aning, men jag tror stenhårt på finnarna som har sitt bästa landslag på år och dar. På hemmaplan har de blåvita lagt betydligt vassare nationer på rygg det senaste året. På en svår kupong där det inte finns råd med alla ”värde-streck” så åsnespikar jag Finland i match 8. 

 

Om vi håller oss till grannländerna så är jag inte lika sugen på att spika ett överstreckat Norge i match 7. Insatsen hemma mot Serbien var rent ut sagt bedrövlig. Det hade lika gärna kunnat sluta 0-3 i baken. Försvaret var ihåligt och framåt fick Håland knappt en boll att jobba med. Därmed är Norges EM-chanser borta och frågan är om de orkar ladda om till Nations League. Rumänien spelade 2-2 här på Ullevål och 1-1 hemma i Rumänien i EM-kvalet och kan absolut störa igen. Måla på hela vägen. Tvåan till 13% är en saftig rensare. 

SPIKEN

Danmark (match 4)

Danmark ser fortsatt ut att bli en fin spik i det nordiska derbyt. Island spelade i torsdags samlingens viktigaste match där de tog sig vidare till playoff-final genom att slå Rumänien. Här måste Island hitta ny kraft efter den urladdningen, inte det lättaste. Hamrén lär dessutom rotera elvan på grund av det tighta spelschemat och Islands bredd är inget vidare. Danmark är en klass bättre och har ett riktigt intressant landslag. Tvåan har sakta men säkert krupit ner i odds. Positivt. Stannar den runt 60% känns spiken fortsatt kanon. 

SKRÄLLEN

Polen (match 5)

Lewandowski är tillbaka i den polska elvan och det är så klart ett tillskott som heter duga. Men superstjärnan är inte ensam om att kunna göra mål i Polen. Grosicki visar storform med ett hattrick i träningsmatchen mot Finland i veckan. Italien kommer från en trött träningsmatch mot Moldavien som knappast tvingade laget upp i någon högre puls. Det här bör bli jämnare än vad strecken säger.  

FAVORIT I FARA

Ryssland (match 9)

Ryssland matchade en nästintill ordinarie uppställning mot Sverige. Gjorde ingen dålig insats, men såg stundtals darriga ut i de bakre leden. Tar emot ett Turkiet med självförtroende efter 3-3 i träningsmatchen borta mot Tyskland. Turkarna har en hel del klass i laget som Zlatans lekkamrat Hakan Calhanoglu. Det här bör bli en jämn tillställning. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: