Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är kunderna som drabbas av reglerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tillbaka på ruta ett i frågan om matchfixning.

Det politiska beslutet blev viktigare än spelsäkerheten.

Under tiden kan kriminella element använda svenska spelbolag som marknadsplats för de uppgjorda utländska matcherna. 

Det stora matchfixningsproblemet.

Tillbaka till den berömda ruta ett i frågan om matchfixning. Från årsskiftet förbjuds spel på lägre serier än division två. Inget spel på negativa matchhändelser såsom gula/röda kort och straffar. Gäller även träningsmatcher. 

Det politiska beslutet var viktigare än spelsäkerheten på den svenska spelmarknaden. De som drabbas är underhållnings- och förströelsekunder med små insatser. 

Under tiden kan kriminella element använda svenska spelbolag som marknadsplats för de uppgjorda utländska matcherna. Det stora matchfixningsproblemet.

Antar Björn Eriksson & Riksidrottsförbundet firar med gammeldags vetelängd och extra påtår. Socialförsäkringsministern kan sätta upp ”Tunga åtgärder mot matchfixning” på sitt CV. Självklart ”fortgår arbetet mot matchfixning”, men politiskt får man nog se frågan som case closed.

■ ■ ■

Spelinspektionen anser man hamnat mitt emellan alla parters åsikter genom sina nya föreskrifter. Har man? Är det här åtgärderna man vidtar i kampen mot matchfixning på den inhemska marknaden?

På tal om den inhemska marknaden. Aldrig under den här processen har det diskuterats om matchfixning av utländska spelobjekt där man använder den svenska spelmarknaden som marknadsplats. Givetvis ej heller åtgärder mot detta.

Är Eriksson och Shekarabi medvetna om att en klar majoritet av omsättningen på bedrägerigrundande spel i Sverige är på spelobjekt från utlandet?

Jag hittar heller inte en enda mening om detta i Spelinspektions nya föreskrifter.

Är det myndigheters sak att bry sig om utländska spelobjekt? Självklart! Om spelen görs på svensklicensierade marknaden där både bolag och kunder blir lurade. Här ligger det stora problemet i matchfixningsfrågan. Det är ju här krafttagen måste sättas in! Då får man ju ett ökat skydd på det inhemska utbudet på köpet.

Vad blir då effekterna av beslutet?

Ett bra beslut för Svenska Fotbollsförbundet. Man kan nu fokusera bevakning och spelsäkerhet på de större nationella serierna och utbudet av spelformer. Sedan är det givetvis en falsk trygghet. De förbjudna ligorna och spelformerna kommer givetvis erbjudas på den icke svensklicensierade marknaden. Då utan övervakning från de svensklicensierade spelbolagen.

Inga varningsklockor kommer ringa. Det blir tyst.

■ ■ ■

Det är lättare hitta de negativa effekterna till följd av beslutet.

Arbetet med matchfixning för åklagare och polis gynnas inte i praktiken. Jo, formellt blir de av med anmälningarna på en typ av spelfusk, men spelformerna som nu tas bort motsvarar cykelstöld i den vardagliga brottsligheten och har samma prioritering för att försöka klara av större fall. 

Den stora effekten blir ändå kanaliseringen. Att svenska kunder ska spela i Sverige. Tidigare var det bonusförbud och insättningsgränser som fick flykten av nätkasinokunder att skena. Nu drabbas även sportspelet. Blir ju tydliga skäl även för allt fler underhållningsspelarna att rikta sig mot utländska spelbolag för att spela det de gillar. 

■ ■ ■

Oroväckande är att allt fler spelbolag pratar om flytt ur Sverige då väldigt lite hörsammas av politiker och myndighet. Grundbultarna i den nya spelregleringen var kanalisering, kundnytta och spelsäkerhet. 

Som vanligt vi enskilda, sportspelsintresserade, kunder som hamnar i kläm. 

Förvånande att Spelinspektionen, som är en myndighet som ska förstå spelmarknaden, inte tog mer ställning i frågan för att gynna det gemensamma arbetet mot spelfusket…

ANNONS: Spela Stryktipset med SportExpressen

ANNONS: Köp en andel i superexperternas lilla Stryktipssystem

ANNONS: Köp en andel i superexperternas stora Stryktipssystem