Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Där håller jag mig själv väldigt högt”

Foto: OLLE SPORRONG

Han spenderar flera timmar framför datorn varje dag och har dragit in ett antal fina vinster genom åren. 

Men trots det vill Jonas Amrouni inte kalla sig själv för expert. 

Vi har tagit tempen på SportExpressens tipsguru inför spelhösten. 

ANNONS: Köp en andel i expertens system

Hej Jonas, hur uppkom ditt spelintresse?

– Jag har alltid varit väldigt sportintresserad. Det började redan i tidiga dagar med hockeykort och Champions League-kvällar med Lasse Kinch och Glenn Hysén. På den tiden var det svårt att hålla sig vaken förbi 21.00 så den andra halvleken var allt som oftast bandad på video. När jag klev in i tonåren upptäckte jag Stryktipset och Lången. Det var oskyldiga summor på 10 - 20 kronor som spelades men det var lika roligt det. Jag satte aldrig någon 16-radare men spelen på Lången gav faktiskt rätt bra återbetalning. Jag minns bland annat att jag köpte min första egna vägg-tv till rummet för att spela Fifa på genom pengar jag vunnit där. När jag blev äldre började jag närma mig professionellt spelande och fastnade direkt för utmaningen. Kombinationen av sport och siffror var något som jag inte kunde motstå.

Det finns många självutnämnda experter där ute, varför ska man läsa dina tips?

– För det första skulle jag aldrig kalla mig själv expert. Den typen av rubriker lämnar jag åt redigerare och redaktörer. Jag konsumerar enorma mängder sport varje vecka, jag följer oddsmarknader och vet vad jag pratar om. När vi har en Långenlista med irländska eller isländska ligan kan jag inte påstå att jag sett deras matcher, men i alla europeiska ligor försöker jag se varje lag minst en gång för att skapa mig en uppfattning. Jag tycker det är väldigt roligt och när man gör något man brinner för brukar det bli bra i slutändan.

”Där rankar jag mig själv högt” 

Vilka är dina största styrkor som spelare?

– Min analytiska förmåga, utan tvekan. Att analysera matcher utifrån förutsättningar är något jag haft som en styrka när jag spelar. Jag är inte alltid bäst på att slå stängningsoddset, men när det kommer till att analysera matchbilder på förhand rankar jag mig själv väldigt högt.

Varje lördag chattar du med Expressens läsare inför spelstopp på Stryktipset – varför tycker du man ska hänga med där?

– Stryktipset är ju väldigt roligt. Alla har en egen idé och ingenting är fel på förhand. Det är roligt att höra vad folk har för tankar om sina rader och varför man ska göra si och så. Jag finns med där som hjälp för den som vill ha senaste skadeinformationen, nyheter kring taktiska förändringar eller för att ge information om hur oddsmarknaden rört sig på en viss match.

Vilket är ditt bästa spelminne?

– När Sverige mötte Finland 2011 i EM-kvalet hade jag pluggat oändliga timmar inför matchen innan jag beslutade mig för att gå in på Sverige. Jag hade gått in hårt på tvåan till 1,64. Det kändes bra men timmarna innan började Sverige stiga och vid stängning låg jag nästan 15 punkter fel hos marknaden. Sverige vann sedan matchen relativt enkelt även om det blev några nerviga minuter på slutet. Det är inte alltid de största matcherna som utgör de bästa spelminnena.

…Och värsta?

Jag tror det var Madrid Open när Nadal mötte Verdasco på gruset, det måste varit runt 2012. Jag hade gått in på Nadal till 2,20 i andra set när han låg under med 0-1 i set. Nadal vann andra set ganska komfortabelt och gick ifrån till 5-2 i tredje set. Verdasco stod i 350 gånger pengarna att vinna när jag lämnade datorn. När jag kom tillbaka hade Verdasco vänt och vunnit matchen.