Damkronorna siktar på ny medalj i VM

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Maria Rooth och Kim Martin är återigen nyckelspelare i Damkronorna.
Foto: Mikael Sjöberg

Damkronorna har tagit medalj i tre mästerskap i följd. 

Att det blir ett fjärde är inte förbundskaptenen så säker på. 

- Det är klart att vi går för medalj och vi har en bra chans att klara det, men det blir en svår VM-turnering. Den spelas långt borta och de andra lagen har satsat mycket, säger Peter Elander inför VM i Kina.

På måndagen åkte hockeylandslaget till Harbin i Kina och spelar första VM-matchen, mot Japan, på fredag.

 - Det blir ett äventyr att åka till Manchuriet och Harbin som är en väldigt stor stad. Det blir en spännande turnering och jag är hoppfull, men det kommer att krävas ett mycket bra kollektivt spel för att vi ska kunna ta medalj igen, säger Elander till TT.

 - Vi har ett relativt ungt lag som jag tror kommer att ha sin "peak" om två år. Damhockeyn har de senaste tio åren gått väldigt mycket i OS-cykler, för alla nationer. Vi har ett bättre lag i år än motsvarande tid i förra OS-cykeln 2004 med några äldre och mycket skickliga spelare och några yngre spelare som har större register nu än 2004. 

"Mentalt bra att slå Finland"

 USA och Kanada står i en klass för sig. På nästa nivå finns Sverige och Finland. Sverige förlorade fyra möten i rad mot Finland, utan att göra ett enda mål, men vann den senaste matchen i februari med 2–0.

 - Det var mentalt bra att slå Finland i den matchen, som liksom de tidigare var väldigt tajt.

 VM är första gången i vinter som damkronorna kommer att kunna spela med det bästa laget. Tillskotten är de två spelarna som till vardags spelar i amerikanska collegelag – målvakten Kim Martin och forwarden Elin Holmlöv som pluggar på University of Minnesota i Duluth.

 - De blir ett jättetillskott. Det ska framför allt bli intressant att se Elin Holmlöv, som skadades strax före OS för två år sedan och som i förra årets VM bara gjorde en godkänd insats. Hon är på mycket högre nivå nu och har spelat i ett collegelag som blev nationsmästare den senaste säsongen. 

Danijela tar klivet

 Elander tror också forwarden Danijela Rundqvist kommer att ta klivet fram i årets VM.

 - Hon har spelat jättebra hela säsongen.

 Förbundskaptenen tror också på den 18-åriga backen Emma Eliasson.

 - Hon har stått i bakgrunden av veteranen Gunilla Andersson, men jag väntar mig att hon tar klivet fram och blir vår viktigaste back i VM.

 VM spelas 4-13 april. Sverige möter Japan och Finland i första gruppspelet.

 Sverige tog brons i VM 2005 och 2007 och silver i OS 2006.


Fakta: Så här spelas damhockey-VM

 ° Ishockey-VM för damer spelas 4–12 april i Baqu utanför Harbin i Kina.

 ° Nio lag är indelade i tre grupper. Kanada och USA finns i grupp A respektive grupp B och Sverige och Finland spelar i grupp C. I grupp C spelar även Japan. Sverige möter Japan den 4 april och Finland den 6 april.

 ° Ettorna i varje grupp går till nytt gruppspel i grupp D 8–10 april. De två bästa lagen från grupp D gör upp om VM-guldet 12 april.

 ° Tvåorna i varje grupp går till nytt gruppspel i grupp E 8–10 april. Segraren i grupp E möter trean i grupp D i bronsmatch 12 april.

 ° Treorna i varje grupp spelar om placeringarna 7–9 i grupp F 8-10 april. (TT)