Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dags att presentera rättvinklad fakta nu

Nya spelmarknaden är här.

Stålbad för bolagen och aktörerna kommer vara klart färre om bara ett år.

Fakta om det nya spelandet saknas från organisationer mot spelmissbruk?

I en uppdatering av regleringen bör det vara standard med varudeklaration på utbudet!

Innan omregleringen sjösattes var jag på åtskilliga konferenser i ämnet. Alltid samma upplägg. Bolagens lovsång om sin förträfflighet att utveckla branschen – om förutsättningarna var de rätta, skatteeffekter, förvirrad politikerhalvtimme och så avslutades det med lotterirepresentant som alltid hävdade orättvisa.

För att arrangör och moderator skulle känna sig politiskt korrekt så bjöds alltid representant från organisation engagerad i spelmissbruk in som andre talare efter lunch. 

Efter det var det ridå för konferensen. Inte för att frågan och ansvaret om spelmissbruk inte är viktig. Tvärtom. Men var givetvis fel forum. De skulle givetvis ha kraftsamlat i egna konferenser med rön och krav till politiker.

■ ■ ■

Vad är jag då ute efter?

Jag vill att lobbyister och organisationer presenterar fakta gällande ingångar som ger felaktigt spelande.

För inte är det galopperande hästar, tatuerade fotbollsspelare och Texas Holdem som gjort medelålders kvinnor till en ny problemgrupp gällande spel? Och inte är det väl V75 och Stryktipset som dränerar pensionärer på deras besparingar i snabbare takt än tidigare?

Det är de osunda ingångarna som bör stoppas och/eller begränsas betydligt.

■ ■ ■

Hur står det till med de telefonförsäljande lotterierna som har säljmetoder mer tveksamma än tv-reklam?

Bör det finnas fysiska spelmaskiner tillgängliga, som oftast sammankopplas med utskänkningstillstånd?

Om det nu inte finns fullt utbyggda, internationella, poolspel för sporten och hästarna bör vi då ha lotterier där vi kan vinna ”En miljard!” med pengar från hela Europa?

Bingo och casinon på nätet har dragits i långbänk tidigare. Men ska den typen av instruktionsbok för spel och framgång nå människor som inte vet om negativa effekten av spel?

■ ■ ■

Slugaste spelingången av alla?

I direktsändning kan ALLA åldrar, dagligen, se hur utvalda får chansen att skrapa fram en biljett till himlen och löften om evig lycka i morgonsoffan.

Jag vill att det lyfts på fler stenar utöver det allra vanligaste gällande frågan om osunt spelande. Gruppen män 18-45 år, matchfixing och privata spelbolag bör inte alltid vara slagpåsen och roten till det onda.

En mycket klar majoritet av denna kundgrupp har skicklighetsspelen sport, trav och poker som sin stora hobby. 

Den ger en gemenskap och en stor social tillfredsställelse till en kostnad som motsvarar avgiften andra har för sina träningskort eller vilken annan hobby som helst i samhället.

■ ■ ■

Det har snart gått åtta månader med den nya spelregleringen. Spelinspektionen har utdelat piskrapp på branschen och civilministern har med hot sett till att minska spelreklamintäkterna för media. Det har också visat sig att Spelpaus.se varit en behövande ”nödbroms” får många människor.

Nu dags för organisationer engagerade i osunt spelande och spelmissbruk att presentera rättvinklad fakta och nya typen av problem med moderna förströelsespelandet. Konstruktiva förslag för ett sundare spelande.

Bespara mig ord som nollvision och förbud. Det är ett nöje vi själva ska kunna göra val om.

■ ■ ■

Bör inte nästa steg i regleringen vara att klassificera spelutbudet? Både för användare och bolag. Konsumentupplysning – matematisk återbetalningsprocent angiven på specifik spelprodukt.

Lägre spelskattesatser för bolag som fokuserar på skicklighetsbaserade och ”långkokande” produkter.

Högre skatt för de som satsar på ”snabba kalorier”, där speleffekten är slumpmässig och kortvarig.

Niklas Borgs knockout-tips

Onsdag liras – på en tisdag

Tisdag. Engelska Championship. Sheffield Wednesday – Luton. Självklart miss av ”Onsdag” att inte ta minst en pinne borta mot Millwall i helgen. Kom i underläge, men spelade mer än en halvlek en man mer. Oförmåga i målskyttet. Nu spelar man hemma mot nykomlingen Luton, som bara har ett poäng på tre matcher. 1,94 på seger för Sheffield Wednesday är bra!

 

Spela ihop med andra!

Möjligt spelupplysningen går emot innehållet i krönikan, men har inga moraliska problem med vinstförbättringar i skicklighetsspelen. Både ATG och Svenska Spel dopar sina poolspel kommande helg. Stryktipset garanterar 15 miljoner i 13-rättspotten och på hästarnas V75 talas det om 100 miljoner i potten på lördag. Tips? Mitt förslag är att gå ihop ett gäng eller vara med på andel så man har mindre del i ett större system.

 

Dags för reaktionen nu

Tisdag. Championship. Charlton – Nottingham. Charlton är exemplet på hur en nykomling börjar bra, får självförtroende och kanske presterar över sin förmåga. Dags för reaktionen? Nottingham började risigt, sen ett starkt bortakryss och övertygande 3-0 hemma i lördags. Jag spelar Nottingham draw no bet (nollboll, insatsen tillbaka vid oavgjort) till dubbla pengarna.

 

För tufft för Rosenborg

Onsdag. Champions League-kval. Dinamo Zagreb – Rosenborg. Norrmännen levererade i mötet mot Maribor. Nu tror jag dock det är stopp för nordiskt deltagande i CL. Kroaterna bättre, i alla fall på hemmaplan, och det gäller skaffa sig bra utgångsläge för returen. Möjligt 1,65 är i klenaste laget på Zagreb. Jag satsar på spel med -0.75 i hcp (halv vinst vid uddamålsseger, full vinst vid tvåmålsseger eller mer).