Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Celta Vigo är en stark etta i kväll

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

AIK är kupongens mest överstreckade när de gästar Stora Valla.

Gnaget kommer från två svaga bortamatcher, har jobbiga avstängningar och är inte värda dryga 70%.

Jobba bort favoriten!

Då är Celta Vigo en betydligt bättre favoritspik när mediokra Granada gästar Balaidos.

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader

■■ Allsvenskan inleder måndagens Topptips med tre matcher och jag hittar faktiskt två av mina drag där. Både en spelvärd skräll och en chansspik. Mer fotbollsgodis hittas i Premier League där rivalmatchen Crystal Palace - Brighton känns högst oviss. Serie A, La Liga, danska Superligan och portugisiska Primeira Liga följer upp. 

Det vankas helt ok spelvärde på flera håll på en klart spännande kupong. 250 000 extra kronor i potten ökar intresset ytterligare. Här är mina tidiga tankar: 

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader

■■ Match 3. Degerfors har en tung tid bakom sig. Med fem raka förluster i ryggen har värmlänningarna trillar ner på negativ kvalplats. De två senaste matcherna mot Sirius och Djurgården har dock varit klara steg framåt och förlusterna har inte varit särskilt rättvisa. Bruket skapade klart mest hemma mot Sirius (1-2) och var värda en pinne borta mot Djurgården efter att han blivit rånade på en solklar straff i slutminuterna (2-3). Nyförvärvet Nikola Djurdjic i Stockholm att han börjar bli varm i kläderna med dubbla mål. Det finns således ljusglimtar att bygga på. Här blir Degen ändå rejält nedstreckade när topplaget AIK besöker bruket. Gästerna har dock inte imponerat på resande fot på slutet med två tveksamma insatser mot Mjällby och Kalmar, där Gnaget ska vara nöjda med två kryss. Nu saknar Bartosz Grzelak två av sina absolut viktigaste spelare i Alexander Milosevic och Seb Larsson på grund av avstängningar. Kombinerat med att tvåan är brutalt övervärderad till 74%, det är nästan 20% för högt, så blir det tecknet helt ointressant.

Visst ska AIK vara klara favoriter, men till de här priserna vore det nästan tjänstefel att inte prioritera 1X till suveränt spelvärde. Personligen chansar jag bort tvåan helt och går för de större pengarna. 

■■ Match 2. Halmstad har haft en del stolpe ut på sistone med fyra raka matcher utan mål framåt. Den enda insatsen som kan underkännas var dock den borta mot IFK Göteborg där HBK inte kom upp i nivå. I övrigt är 0-0 borta mot formstarka Mjällby och uddamålsförlusterna i jämna fighter mot Kalmar och Varberg inte mycket att säga om. Det är små marginaler och tillfälligheter som avgör. Totalt sett är säsongen klart godkänd för nykomlingen som framför allt varit starka hemma på Örjans Vall. Torsken mot Kalmar senast var faktiskt den första hemma på hela säsongen. Både Djurgården och Malmö har nollats och Norrköping lagts på rygg. Så även om resultaten har gått emot på slutet finns det fortsatt ett bra självförtroende hemma i den egna borgen. Marcus Antonsson har gått mållös i 945 raka minuter, det gäller att få igång skyttekungen för då kan det mycket väl bli en ketchupeffekt. Där har Halmstad ett sparkapital. Sirius är ett rätt spännande lag med en stark centrallinje som är bra med bollen. Spelmässigt slår de HBK på fingrarna. De blåsvarta höll dock inte ihop senast hemma mot Norrköping när fyra mål släpptes in (2-4). Uppsalagänget trivs klart bäst på plastmatta. De senaste 13 månaderna har det bara blivit en enda seger på naturgräs.

Den kom turligt borta mot Degerfors i den senaste bortamatchen. Jag ser värde på ettan här som streckas för lågt till 38%, men borde stå i minst 45%. Det är dags för HBK att få bollen in nät. Jag chansspikar. 

■■ Match 6. Tidigt bottenmöte väntar på Balaidos. Där jag tror att iallafall ett av lagen kommer kunna klättra i tabellen framöver. Efter fem inledande torsk blev det äntligen tre poäng för Celta Vigo senast borta mot svårspelade Levante (2-0). Storstjärnan Iago Aspas gjorde givetvis mål och viktige Santi Mina stod för dubbla assist. Eduardo Coudet klev in och gjorde ett riktigt bra jobb med Celta Vigo i fjol, inte minst med offensiven. Laget såg riktigt intressant ut stundtals då, framför allt på hemmaplan. Truppen är fortsatt bra och det finns helt klart potential. Granada har inte alls kommit upp i samma nivå som i fjol när de fick kriga ute i Europa. Gästerna har usla underliggande siffror och är sämst i hela ligan när det gäller Expected Goals. Det är inte någon tillfällighet att laget står på noll segrar efter sex omgångar, även om de parkerade bussen väl borta mot Barcelona nyligen.

Här rådet det ingen tvekan om vilken sida jag väljer. Ettan streckas just nu förmånligt till 56%. Håller den sig runt 60-65% är det en vettig spik.

ANNONS: Lämna in expertens systemförslag på 108 rader

 

Spiken

Celta Vigo (match 6)

Celta Vigo tog en efterlängtad seger borta mot Levante och borde kunna klättra i tabellen. Tar emot ett Granada som haft väldigt svårt framåt denna säsong med sämst xG i hela La Liga. Stark etta. 

Skrällen

Degerfors (match 3)

AIK har inte imponerat i sina två senaste bortamatcher mot Kalmar och Mjällby. Saknar här viktiga duon Alexander Milosevic och Seb Larsson. Degerfors såg klart bättre ut borta mot Djurgården och börjar få kniven på strupen. 1X erbjuder suveränt spelvärde.

Draget

Halmstad (match 2)

Vågat drag att spika Halmstad kan tyckas efter fyra raka matcher utan mål framåt. Men statistiken på Örjans Vall är stark och Sirius trivs inte alls på naturgräs. Ettan streckas för lågt och är en fräck chansspik.