Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiktok-succén Olivia Dunne går i Duplantis fotspår

Olivia Dunne.
Foto: Instagram.
Armand Duplantis.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

UPPSALA. Hela USA pratar om Olivia Dunne, 20. 

Collegegymnasten, som även är en stor stjärna på TikTok, följs av stora skaror unga manliga fans som skapar kaos på tävlingar.

Stavstjärnan Armand Duplantis, som gick på samma skola som Dunne går på nu, följer utvecklingen i hemlandet. 

– Jag tror inte att någon någonsin har varit med om något liknande, säger han.  

Det var den forna OS-gymnasten Samantha Peszeks mobilfilm från arenan Jon M. Huntsman Center i Salt Lake City i amerikanska Utah som fick hela världen att reagera. 

Peszek, som numera jobbar som expertkommentator, skriver till videon att det är ”läskigt och pinsamt” samt att hon ”skäms för deras skull”

”De” är horder av unga män som lutar sig över säkerhetsavspärrningarna och skriker. 

”Vi vill ha Livvy, vi vill ha Livvy”

https://twitter.com/kathyjohnsongym/status/1611931564962713603?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1611931564962713603%7Ctwgr%5Ed516e638ef8a9d9e1503977f3d228bc87319c729%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.com.au%2Fsport%2Famerican-sports%2Fgymnastics-sensation-olivia-dunne-sparks-disturbing-scene-outside-college-meet%2Fnews-story%2F261e3318e002b83affd0c988fcf26e07

”Livvy” är Olivia Dunne. Den 20-åriga gymnasten som skapat en storm i USA. 

Olivia Dunne blev dollarmiljonär som 18-åring

Dunne föddes i New Jersey och började med gymnastik redan som treåring. Som junior stod hon för bra – men inga uppseendeväckande – resultat. 2020 började hon på college på LSU, Louisiana State University. På nytt stod hon för fullt godkända resultat, men samtidigt började hon på allvar dela med sig av sitt liv på de sociala medierna TikTok och Instagram. 

Därefter har det gått oerhört fort för Dunne, som kallas för ”USA:s nya 'golden girl'”. 

Redan i augusti 2021, ett år efter att Dunne skaffat TikTok var hon den collegeidrottare med flest följare – fem miljoner över alla sina plattformar. Det sammanföll med att NCAA (den amerikanska collegeidrottsorganisationen) började tillåta idrottare på collegenivå att tjäna pengar på sponsoravtal och liknande. 

Dunne blev med ens USA:s bäst betalda collegeidrottare. Enligt sajten On3 Sports är varje inlägg Dunne gör på sina sociala medier värt runt 330 000 kronor och hon blev dollarmiljonär som 18-åring. 

Följarskaran har sedan dess vuxit till över nio miljoner, hennes anhängare har dessutom blivit allt mer fanatiska och Dunne har allt mer blivit en global angelägenhet och blivit omskriven i medier över hela världen. 

Dunne har fått vara affischnamn för en debatt i USA, startad av New York Times, om det är rätt att collegeidrottare använder sitt namn och sina plattformar för att tjäna pengar. 

https://twitter.com/NYTSports/status/1590043193403392002?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1590043193403392002%7Ctwgr%5E909d8ab86a9e3cd1ce8e249f6f88a09b2776392b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthespun.com%2Fmore%2Ftop-stories%2Flook-sports-world-reacts-to-the-olivia-dunne-controversy

Olivia Dunnes egna ord om uppmärksamheten kring henne

Vi återvänder till Salt Lake City och timmarna som följde efter collegetävlingen i gymnastik mellan LSU och University of Utah. 

Kaoset utanför arenan tvingar LSU att flytta sin buss och ringa in polis för att Dunne inte ska behöva kliva rakt ut i havet av fanatiska fans. Dessutom hade de Olivia Dunne-fans som tagit sig in på arenan betett sig så illa att Dunne efteråt vädjade på Twitter att de skulle uppföra sig. 

”Jag kommer alltid uppskatta er kärlek och ert stöd, men om ni kommer till en tävling så respektera andra gymnaster för vi gör bara vårt jobb”, skrev hon. 

Kort efter den händelsen ställde hon upp på en intervju med The Today show där hon berättar att hon upplevde uppslutningen kring henne som ”helt galen” och att skolan nu gett dem nya säkerhetsregler samt en säkerhetsansvarig som följd av det. 

– Det var en helt enorm följarskara. Det har varit fans som kommit och hejat förr – men det där var helt galet, säger hon. 

Dunne berättar också att hennes närvaro på sociala medier lett till att hon vid ett par tillfällen fått obehagliga meddelanden och att vid ett tillfälle har hon kontaktat polisen. 

– Det finns de som skickar meddelanden som gör mig oroad. Men det är viktigt att säga att jag som kvinna inte är ansvarig för hur en man ser på mig och objektifierar mig. 

Dunne vill även lyfta fram det arbete som ligger till grund för hennes framgång som gymnast, det som folk inte ser i dag. 

– Jag offrade alla mina somrar som barn. När alla var med sina vänner vid poolen var jag i gymmet och tränade.

Armand Duplantis om kaoset på hans gamla skola

Dunne tävlar för LSU, Armand Duplantis gamla skola. Duplantis har varit hemma i USA och tränat under vintern och även om han inte varit på någon tävling så har hysterin kring Dunne och LSU:s gymnastiklag knappast undgått honom. 

– Det är galet och jag vet att det är ganska omdebatterat i USA. Det är en massa unga killar som är helt galna, säger han. 

Du har själv tävlat på collegenivå, går dina tävlingar att jämföra med det här?

– Det var inte en massa tjejer som var helt galna i mig direkt. Min upplevelse var en helt annan. 

Har du sett eller varit med om något liknande i collegeidrott tidigare? 

– Jag tror inte att någon någonsin har varit med om något liknande. Det är därför det blir en så stor grej. 

Efter att ha skrattat och skojat tidigare blir Duplantis nu allvarlig när frågorna kommer in på hur man som idrottare ska tänka kring sociala medier. 

– Den nya generationen som kommer fram nu, som ska synas på TikTok och allt det där... jag förstår att det är viktigt för att marknadsföra sig själv, men man vill inte att det ska överskugga det man egentligen gör. Det är inte så jobbigt som manlig idrottare, men för kvinnor är situationen en helt annan, säger han. 

Duplantis tar ett djupt andetag och fortsätter:  

– Jag känner att det är så tufft för kvinnliga idrottare just nu. Jag mår dåligt över att de ska behöva balansera de två världarna. Egentligen tror jag att de bara vill fokusera på sin sport och blir så bra de kan bli. Samtidigt så vill de göra karriär och som läget är nu så måste de göra vissa saker de kanske inte vill. 

– Jag tror det kommer att blir så mer och mer. Det är väldigt synd. 


Helena Duplantis hemliga comeback – efter 34 år

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.