Thorpe kommer ut – här är egna orden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Nu har han berättat det.

Ian Thorpe har berättat för världen att han har levt sitt liv i en lögn.

– Jag har velat komma ut en lång tid, men jag kunde inte, säger han i en intervju med Channel 10.

För en vecka sedan annonserades det att Ian Thorpe, 31, skulle göra sin första långa intervju på lång tid.

Och i går avslöjades innehållet i intervjun.

Han skulle komma ut som homosexuell.

Intervjun, som sänds i natt svensk tid på Channel 10, har nu publicerats på australiska Daily Telegraph. Där berättar han att han alldeles nyligen kom ut för sina närmaste.

– Jag har tänkt på det här en lång tid. Jag är inte heterosexuell, och det här är bara någonting jag nyligen, inom de närmaste två veckorna, har berättat för mina närmaste, säger han.

Därför ljög han

Under hela Thorpes karriär har rykten om hans sexuella läggning florerat.

Han har du ljugit och sagt att han är heterosexuell.

Han tror sig veta varför han ljög.

– Jag har velat komma ut en lång tid, men jag kunde inte. Jag kände att jag inte kunde. Problemet var att jag blev frågat vid så ung ålder om min sexuella läggning, säger Thorpe.

Fanns ingen återvändo

Ian Thorpe är en av de främsta idrottarna under 2000-talet, och en av de bästa simmarna någonsin.

När han sen började ljuga om sin sexualitet kände han att det inte fanns någon återvändo.

– Vad som hände var att lögnen hade blivit så stor att jag inte ville att folk skulle ifrågasätta min integritet, och sen kommer mitt ego in i det. Jag ville inte att folk skulle tro att jag var en lögnare, säger han.

– Jag är bekväm med att vara gay, och jag vill inte att folk ska känna på samma sätt som jag gjorde. Man kan växa upp, må bra och vara gay.

Vill hjälpa andra

Att berätta om sin sexuella läggning för sin familj var enkelt. De stöttar honom och nu hoppas Thorpe att han kan stötta andra idrottare som vill komma ut.

– Jag hoppas att det här gör det enklare för andra nu. Även om man har hållit det inom sig länge är det enklare att bara släppa ut det, säger han.

I intervjun med tv-profilen sir Michael Parkinson berättar han inte bara om sin sexuella läggning.

Thorpe pratar också om sin depression, och om medicinerna som höll honom på rehabiliteringsklinik i princip hela våren 2014.

– Jag blev deprimerad innan jag var 19. Jag visste att jag var annorlunda, men ibland kände jag mig helt enkelt inte lycklig. Det följde mig, och jag kunde inte förstå varför jag inte var överlycklig när jag lyckades vinna allt jag vann, säger Thorpe.

Tog mediciner

Depressionen fick honom att ta mediciner – och det ändrade honom som person.

Även om medicinen också kan ha räddat honom.

– De antidepressiva medicinerna tog bort det värsta, så att jag inte skulle gå så långt att jag tog livet av mig. Men de gjorde också att jag inte kunde njuta lika mycket av de goda stunderna, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.