Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns absolut ingen sanning i det”

Här avgörs grenarna om Sverige får OS 2026
Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN

LAUSANNE/STOCKHOLM. På måndag kväll ska det röstas om vem av Sverige och Italien som får OS 2026. 

Men på söndagskvällen spekulerades det i att båda nationerna får OS. 

– Det var våra italienska kolleger som sa det först, men vi har en möjlig teori om att OS-kommittén kommer att dela ut två stycken mästerskap på måndag, säger Marit Stub-Nybelius, medie- och kommunikationsansvarig för backhoppning i Svenska skidförbundet till Sundsvalls tidning. 

Teorin tillbakavisas av den svenska OS-kampanjen.

I morgon klockan 18 smäller det. Efter en längre tids kampanjande ska allt avgöras i schweiziska Lausanne. Där ska IOK rösta fram vem av Stockholm/Åre och Milano/Cortina d'Ampazzo som kommer att stå som värd för vinter-OS 2026. 

Tidigare under söndagen skickade den internationella olympiska kommittén (IOK) ut ett pressmeddelande där de kallade till presskonferens under måndagsmorgonen. I det kortfattade pressmeddelandet skriver de att det kommer ett ”stort tillkännagivande”, men inte mycket mer. 

Teorin: Både Sverige och Italien får OS

Enligt Marit Stub-Nybelius, medie- och kommunikationsansvarig för backhoppning i Svenska skidförbundet, så har såväl tror flera såväl svenskar som italienare att IOK kommer avslöja att både Sverige och Italien får OS. 

– Vi har en möjlig teori om att OS-kommittén kommer att dela ut två stycken mästerskap. Sverige och Italien är två kandidater som funkar bra och allt är väldigt jämt. Om IOK valde att dela ut två OS direkt skulle de slippa en kampanjomgång inför mästerskapet 2030, säger hon till Sundsvalls tidning. 

– Det är självklart bara en spekulation men IOK har konstaterat att båda nationerna är väldigt aktuella. Jag har ingen aning om vem som kommer att få det, det är supertajt. 

När SportExpressen ringer upp Stub-Nybelius berättar hon mer. 

– Jag har inte sagt att det kan vara så att man kan dela ut till båda, det är spekulation att det kan vara så. Eftersom det har hänt förut. Om man skulle dela ut till båda slipper man kampanj, man har två bra arrangörer och två arrangörer som jobbar med det hållbara, som IOK har varit ute mycket med. 

Du har hört det från det italienska förbundet?

– Jag har pratat med kolleger i Italien, det är deras idé. De är inte med i den italienska olympiska kommittén, men involverade i skidor väldigt mycket. 

Vad byggde de det på?

– De bygger det framför allt på det som IOK säger, att det är otroligt jämnt, att det hänt förut, och att det så bra kandidater. 

Gjorde de någon koppling till en presskonferens som ska hållas på morgonen?

– Jaha. Nej. Kopplingen grundar sig på logik och hur det ser ut i situationen. 

Tillbakavisar teorin

Mats Olsson, pressansvarig för den svenska OS-kampanjen, tillbakavisar helt teorin. 

– Det finns absolut ingen sanning i det här. Det är helt falskt, säger han. 

Olsson menar även att presskonferensen som ska hållas klockan åtta på morgonen inte har någonting med buden att göra.

SVT rapporterar att teorin fått fäste i flera italienska medier.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.