Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ymer nära Franska Öppna: ”Det blir nästan som i krig”

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Mikael Ymer, 20, är en match från Franska Öppna.

Svensken räddade sex matchbollar och vände mot hemmaspelaren Johan Tatlot med 3-6, 7-6, 6-1.

Nu väntar Henri Laaksonen i sista kvalrundan.

– Det vore helt magiskt att nå huvudturneringen, säger han.

Mikael Ymer är en match från sin första grand slam-turnering efter en mäktig vändning i Franska Öppnas andra kvalomgång.

20-åringen slog italienaren Roberto Marcora med 6-4, 2-6, 6-1 i den första kvalomgången och ställdes under onsdagen mot franska hemmaspelaren John Tatlot.

Där hamnade Ymer i underläge direkt när han förlorade första set med 6-3. I ett jämnt andra set var fransmannen nära att avgöra matchen vid flera tillfällen.

Vid ställningen 3-5 räddade Ymer fyra matchbollar i egen serve. Vid 4-5 räddade svensken ytterligare två matchbollar och lyckades bryta Tatlots serve till 5-5. Andra set gick till tiebreak där Ymer drog längsta strået med 7-2.

Mikael Ymer en match från Franska Öppna

I skiljeset fick Ymer ett dubbelbrejk fram till 4-1, servade hem 5-1 och kunde avsluta med att bryta Tatlots serve till 6-1.

– Jag kände mig inte så nervös innan men kom ut till en ganska stor arena med mycket folk, och då låste det sig. Jag hade svårt röra mig som jag ville. Han fick med sig publiken och första set gick väldigt fort, säger Ymer.

– I andra set försökte jag spela lite offensivare, och sakta men säkert vände det. I sista set blev han lite trött i steget, vilket jag kunde utnyttja. Jag är väldigt nöjd med att jag hängde kvar i matchen hela vägen, fortsätter han.

Ymer: ”Det blir nästan som i krig”

Ymers har tagit stora kliv framåt det senaste året. I januari tog han karriärens första Challenger-titel, vilket har hjälpt honom att lyfta från en 368:e till 149:e plats på världsrankingen. 

Framför allt har svensken utmärkt sig med att vara bäst när det gäller: Ymer har vunnit 15 av 20 matcher som har gått till ett avgörande skiljeset det senaste året. 

– Det blir nästan som i krig. I ett avgörande set är det lite som alla blir ”nakna”. Bollarna är inte nya och fräscha, och båda spelarna på planen är trötta. Jag gillar den delen av den tennisen, säger han och förklarar vidare:

– Jag försöker att ta mig allting jag tränar på hemma till ett avgörande set. Att springa är en av mina styrkor, och jag vet att mina motståndare alltid blir tröttare och tröttare. Så ju längre matcherna blir, desto större blir mina chanser. Att ha det i bakhuvudet hela tiden hjälper väldigt mycket. 

Möter 104-rankad schweizare på fredag

Nu återstår ett hinder, på fredag: Henri Laaksonen, rankad 104:a i världen. Ymer har mött den finlandsfödde schweizaren i Båstad 2017 och föll då i två raka set.

– Han är i bra form. Jag ska kolla på hans matcher här och lägga upp en matchplan, säger Ymer.

Vad skulle en plats i grand slam-huvudlottningen betyda? 

– Det skulle vara en magisk grej. Det är något som man har jobbat för sedan man var lite. Det har hänt mycket nu på sex-sju månader men jag kommer inte ta någonting för givet. Jag är glad över vad jag har gjort den här veckan. Nu väntar en kvalfinal och förhoppningsvis kan jag bygga vidare på det här.

Mikael Ymers storebror, Elias Ymer, slogs ut i den första kvalomgången av Franska Öppna. På damsidan går Rebecca Peterson och Johanna Larsson direkt in i huvudturneringen.