Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ymer föll efter rysare - klättrar på rankingen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Eurosport

Australian Open-äventyret är över för Elias Ymer – för den här gången.

Svensken föll i en rysare över fem set mot Go Soeda med 6-1, 4-6, 6-4, 3-6, 3-6.

Trots förlusten klättrar 18-åringen rejält på världsrankingen.

Det såg länge ut att gå vägen.

Men till slut vägde rutin och uthållighet tyngre.

Elias Ymer, 18, föll mot Go Soeda, 30, i sin Grand Slam-debut efter en rysare över set fem som varade i nästan fyra timmar.

Det var påtagligt att se vem av spelarna som kom med tre raka vinster från kvalet (Ymer) och vem som inte hade spelat tävlingsmatcher på två månader (Soeda). 

Svensken fick en drömstart och lekte stundtals med en ringrostig och tempofattig Soeda i första set. Ymer slarvade sedan bort andra set i avgörandets skede, efter att ha tappat fokus, som han återfann i tredje set. Svensken ledde då med 5-2, tappade till 5-4 – men svarade med sitt bästa game för matchen till 6-4.

Men i en handvändning vaknade japanen.

Hyllas av topptränaren

Soeda, som hade stora problem att hålla sin serve i de första tre seten, ökade trycket och stressade Ymer till misstag genom att springa fram på nät.

I femte set var båda spelarna trötta – och svensken allra tröttast. Ymer undvek bolldueller genom att gå för vinnande slag direkt. Det höll fram till 3-4. Sedan tog japanen två enkla game och säkrade segern.

Go Soeda är därmed vidare och får möta Fernando Verdasco. Elias Ymer får trots förlusten 35 poäng och lyfter därmed från 212:e till omkring plats 190 på världsrankingen. Dessutom belönas han med 230 000 kronor i prispengar.

Svensken var en av fyra tonåringar – av totalt 128 spelare – med i huvudturneringen och hann göra ett avtryck på tennisvärlden. Bland andra ESPN-experten och ansedda tennistränaren Brad Gilberg hyllade Ymer.

"Ser 18-åriga talangen Ymer från Sverige – den överlägset största talangen sedan Sod (Söderling) slutade spela. Den här unga killen har ett väldigt stabilt spel", skriver han på twitter.

Brittiska tenniskommentatorn Nick Lester:

"Lätt att övervärdera tonåringar men Elias Ymer var enastående trots sin förlust idag. Förutsatt att han är skadefri har den 18-åriga svensken en stor framtid", skriver han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.