Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

WTA:s krav på Kina: ”Större än affärer”

Försvunna tennisspelaren Peng Shuai.
Foto: [Liu Jie, via www.imago-images.de] / www.imago-images.de
Foto: SCHREYER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SCHREYER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Tennisorganisationen WTA hotar att dra sig ur Kina om man inte får bevis på att den försvunna spelaren Peng Shuai mår bra.

Det internationella organet för damtennis har tidigare uttryckt oro för Peng Shuais välbefinnande, men nu skärper man tonen mot Kina.

WTA-chefen Steve Simon säger till CNN att han är beredd att inte låta Kina ordna några tävlingar, och därmed riskera att förlora hundratals miljoner dollar i intäkter.

– Vi är definitivt beredda att dra oss ur och hantera alla de konsekvenser det innebär, säger han och fortsätter:

– För det här är helt klart större än affärerna.

Spårlöst försvunnen

Peng Shuais försvinnande i Kina har mötts med oro i tennisvärlden. Den förra världsettan i dubbel är spårlöst försvunnen sedan hon för en tid sedan på sociala medier anklagade Kinas förre vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp. Inlägget raderades snabbt, och diskussioner i ämnet har blockerats på Kinas hårt censurerade internet.

WTA har fått en kopia på ett brev som Peng uppges ha skrivit, publicerat av statskontrollerad media, där hon förnekar anklagelsen om sexuella övergrepp. Men Simon säger att brevet bara har gjort honom mer orolig.

Mark Dreyer, grundare av sajten China Sports Insider, tror att pandemin som inneburit två år utan tävlingar på kinesisk mark har gjort att WTA lärt sig att leva utan Kina, vilket gör att organet också vågar stå upp mot landet.

– Konsekvenserna av att göra det i dag är mindre än vad det skulle ha varit tidigare, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.