Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wilanders uppmaning: ”Sluta prata om honom”

D Play släppte i december 2019 en dokumentär om Mats Wilander. Se ett utdrag här.
Mats Wilander, Eurosports expert under Australian Open.
Foto: JOHAN ERIKSSON
Leo Borg tillsammans med sina föräldrar Björn och Patricia.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Leo Borg, son till legendaren Björn, nämns som ett stort framtidshopp i svensk tennis. 

Eurosports expert Mats Wilander har dock en uppmaning gällande 17-åringens framfart: 

– Jag tror vi gör honom en tjänst om vi slutar prata om honom, om jag ska vara ärlig, säger Wilander, som också ger sina tankar inför årets första grand slam: Australian Open. 

Han har ett efternamn som utan tvekan får hela tennisvärlden att höja på ögonbrynen och titta extra intresserat. Björn Borgs son Leo, 17, är en stor talang, och gick nyligen till semifinal i världstourturneringen Copa del Café, en tävling för juniorer, på Costa Rica. Samma tävling som pappa Björn vann 1973. 

Förra året vann Leo också junior-SM-guld i 16-årsklassen. 

”Han behöver inte tjäna några pengar”

Inför årets första grand slam-turnering, Australian Open i Melbourne, fick Eurosports expert och den svenska tennislegendaren Mats Wilander en fråga om Leo Borg. Om han följer talangens framfart och hur bra Borg kan bli. 

På det svarar Wilander: 

– Jag tror vi gör honom en tjänst om vi slutar prata om honom, om jag ska vara ärlig. Jag tror att han har utmaningar som han måste överkomma, som inte är helt rättvisa för en ung spelare. Självklart är en del fantastiska och det är en bonus att vara son till en stor mästare som Björn, men samtidigt finns där hinder som du måste ta dig förbi som inte är helt enkla, säger Wilander och fortsätter:  

– Han behöver inte tjäna några pengar för att överleva på proffstouren, eftersom han är son till Björn Borg.

– Han kommer att få inbjudningar på grund av sin pappa, men ja, det verkar som att han förstått det så jag förväntar mig att han fortsätter att utvecklas och visar upp sig här, men vi kan inte prata om honom som en topprankad spelare i världen ännu. 

Mats Wilander får också en fråga om hur svensk tennis mår i dag. 

– Det är samma som den senaste tiden... Eller det är lite annorlunda eftersom vi har Mikael Ymer, som jag tror kommer in direkt i turneringen, så äntligen har vi någon som kan spela alla grand slams. Men det följer en del hopp att han får en bra lottning, kanske en bra vinst på vägen och plötsligt är han i kvartsfinal och vem vet hur han inspireras av det. Så ja, vi är lite på väg in i en ny era där vi har någon som tävlar på den största scenen i tennis. 

”Hon spelar smart tennis”

Wilander ger också sina tankar om Rebecca Peterson, Sveriges största hopp på damsidan, som tvingades bryta genrepet inför Australian Open på grund av ryggproblem

– Jag tror att hon kan förbättra sitt rörelsemönster på banan. Jag tycker att hon har en bra attityd och ett ganska stort spel. Hon spelar smart tennis, och jag tror att det hon behöver lägga mest tid på är inte hennes fysik, för hon är troligtvis lika vältränad som alla andra, men att se till att förbättra hennes fotarbete. 

– Men hon är väldigt mogen och jag tror att hon kan gå in i matcher med en riktigt bra inställning där hon tror att hon kan slå i stort sett vem som helst. 

Vilka är då favoriter på herr- och damsidan? Där tror Wilander mest på Novak Djokovic - och Serena Williams. 

– Jag tror att hon har en väldigt bra chans för att vara 100 procent ärlig, jag tror ja, det är här hon har den bästa chansen av några olika anledningar. Till att börja med är banorna väldigt snabba och det är vanligtvis väldigt varmt vilket gör att spelet är väldigt snabbt. Det är perfekt för Serena, det är huvudanledningen. 

Huvudturneringen i Australian Open startar 20 januari och sänds på Dplay och Eurosport Player. 

”Det är det vi måste få ut till juniorerna”

Expressens Linus Sunnervik intervjuade Mats Wilander under Stockholm Open 2017 och pratade bland annat om Leo Borg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.