Wilanders sågning: Unga är feta och lata

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Veronica Lund

Man tror inte sina öron, tycker belgarna om att Sveriges högst rankade spelare inför helgens DC-match ligger på plats 416.

Inte så konstigt, tycker Mats Wilander – och sågar svensk tennis så det ryker.

Den förre världsettan och DC-kaptenen lämnar sina dräpande omdömen i en intervju med belgiska tidningen Le Soir.

– De unga har det alldeles för bekvämt. Det är ett land under socialistisk dominans där staten tar hand om allt. Alla familjer har en eller två bilar, bra boende, platt-tv, datorer, internet och så vidare. Allt finns där, bara genom ett klick, säger Wilander, och menar att ingen orkar offra sig så som det krävs för att bli bra i en sport som tennis.

– I tennis måste du själv lyfta på röven. . . Sverige har inte längre några tennisstjärnor eftersom de låter sina ungdomar bli feta, säger Wilander.

"Ett bisarrt språk"

Hemmalaget ger han desto bättre betyg och hyllar inte minst den uppåtgående David Goffin.

Även belgiske stjärnan Olivier Rochus ger föga smickrande omdömen om Sverige i samma tidning. Fast i hans fall handlar det om helt andra saker.

– Jag kan några ord: "hur mår du?, goddag, jag är hungrig". Men det är ett bisarrt språk, konstaterar Rochus, som sedan länge har en svensk flickvän.

Klimatet får också underkänt.

– Det är alldeles för kallt. Jag föredrar soligare platser.
Av TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.