”Jäkligt många som fått diagnosen här”

Expressen träffade Mats Wilander hösten 2019. Här berättar om livet i USA, vad han gör på fritiden och hur mycket tennisen fortfarande betyder.
Tennisspelarens hemort har skyhöga coronasiffror.
Foto: JOHAN ERIKSSON
Huset på runt 1 000 kvadratmeter som Wilander just sålt.
Runt om i Idaho – här delstatshuvudstad Boise – har folk protesterat mot guvernörens stanna hemma-order.
Foto: AP
Här tillsammans med frun Sonya.
Foto: STELLA PICTURES/FAMEFLYNET

NEW YORK. Mats Wilanders hemort i Idaho har skyhöga siffror i coronastatistiken, och han har tvingats stänga sin tennisanläggning och kan inte ta tv-jobb som vanligt. 

Mitt i alltihop sålde han och frun Sonya sitt jättehus och flyttar snart in i en lägenhet. Hur framtiden blir är oklart. 

– Vi har faktiskt ingen aning. Ingen aning just nu! säger han. 

Blaine County i mellersta Idaho är nästan så långt man kan komma från coronavirusets högborg New York, såväl geografiskt som stämningsmässigt. Men sett till antal coronafall per invånare är området bland de hårdast drabbade i hela USA.

Det är här Mats Wilander, 55, bor sedan 20 år. 

– Det är jäkligt många som har fått diagnosen här i vår kommun. Vi har rätt mycket internationella resenärer som kommit hit, och man tror väl att det har kommit rätt mycket från dem.

Men Wilander anar att det finns en annan förklaring också. 

– Jag tror väl personligen det har mycket att göra med folk som bor i kommunen, hur de känner sig. Att de känner sig ”jag mår lite dåligt, jag tror jag ska gå och testa mig” och så finns det möjlighet att gå och testa sig. Vi har inte haft många dödsfall och så där, det är nog mer det att många har testat sig.

Hela Wilanderklanen har klarat sig från smittan så här långt.

– Inga problem. Vi har väl lyckats. Fem av sex i familjen är i byn, två söner bor i egna lägenheter, och en bor hemma, så han är hemma från skolan givetvis, och en dotter i Maine på östkusten. Så jodå. Man träffar ju inte dem heller.

Coronasmällen mot Mats Wilanders företag

Viruset har ändå slagit emot Wilander på ett affärsmässigt plan. 

Gravity Fitness, tennis- och gymanläggningen han driver där i Hailey, har – som så många andra verksamheter i USA – tvingats stänga och skicka hem personalen. Men Gravity har lyckats få ta del av det statliga stödpaketet som lanserats för att rädda små företag. 

– Vi fick faktiskt pengar ifrån sociala kassan här, hörde jag från andra ägaren, för några dagar sen. Som litet företag kan man få lite pengar – om man nu har tur, har jag nu förstått! Det är inte alla som lyckas med det där. De har väl inte tillräckligt mycket pengar här för att få ut till alla.

Men att hallen är stängd är inget som stoppar tennisfantasten Wilander. Han är på väg för att spela en omgång när han pratar med SportExpressen. Med nysträngade racketar och nya bollar i väskan. 

– Jag ska spela med en kompis på en privatbana. Utomhus! Det ska bli jävligt roligt! 

De har fått uppfinna några specialregler för coronatennisen: 

– Du kan ju spela tennis om du inte plockar upp bollarna. Om bara en person plockar upp så tycker jag man kan spela, det är väl det man måste bestämma innan. 

– Och ingen serve! Man får inte hålla i bollen och slänga upp på uppkastet! Så man får antingen jonglera upp bollen med racketen, eller så är det spel utan serve. Men det funkar. 

Wilander säger att det jämt är han som får plocka upp bollarna. 

– Det är alltid jag som har massa bollar i fickorna. Det är ingen annan som förstår den här etiketten, riktigt. 

Trots att han inte kunnat ge tennislektioner eller göra sina Eurosportuppdrag som vanligt har det varit fullt upp ändå för Mats Wilander senaste tiden. 

Wilander om framtiden efter husförsäljningen

Som SportExpressen nyligen berättade lyckades familjen Wilander efter många långa turer sälja sin enorma egendom utanför Hailey. 

– Vi har redan flyttat ut. Vi har varit utflyttade i en vecka när de gäller boendet så vi bor inte där länge, vi har bara lite prylar kvar. 

Han har precis plockat ut skivsamlingen från huset. Ungefär hälften av den överlevde flyttstädningen: 

– Det är ungefär 30, 60, 90, 120… tjae, kanske 200 cd-skivor nu. Och 100–200 lp-skivor. Jag tycker det är roligt med album. Om jag lyssnar på en Bob Dylan-skiva så lyssnar jag på hela skivan. Jag vet att man kan göra det på Spotify och sådär också i och för sig, men då är det så enkelt att byta bara, då går man ”nja, nu orkar jag inte längre”. Jag hatar det där. Man måste ju orka titta på hela matchen, liksom, annars vet man ju inte vad som händer i tredje set! 

Familjen har som sagt försökt göra sig av med det tusen kvadratmeter stora huset i flera år. Barnen är utflyttade och riktigt så mycket plats behövdes inte för Mats och Sonya.

Men nu när det väl är sålt och klart, ja, då är det inte riktigt klart vad nästa steg blir.

– Vi har inte bestämt, faktiskt. Vi har hyrt en lägenhet nere i Ketchum (ett av samhällena i samma område, reds anm.), men den får vi inte förrän i mitten av juni, så vi bor i ett hus vid en kompis nu i två månader innan vi flyttar dit. Sen vet vi inte. Vi ska hyra i ett år, sen får vi se, vi letar väl bostäder under tiden givetvis. Men vi har inte bestämt oss om vi ska hyra eller eller köpa, vad det nu är man vill – lägenhet eller hus med trädgård… vi har faktiskt ingen aning. Ingen aning just nu!

Wilander: Djokovic är stora förloraren

Mats Wilander funderar förstås på tennis ändå, även om det inte spelas några turneringar. Tidigare i april utnämnde han årets Australian Open-mästare Novak Djokovic till ”den stora förloraren”. 

Djokovic vann förutom årets första grand slam-turnering utan också de följande två han ställde upp i. Men nu kommer han inte kunna försvara Wimbledontiteln, och varje vecka tappar han en möjlighet att klättra närmare Federer på listan över veckor som världsetta.

– De stora förlorarna är de som har fått coronavirus och som har fått kämpa med det. Men tennismässigt tycker jag nog att Djokovic är den stora förloraren. Han verkar ha tänt till riktigt rejält, och givetvis blir Federer och Nadal lite äldre, men jag tror att på längre sikt kan det kanske vara bra för Federer att Djokovic missar en säsong och får ett år mindre att komma ikapp honom. Men jag vet inte om de bryr sig så mycket om det. 

Wilander ser också en grupp som drabbas extra hårt: de yngre spelarna på touren. 

– Det är ju fantastiskt jobbigt för dem som håller på att slå sig in och det börjar lossna lite… De blir inte så mycket bättre av att bara träna. Det handlar så mycket om självförtroende och förståelse för hur man spelar en tennismatch, och tappar man det mitt i fem-sex månader, det är jäkligt svårt att komma tillbaka till en vinnande inställning. Jämför det med Federer eller nån sån som behöver ett par matcher, och sen är det ”just ja, så var det jag gjorde”. Så det är ju en otroligt tung och jobbig tid för dem. Det är tråkigt som fan, alltså. 

Men han ser en svensk ljusglimt i det coronamörker som omsluter tennisen: 21-åriga Mikael Ymer från Skara, som just nu ligger på 68:e plats på ATP-rankingen. 

– För såna som kan spela tennis, som Micke Ymer till exempel, som kanske inte slår lika hårt eller är lika fysisk på banan som många andra, utan har lite bättre spelsinne och lite bättre känsla och sånt, en sån kille kanske kan komma ifatt fysiskt litegrann plus att spelet är så enkelt för en sån som förstår det taktiskt riktiga på en bana. De som lever på att slå hårt och måste slå tio tusen bollar innan de känner att de kan slå in dem i plan, de har en jobbig tid. 

Det kan vara lätt att hitta negativa saker i såna här tider, men finns det nåt som du kan se som positivt för tennisen i stort med ett sånt här långt uppehåll?

– Det tycker jag definitivt. Det är faktiskt ganska många positiva grejer som borde hända. Det mest positiva med att det blir avbrott är väl att man tycker att alla tävlingar och organisationer, som ATP och WTA, att de är väl tvungna att nån gång sätta sig i ett rum och försöka få ihop ett schema som kanske funkar på nåt sätt när de väl börjar – vilka tävlingar ska vi ha kvar på schemat?

– Samtidigt är det många spelare som behöver en liten påminnelse om vilket flyt de har som är professionella idrottsmän, att man kanske ska ha lite bättre inställning när man är på banan och så.

Hoppet för framtiden

I podden ”Tennis legends”, som han spelat in med bland andra Boris Becker, pratar Wilander om hur coronavirusets framfart, trots alla negativa effekter, kan bidra med något bra för planeten, när folk och industrier tvingas stanna upp.

Vad tror du om utsikterna för förändring på sikt?

– Det beror väl på hur mycket man brådskar för att komma tillbaka. Och blir det en våldsam comeback med alla fabriker och sådär, så får väl planeten sig en känga på väg tillbaka, men man tycker ju att de som kanske inte tror på miljöförändringen har nånting med mänskligheten att göra, kanske får sig en tankeställare och kanske inser att vi har nog en del med det att göra i alla fall. 

– Och jag tror det kan vara bra på många sätt att ungdomar inser att det här med att bara skicka sms och sitta framför datorn och inte vara ute i friska luften… jag tror också kanske man inser hur värdefullt det är att ha hälsan i behåll. Både när det gäller planeten och familj och vänner och det sociala. På det sättet är det antagligen en handbroms som har dragits åt oss. Vilket är bra.

SJUFALDIG GRAND SLAM-VINNARE

Mats Wilander

Ålder: 55.

Från: Torpsbruk i Småland.

Bor: På landsbygden i Idaho i nordvästra USA.

Familj: Frun Sonya, barnen Karl, Oskar, Emma och Erik. 

Karriär: Efter Björn Borg är Mats Wilander och Stefan Edberg Sveriges mest framgångsrika tennisspelare genom tiderna. Wilander slog igenom när han vann Franska öppna som 17-åring 1982.

Vann totalt sju grand slam-titlar i singel (plus en i dubbel). Världsetta 1988-89. 

Wilander om livet i USA: ”Trivs”

Se ett utdrag ur dokumentären ”Mats Wilander: Game, set och Mats”. Hela programmet finns på D Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.