Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hickade till när de läste vad jag skrivit”

Foto: IMAGO/COLORSPORT/IBL
Jan Söderqvist har skrivit en biografi om Björn Borg som släpps andra november.
Foto: BOOKMARK
”Jag har inte läst boken”, säger Borg själv.
Foto: /IBL / /IBL
Foto: STELLA PICTURES/KAMERAREPORTAGE

Vår främste idrottare genom tiderna.

Nu har Jan Söderqvist skrivit den första heltäckande biografin om Björn Borg – ”Ren vilja”. 

Den tar naturligtvis upp den makalösa tenniskarriären, men även de ofta stormiga kvinnoaffärerna, de vidlyftiga och svårkontrollerade ekonomiska affärerna – och rapporterna om ett omfattande narkotikamissbruk.

– En del kommer givetvis att hävda att jag är ytterligare en som vill göra pengar på honom. Men utgångspunkten har varit att visa vilken fantastisk tennisspelare Borg var utan att väja för hans mörka sidor, säger författaren.

I dag är han för många yngre reducerad till ett kalsongnamn.

Men det fanns en tid på 70- och 80-talen då i stort sett hela världen visste vem Björn Borg var – tack vare framgångarna på tennisbanan. Åren 1979 till 1981 rankades den nu 64-årige svensken som världsetta under sammanlagt 109 veckor.

Till och med när han förlorade var journalister och fans mer intresserade av Borg än den som besegrat honom.

Men rapporteringen om Borg har under åren också kretsat kring hela andra saker; kvinnoaffärer som tenderade att vara allt annat än harmoniska, en ekonomi som varit snudd på omöjlig för utomstående att få grepp om, och rapporter om ett alltmer ökande narkotikamissbruk.

Nu har författaren och skribenten Jan Söderqvist sammanfattat alla dessa delar i 450 sidor tjocka ”Ren vilja – berättelsen om Björn Borg” som släpps andra november.

Borgs iskyla och backhand besegrade alla 

Söderqvist, 59, är själv motionsspelare och har varit tennisintresserad ända sedan Borgs iskyla, smått övermänskliga fysik och dubbelfattade backhand malde ner allt motstånd han ställdes inför.

– Jag är en stor beundrare, tennisnörd och så gammal att jag kunde följa honom under hans karriär. 85-90 procent i min bok är en enda lång hyllning till Borg, säger Söderqvist.

Ändå är han beredd på att vissa kommer att kritisera honom, och påstå att han nu ställer in sig i ledet av folk som vill mjölka kassakon Borg.

– Jag har spelat med helt öppna kort. Som det står i förordet kontaktade jag honom och frågade om han vill medverka, men fick nej. För knappt två månader sedan när det fanns ett tryckfärdigt manuskript skickade jag det till honom, eftersom jag ville vara hövlig, säger Söderqvist. 

Har han hört av sig och kommenterat?

– Det har varit dödstyst sedan vi kommunicerade första gången. Han har haft alla chanser att påverka och ge sin bild av skeendet. Men jag har svårt att se att det finns någonting i boken som Borg kunde hävda är osant. Jag har inte försökt skriva en bok som smutskastar honom eller frossar i en massa snaskiga anekdoter, utan en bok som försöker vara ärlig och uppskattande gentemot honom. Jag har länge tyckt att det är sjukt att det inte har funnits en vettig bok om Björn Borg; om hans fantastiska karriär och om de svåra åren efteråt.

”Ren vilja” är den första heltäckande biografin om Björn Borg.

Författaren: ”Detta är ingen skandalbok”

Boken slutar när Borg gifter sig med sin Patricia i juni 2002. Ett år senare får de sonen Leo, nu själv en lovande tennisspelare.

– Borg blir familjeman och pappa igen, och har styr på sitt liv sedan många år. Den som orkar läsa till slut och ända väljer att kalla den en skandalbok har läst slarvigt. Samtidigt går det inte att förtiga att hans 80-tal inte var vackert.

Har det funnits tillfällen då du valt att backa?

– Det har det. Jag har dock velat hitta en vettig balans genom att förklara hur det var, utan att grotta i onödan med detaljer eller anekdoter. Vill man vara elak mot Borg finns det en del att gräva i. Men jag har inte velat vara elak mot honom.

Det fanns en förhoppning att John McEnroe, Borgs kombattant under många år, skulle skriva förordet till ”Ren vilja”. Borgs ointresse att medverka satte stopp också för det.

”Borg hade tagit hälften av pengarna”

Söderqvist är inte ledsen för det. Tvärtom gav det honom som författare betydligt friare tyglar.

– Om Borg hade sagt ja, skulle boken ha blivit sämre och tråkigare. Plus att han hade tagit hälften av pengarna. Jag förstår precis varför han valde att avböja; han har inget behov av mer berömmelse, och han har inget intresse av att vara speciellt öppenhjärtig om det svarta och svåra. Så jag blev lättad när han tackade nej till medverkan. Då fick jag skriva den bok jag ville utan lojaliteter åt något håll.

Flera jurister har i förväg läst ”Ren vilja” på grund av dess bitvis känsliga och för Borg mindre smickrande innehåll.

– De hickade till lite när de först läste vad jag skrivit. Jag tror att boken gått nio redigeringsrundor som bara har med juridiken att göra. Och det tog två månader.

Så vad säger du till dem som menar att du också genom din bok vill tjäna pengar på Borg?

– Jag har jobbat hårt under en lång tid, men hade förstås inte kunnat göra det utan hans fantastiska bedrifter. På så sätt måste jag ge dem rätt. Men jag tycker ändå att jag vill göra pengar på Borg på ett hederligt vis. Jag vill ge världen en bok om Borgs karriär, tennisens förvandling och ett Sverige i förvandling.

SportExpressen har sökt Björn Borg för en kommentar genom hans talesperson Per Hjertquist. 

Till honom säger Borg:

– Jag har inte läst boken, så jag vet inte vad jag ska säga om den.


UTDRAG UR ”REN VILJA – BERÄTTELSEN OM BJÖRN BORG”

Om första flickvännen, Helena Anliot: Att Helena senare gjorde slut med Björn berodde dock inte främst på kändisskapet eller trycket från kändispressen, utan på olika intressen: 

”Jag hade ett jättestort intresse i att skriva och läsa”, berättar Anliot. 

”Och det hade inte Björn. Jag var mer engagerad än vad han var i allting som var utanför tennislivet. Jag var intresserad av politik och andra länder och människor och kulturer, och även om han och jag hade kul tillsammans, och han brydde sig om mig också, och han var väldigt rar och så, var det våra olika livsstilar som bröt isär det hela.”

Om jakten på pengar: ”Om Björn Borg hade lagt racketen på hyllan efter sin femte Wimbledonseger, skulle han ha blivit en Marilyn Monroe, som dog ung och som ingen någonsin såg åldrad och rynkig. Då skulle minnet av hans bedrifter på banan inte skuggas av en utdragen detronisering och ett sorgligt försök till comeback. Då kunde han ha gift sig i lugn och ro med sin kärleksfulla fästmö från Rumänien, flyttat hem till Södertälje igen och skaffat de där tre planerade barnen. Men om han redan nu var trött på skiten, så var han inte tillräckligt trött. Eller också var pengarna nu så stora att tröttheten helt enkelt inte kunde matcha intäkterna. Han var fast i ekorrhjulet precis som de flesta andra, fast i en stor mängd av avtal, även om just hans ekorrhjul råkade vara tillverkat av guld. Och så hade han ju inte lyckats vinna US Open ännu heller.”

Om festandet och drogerna: ”Vi vet tack vare flera källor, till exempel John McEnroe (och Jannike Björling), att Gerulaitis grundligt lärde Björn att festa som en superstjärna och introducerade honom för kokainet. Och vi vet att Björn var ivrigt läraktig. John McEnroe har i sina memoarer skrivit om hur Björn och Vitas våren 1979 efter uppvisningsspel i Milano tog med honom ut i natten och hur de tillsammans unnade sig en utsvävning med 'någonting som jag aldrig hade testat tidigare (och bry er inte om vad)', hur han blev akut illamående och att de båda andra såg till att bära honom tillbaka till hotellet. Men trots att han kände sig så sjuk, var han mycket lycklig. Han hade klarat av initiationsriten, blivit godkänd och var nu en i gänget.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.