Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vill inte slösa tid – för att bli chockad"

Cornelia Lister.Foto: Nisse Nilsson.
Rafael Nadal tycker att det är för kallt under årets Franska öppna.Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Cornelia Lister.Foto: IMAGO/IBL
Cornelia Lister.Foto: Privat.

Cornelia Lister lever drömmen som tennisspelare. 

Under torsdagen spelar hon första omgången i Franska öppna – vilket gör att hon har uppnått målet hon satte redan som 16-åring. 

Men årets upplaga av tävlingen avgörs inte på klassiskt vis. 

Det rör upp känslor bland spelarna. 

– Jag förstår frustrationen, säger 26-åringen. 

Cornelia Lister har precis landat i Paris när SportExpressen ringer upp. Efter det obligatoriska coronatestet slussades hon direkt upp på sitt rum. Där måste hon stanna under 24 timmar – annars blir hon diskad. 

– Jag borde snart få ett sms med resultatet, säger Cornelia från hotellrummet med en utsikt över Paris. 

Regnet smattrar på rutan. Alla spelare är samlade på totalt två hotell inom en radie på bara några hundra meter. Restriktionerna är stenhårda, och gäller även storspelare som Rafael Nadal och Serena Williams. 

– Det är room-service som gäller. I dag har jag ätit och kollat på en dokumentär, säger en rastlös, men tillfreds, Cornelia. 

Testerna har skapat kalabalik

Men trots att testresultatet avgör hennes medverkan är hon inte nervös. 

– Jag tog ett test precis innan jag satte mig på planet, så jag vet att jag är negativ. Jag vill inte slösa någon tid med att komma hit, för att sedan få en chock... 

Coronatesterna har skapat stor kalabalik i Paris. Precis innan Franska öppna inleddes under söndagen fick Fernando Verdasco ett positivt testresultat, och fick därmed lämna Paris omgående. Spanjoren rasade mot tävlingsledningen och krävde att få göra ytterligare ett test, men reglerna är klara på den punkten. 

– Jag förstår verkligen hans frustration... Det är så tråkigt för honom, men reglerna är som de är. 

Cornelia Lister inledde sin satsning på att bli en singelspelare. Men för några år sedan bytte hon spår. Dubbelspelet hamnade i fokus vilket gav resultat. Svenskan lyfte direkt på rakningen och har i och med Franska öppna spelat alla grand slam-turneringen – vilket har varit ett mål sedan barnsben. 

– När jag rensade hemma för några veckor sedan så hittade jag ett A4-papper där jag hade skrivit att jag skulle spela alla fyra grand slams. Det har jag gjort nu, vilket jag hade som mål redan som 16-åring. Det känner jag mig stolt över. Nu gäller det att ta nästa steg, och vinna min första match i en grand slam. 

”Det är bara att slänga på sig kläder och köra”

Svenskan, som är uppväxt i Linköping, spelar tillsammans med Shelby Rogers. Paret har inte spelat tillsammans tidigare. 

– Vi vet om varandra, men jag känner henne inte. Men allt handlar om att hitta en spelare som man kommer in i tävlingen med. Det är det viktigaste. 

Franska öppna brukar avgöras under juni, men på grund av coronaepedemin sköts turneringen upp och årets segrare kommer inte koras förrän i oktober. Beslutet har rört upp känslor på grund av det kyliga vädret. Rafael Nadal, som jagar sin 13:e titel i Paris, kallar förhållandena för ”extrema”, men Cornelia Lister räds in temperaturen. 

– Det är lite ”svenskt”. Så jag är lite van vid det. Men jag kommer från Spanien där det var 33 grader. Dock ska jag inte klaga, det är bara att slänga på sig kläder och köra...

Och det är träningen i Spanien som ska ta Lister så långt som möjligt i Frankrike. 

– Jag känner mig nästan som en spanjor nu. Jag har försökt slipa på höjden och längden, men försöker att vara svenska Nadal där, haha... 

Fotnot: Cornelias Listers testresultat blev negativt vilket betyder att hon spelar den första omgången i Franska öppna under torsdagen. 

TV: Tennisstjärnan har två miljoner följare på Instagram

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.