Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi är beredda att gå över lik som ledare"

Fidde Rosengren. Foto: Tommy Pedersen
Roger Federer och Stefan Edberg. Foto: Al Bello
Andy Murray och Jonas Björkman. Foto: Ella Ling/Bpi/Rex Shutterstock

Kolla - svensk tennis lever ännu.

En våg av före detta svenska proffs återfinns på touren - som tränare för flera av världens bästa spelare.

Tennisvärlden talar nu om det svenska fenomenet.

- Det är en helt unik situation, säger Stefan Edberg.

 

LISTA: Här är svenskarna som är tränare åt internationella stjärnorna.

Att jämföra över idrottsmän över tid är alltid ett dilemma.

Men expertisen är enig: tennisvärlden går igenom en speciell epok. Vi ser några idrottens bästa genom tiderna - på en och samma gång.

Och bakom flera av storspelarnas utveckling står svenska tränare.

I samarbetet med Stefan Edberg spelar Roger Federer tennis som pånyttfödd.

Med Magnus Norman har evige talangen Stanislas Wawrinka blivit en Grand Slam-vinnare.

Sedan Andy Murray tog in Jonas Björkman har han vunnit tio raka matcher.

Därtill har Thomas Johansson och Joakim Nyström under våren fått i uppdrag att förädla två av världens absolut största tennistalanger.

Tennisvärlden har häpnat över den svenska tränarvågen. För tre veckor sedan ägnade italienska Gazzetta dello Sport ett uppslag åt att förklara den svenska modellen. I måndags analyserade brittiska Sky fenomenet:

"...numera är Sverige mer känt för att ligga bakom världens bästa tränare. De lägger en enorm fokus på kvalitet, koncentration, attityd, respekt och energi som förvandlar duktiga spelare till stora mästare", konstaterar man.

Stefan Edberg har noterat utvecklingen.

- Det är verkligen unikt. Man kan göra en liknelse med 1980-talet när vi hade fem spelare bland världens tio bästa. Just nu är det extremt många svenskar - mer än det någonsin har varit, säger han.

"Har varit i hans situation"

Men: varför är världens mest eftertraktade tennistränare från Sverige?

En ny trend förklarar en del av pusslet. Det senaste decenniet har världens bästa tennisspelare i allt större utsträckning rekryterat före detta toppspelare som tränare.

Förutom svenskarna återfinns Boris Becker, Michael Chang, Ivan Ljubicic och Goran Ivanisevic i topp 10-spelarnas tränarteam.

- Jag tror att trenden började när Andy Murray tog in Ivan Lendl som tränare (2011). Gamla toppspelare vet vad det handlar om. I mitt fall ville Roger ha in vissa speciella egenskaper, för att utveckla sitt offensiva spel. Men framför allt har jag samma erfarenhet. Jag har varit i hans situation, säger Edberg.

Sveriges förbundskapten Fidde Rosengren, som har tränat Robin Söderling och tidigare världssjuan Mario Ancic, ser också sambandet.

- Edberg, Jonas Björkman, Magnus Norman och Thomas Johansson är stora namn. De har varit fruktansvärt duktiga och själva gjort resan till toppen. De vet vad som krävs och blir väldigt attraktiva som ledare för en ambitiös spelare som vill ta steget från att vara 50 i världen till att bli en toppspelare, säger han.

"Är extremt hårt arbetande"

Faktum kvarstår: Det finns ett hundratal före detta toppspelare att välja bland för dagens stjärnor. Är det en slump att tre av dem tränar några av världens bästa spelare?

Andy Murray har sin syn på den svenska mentaliteten.

- Många svenskar blir väldigt bra tränare för att de har en bra inställning till sporten. De är lugna som individer och extremt hårt arbetande, säger han till Telegraph.

Jonas Björkman, anställd av Murray sedan tre veckor, pekar på att svensk tennis goda rykte lever vidare.

- Vi har fortfarande ett bra rykte tack vare framgångarna på 1980- och 90-talet. De kom genom bra organisation och att vi hade fantastiska tränare redan då. Spelarna vet om att vi är väldigt seriösa, och litar på det, säger Björkman.

- Jag tror det ligger väldigt mycket i det Murray säger. Den svenska mentaliteten har alltid varit vår styrka. Det finns en ödmjukhet i framgången.

Thomas Enqvist, som tränat Fernando Verdasco och Ernests Gulbis det senaste året, är av samma uppfattning.

- En spelare vill ha en före detta toppspelare som vet vad som krävs. Sen tror jag att den svenska mentaliteten är attraktiv. Vi står för hårt arbete, noggrannhet och någon form av ödmjukhet, säger han.

Har sett skräckexempel

I dag använder sig toppspelarna ofta av flera olika tränare som man vill ska kunna samarbeta. Fidde Rosengren har sett skräckexempel på tränare som sliter ut sina spelare och vägrar samarbeta.

- Vi svenskar har alltid varit lagspelare, inte minst när det kommer till Davis Cup. Vi vet hur man bygger ett bra team och får fram lagkänslan. Vi är inga gangsters som lurar spelare på pengar. Och så är vi jävligt lojala för den spelare vi jobbar för. Vi är beredda att gå över lik som ledare, säger han.

Stefan Edberg tror emellertid att svenskvågen kan vara ett undantagsfall.

- Att det ska vara så här om fem år? Det är tveksamt. Just nu är det ganska unikt.

Men han tror att det, på sikt, kan gynna svensk tennis.

- För mig har det blivit en uppdaterad kunskap om vad som sker på touren i dag. Det är en stor skillnad vara på touren jämfört med att vara hemma. Man ser förändringarna under resans gång, säger Edberg.

- Nu ska vi ta med oss kunskapen hem och förmedla det vidare till våra svenska talanger. Det känns som det kan få sådana positiva effekter, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!