Turerna kring Novak Djokovics inresa i Australien tog en ny vända under fredagen.
Immigrationsministern Alex Hawke gick emot australisk domstol och drog in världsettans visum med hänvisning till ”allmänna- och hälsointressen”.
Att Djokovics visum har blivit politiskt stoff underströks av premiärministern Scott Morrisons uttalande strax efteråt.
”Australier har gjort många uppoffringar under pandemin, och de förväntar sig med rätta att resultatet av dessa uppoffringar skyddas”, sade han, enligt TT.
Efter beskedet kallade australisk domstol till en förhandling, där stjärnans advokater berättade att man kommer att överklaga beslutet. Domstolen, samma som gav Djokovic rätt i måndags, beslutade efter förhandlingarna att fallet överförs till högre instans – Australiens federala domstol.
Advokaterna vädjar om skyndsam process
Djokovics advokater bad om möjligheten att skynda på rättsprocessen – och att Djokovic skulle få vara på fri fot under tiden.
– Varenda minut är värdefull för vår klient, sade de, som vill se att fallet avgörs senast på söndag kväll så att serben, om han får rätt, kan spela i turneringen på måndag.
Men så blir inte fallet.
Klockan 22:00 fredag kväll, svensk tid, ska Djokovic närvara vid ett möte med immigrationsministern Alex Hawke. Därefter kommer han att sättas i bevakat förvar på ett asylboende fram tills att överklagan har behandlats, vilket sker på söndag.
Samtidigt låter arrangören Australian Open meddela att alla spelare på övre halvan i lottningen går in i turneringen på måndag, vilket gäller även Djokovic.
Riskerar tre års utvisning från Australien
Det ger världsettan ungefär ett dygn på sig i frihet att förbereda sig för sin första match – om hans överklagan går igenom. Om domstolen väljer att gå på immigrationsministerns beslut om deportering så riskerar Novak Djokovic tre års utvisning från Australien.
Jonas Björkman befinner sig i Melbourne med sin adept Mirjam Björklund och har följt händelserna.
– Det har verkligen varit turbulent den senaste veckan. Det är väldigt många frågor med tanke på att det har varit så ovisst och det känns som att alla har avvaktat lite för att se vad som händer. Man vill ha ett svar om han får spela eller inte, säger Björkman och fortsätter:
– Jag läste en stor enkät i går där vanligt folk hade blivit intervjuade på stan. 80 procent tycker inte att han ska få vara kvar. Det var lite överraskande. Men australierna har levt 285 dagar av 365 dagar i lockdown. I deras fall så känner de nog att det här beslutet är emot allt som de har byggt upp här under lång tid.
Är du förvånad att Djokovic inte bara har vaccinerat sig för att få hela sin tävlingskalender att fungera, i jakten på sitt grand slam-rekord?
– Det är svårt, för man har inte fått något uttalande från honom ännu. Det kan ha hänt något och man får ha respekt för att man kan ha olika syn på saker. Men det här är bara första problemet för honom. Härnäst kommer USA med sina tävlingar och då behöver man vara dubbelvaccinerad för att komma in i landet. Det finns många frågetecken. Med tanke på att han sitter i en sådan bra sits att gå om Federer och Nadal så är det lite förvånande att han inte är vaccinerad. Men det kanske finns en bra anledning som vi har fått veta ännu.

Världsfyran Stefanos Tsitsipas är desto mindre nöjd med hur Djokovic har hanterat ärendet.
– Han spelar definitivt efter sina egna regler och har gjort det som många spelare inte vågat, speciellt efter att ATP offentliggjorde vilka krav som ställdes för att spelarna skulle släppas in i landet, säger greken till den indiska tv-kanalen WION enligt Eurosport.
Han poängterar att det skickar fel signaler när större delen av spelarna valt att följa reglerna för att få spela i Melbourne.
– En minoritet av spelarna väljer att gå sin egen väg, vilket får majoriteten att se ut som fånar.
Anklagas för fejkat covidtest
Frågetecken har också riktats mot Djokovics covidtest.
Djokovic har visat upp ett positivt test den 16 december, och därefter ett negativt, i sin visumansökan. Tyska tidningen Der Spiegel uppger emellertid att det är manipulerat. Tidningen skriver att testet har tagits den 26 december, med andra ord: betydligt närmare i tid till hans resa till landet.
Robert Lindstedt, som vann Australian Open 2014 i dubbel, är på plats som tränare i år för amerikanen Denis Kudla och är också kritisk.
– Det känns väldigt mycket Kalle Anka över allting. Det är konstigt att man kan få ett medical exemption för att få komma till ett sportevenemang. Så som man har följt storyn här i Australien så har alla parter tappat bollen någon gång. Tävlingen har lovat för mycket, delstaten Victoria har gett löften som inte har gällt för hela landet, säger han och fortsätter:
– ...och så tycker jag att Djokovic har skött det hela otroligt dåligt. Hans story håller inte. Om det är som han säger så har han gjort otroliga fel och gått emot covidregler när han gått runt i Serbien och delat ut priser till barn. Allting i hans story faller ihop. Han har satt sig i en sådan otrolig sörja.
”Det hade slutat med läktarvåld om han spelar”
Jonas Björkman, Robert Lindstedt och hela tennisvärlden väntar med spänning på en slutgiltig dom som väntas komma på söndag.
– Sista ordet är inte sagt. För tävlingens skull och alla spelares skull vore det bra om det kommer ett beslut snart, säger Björkman.
Robert Lindstedt tror inte att Djokovic kommer att släppas in.
– Jag tror inte det blir så. Om han skulle gå in och spela så skulle det bli slagsmål på läktarna. Det är verkligen en krutdurk här nere. Han skulle inte kunna gå ut på stan här. Det är kört för honom. Han kommer bli attackerad.
Tror du verkligen det?
– Ja, det tror jag. Serberna förlåter honom och de hade stått upp för honom här. Men resten hade blivit tokiga. Så det hade nog slutat med läktarvåld om han hade spelat.