Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var livrädd för vad som skulle hända”

Mary Pierce vann Franska öppna 2000. Hör henne berätta om att spela en grand slam-turnering på hemmaplan.
Mary Pierce.
Foto: ELISE AMENDOLA / AP

Mary Pierce har två grand slam-titlar i bagaget och var en av världens bästa tennisspelare under millenniumskiftet. 

Men nu berättar den tidigare tennisstjärnan om ett okänt förflutet – och ett hat mot hennes pappa. 

– Jag var livrädd för vad som skulle hända, säger den tidigare tennisstjärnan. 

Skador tvingade den dåvarande världssexan att lägga racketen på hyllan. Innan karriärens slut hade hon hunnit vinna Roland Garros och Australien Open – samt varit rankad som tredje bäst i världen. 

Men 14 år efter att karriären tagit slut berättar Mary Pierce om ett okänt förflutet där hon pressades hårt av sin pappa i tidig ålder. 

”Min pappa jobbade som tennistränare på heltid, samtidigt som min mamma inte hade något jobb. Vi hade inte mycket pengar och ibland tvingades vi bo i vår bil. Jag kommer ihåg att min pappa visade mig en påse med pengar och sa: ”Det här är allt vi har”. Sedan sa han till mig: ”Du måste börja vinna eftersom vi behöver pengar”, skriver hon på bloggen Behind the racquet.

”Jag ville först bli barnläkare, men när jag för den första gången rörde ett racket kände jag att Gud hade gett mig den talangen”. 

Hon tvingades sluta skolan, blev tennisproffs när hon var 14 och var tennistränare tills hon var 18. 

Såg pappan en gång på sju år

”Jag spelade tennis eftersom jag inte hade något val. Jag var tvungen att vinna för att jag var livrädd för vad som kunde hända annars. Rädsla var den drivande känslan.”

Mary Pierce tog senare avstånd från sin pappa och mellan hon var åldern 18-25 såg hon honom en gång - när hon vann Australien Open 1995. 

”Jag hatade honom och ville inte se honom igen”

Efter karriären flyttade hon till Mauritius och blev tennistränare – och med Guds hjälp kunde hon förlåta sin pappa. 

”Herren kom och botade mitt hjärta från mina tidigare sår och ilska och jag kunde förlåta min pappa. Jag kunde älska honom och vårt förhållande återställdes”. 

Pierces pappa drabbades blodcancer 2016 – och när han gick bort hade han sin dotter vid sin sida.  

”Jag är mycket tacksam för de speciella tider vi delade. ”

US Open kommer att hållas i New York som planerat i augusti/september 2020, men utan fans, meddelade guvernör Andrew Cuomo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.