Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Valt att separera – är klart det känns jobbigt”

Magnus Norman.
Foto: Thomas Kingdahl
Magnus Norman och Linda Dagh.
Foto: JACKELINE PEREZ
Magnus Norman har ett mångårigt samarbete med Stan Wawrinka.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Norman under Franska Öppna 2000.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Magnus Norman 2010.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Tennislegendaren Magnus Norman, 44, går igenom en tuff period. 

Tennisen står still – och han separerade nyligen från sambon Linda. 

– Det enda jag kan säga är att vi fortfarande är vänner och att vi försöker göra allt så bra som möjligt får våra barn. 

I en intervju med SportExpressen berättar Norman också om den starka relationen med adepten Stanislas Wawrinka, och varför han tycker att US Open inte bör spelas. 

Det var i början av mars som Magnus Norman fick resa hem från den inställda tävlingen i Indian Wells, USA - och sen dess har tennisvärlden stått still. 

Som tränare för världsstjärnan Stanislas Wawrinka, 35, har det varit en svårhanterad situation för Norman. 

– Det är väl första gången man känner att det är en nackdel att inte vara från samma land. Vi har inte kunnat resa och träna tillsammans. Han har varit isolerad i Schweiz och jag har varit hemma i Sverige. 

– Men han har kört på så gott det går i Schweiz, och vi har haft mycket kontakt på telefon. Nu är tanken att vi ska ses i början av augusti och träna en vecka tillsammans. Antingen i Monte Carlo eller i Schweiz, säger Norman. 

Det har varit en tuff vår och sommar. Frånsett tennisen har Norman nyligen genomgått en stor förändring på det privata planet. Han har separerat från sambon Linda Dagh. 

– Det är klart att det känns jobbigt, det gör det ju för alla som går igenom en separation. Det enda jag kan säga är att jag och Linda fortfarande är vänner och att vi försöker göra allt så bra som möjligt får våra barn. Det är vårt hundraprocentiga fokus. Det är det jag vill kommentera om det, säger Norman. 

Om US Open: ”Det känns sådär” 

Nu planerar Norman och Wawrinka för grand slam-turneringen US Open, som är satt att börja 31 augusti.

Men 44-åringen är skeptisk till att den blir av. 

– Personligen tror jag inte den blir det, men det är bara min reflektion. Och jag tycker kanske inte att den ska bli av heller. Det är för många som ska flyga in till ett och samma ställe. Även om det är utan publik har jag svårt att se att det bli något, säger Norman och fortsätter: 

– I vårt team har vi sagt det, att man kanske kan dra i gång i september i Europa i stället, om allt fortsätter gå åt rätt håll. Att spela i Madrid, Rom och Paris, men att dra över till New York nu, det känns sådär. 

Hur upplever du att spelarna på touren ser på det? 

– Det är nog lite blandat. Spelarna vill ju komma i gång och spela, jobba och tjäna pengar. Samtidigt tror jag inte man vill dra i gång för tidigt heller. Vi såg vad som hände när Djokovic körde sin uppvisningsturnering i Kroatien. Efter det testades nästan alla spelare positiva. Det kan gå dåligt också, och det är inte bra för sporten eller någon annan om det blir så. 

– Där ser man ju vad som kan hända. 

”Jag är en helt annan tränare idag”

För 20 år sen var Magnus Norman Sveriges största tennisstjärna och var rankad tvåa i världen. Han tvingades senare sluta på grund av envisa skadeproblem, men växlade i stället över till att bli en av världens absolut bästa tränare. Och 2016 röstades han fram till just det - världens bästa coach. 

Norman är känd för sin träningsvilja och noggrannhet, och försöker hela tiden utveckla sig själv som tränare. Det gör han genom kurser, ny litteratur om träning, och att plugga beteendevetenskap. 

– Jag är ju en väldigt mycket bättre coach nu än för 15 år sen, så klart. Jag har lärt mig mycket av Stan och hans team, och jag lärde mig extremt mycket under åren med Robin. Så jag är en helt annan tränare i dag än när jag började, säger han själv.

– Det handlar ju mycket om kommunikation och personlighet. Du kan ju vara världens coach, men om du inte får spelaren framför dig att förstå vad du vill så spelar det ju ingen roll.

”Tycker han ska njuta av sina sista år”

Norman jobbar fortfarande med att utveckla Wawrinka, i dag rankad 17:e i världen, men säger samtidigt: 

– Han går ju mot slutet av sin karriär så klart. Vi pratade om det häromdagen faktiskt. Vi pratade om planering och vilka tävlingar han ska spela. Mitt råd till honom som tränare och före detta spelare är bara att han ska spela när han vill, när han är laddad och motiverad, och han ska spela på ställen dit han verkligen vill åka. Han ska inte åka till en tävling eller nåt ställe som han inte vill åka till. 

– Jag tycker att han ska njuta av sina sista år på touren. Vi har fortfarande höga målsättningar, vill vinna tävlingar och gå så långt som möjligt i grand slams, men samtidigt också försöka njuta lite. 

Du sa nyligen i en intervju att du tycker att Wawrinka är underskattad. Kan du utveckla? 

– Jag tycker att han ska nämnas i samma anda som en av de bästa tennisspelarna genom tiderna, eftersom att han har vunnit tre grand slam under samma period som Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer har spelat. Och Andy Murray också. 

– Han har spelat under en tid där de där tre har vunnit så sjukt mycket, och han har som schweizare fått leva i skuggan av Roger Federer. Hade han kommit från vilket annat land som helst hade han varit en superstjärna. 

Wawrinka och Norman efter segern i Franska öppna 2015.
Foto: IMAGO/IBL

”Vi har gått igenom mycket”

Efter snart åtta år tillsammans har Norman och Wawrinka en mycket nära relation. 

Något som betyder mycket under lite jobbigare tider. 

– Vår relation är tajt. Vi har haft mycket framgång tillsammans och jobbat ihop under åtta år. Tennisen är ju en sak... Nu har jag gått igenom en separation och Stan gjorde detsamma för X antal år sen. Jag kommer ihåg hur jobbigt det var för honom, men ändå spelade han sin bästa tennis. 

– Nu när man själv har det tufft så kan jag inte förstå hur han kunde prestera under den tiden. 

– Vi har gått igenom mycket, saker som inte bara har med tennis att göra. Det har varit långa och djupa diskussioner, vi delar saker med varandra och har kommit varandra mycket nära, säger Magnus Norman. 

Fidde Rosengren rasar mot nomineringarna i Idrottsgalan 2017 eftersom Magnus Norman inte blir årets ledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.