Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingas ställa in: ”Vi är chockade”

Coronaviruset fortsätter att sprida sig. OS i Tokyo i slutet av juli riskerar att flyttas fram på grund av smittrisken. Se rapporten.
Magnus Norman med Stan Wawrinka under ett träningspass i Los Angeles i fredags.Foto: Privat
Mikael YmerFoto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rebecca PetersonFoto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Beslutet har hängt i luften de senaste dagarna.

I natt, svensk tid, kom det.

Arrangörerna av den stora tennisturneringen BNP Paribas Open i Indian Wells i Kalifornien har beslutat att ställa in tävlingen.

Flera svenska spelare – Mikael Ymer och Rebecca Pettersson bland dem – är på plats.

Plus ett antal svenska coacher.

– Vi är lite chockade. Alla spelare är på plats här och har tränat i flera dagar. Vi tränade senast idag och fick inga indikationer på att tävlingen inte skulle bli av. Så detta kom väldigt plötsligt, säger Magnus Norman till SportExpressen.

Han coachar schweiziske toppspelaren Stan Wawrinka.

Stan Wawrinka är rankad som nummer 17 i världen just nu och tränade under Magnus Normans ledning i Los Angeles hela förra veckan innan avfärden till Indian Wells i fredags.

Så vad händer nu?

– Vårt team har inte hunnit pratats vid ännu utan vi ska ha ett möte tidigt måndag morgon om vad vi gör och hur vi ska agera. Turneringen i Miami ska enligt schemat starta den 28 mars, men det känns tveksamt om den blir av, säger Magnus Norman på måndagsmorgonen, svensk tid.

Andra svenska coacher med spelare i Indian Wells den här veckan är Magnus Tideman, som coachar Radu Albot och Tomas Johansson med David Goffin.

Ställs in på grund av coronaviruset

BNP Paribas Open arrangeras i mars varje år på den stora tennisstadion Indian Wells Tennis Garden i Indian Wells i närheten av Palm Springs.

Den två veckor långa tävlingen är den största kombinerade herr- och damtävlingen i världen med prispengar i storleksordningen 161,5 miljoner kronor.

Men igår deklarerade lokala hälsovårdsmyndigheten Riverside County Health Department en akut hälsofara i Coachella Valley efter ett lokalt fall av Coronaviruset (COVID-19).

Man lutar sig mot rekommendationer från federala Centers For Disease Control och myndigheterna i delstaten Kalifornien.

– Smittorisken är för stor för publiken när så många människor samlas inom ett litet område, säger David Agus, professor i medicin vid University of Southern California i pressmeddelandet från turneringens arrangörer.

Man uppger att beslutet att ställa in tävlingen kommit till för att skydda publiken, spelarna och alla närboende från risken att bli smittade av Coronaviruset.

”Hälsan går före”

Tävlingsledare för turneringen är förre storspelaren Tommy Haas.

Han beklagar situationen:

– Vi är mycket besvikna över att vi tvingas ställa in turneringen, men hälsan och säkerheten för invånarna i området, spelare, funktionärer, sponsorer och alla andra inblandade går före.

Turneringen i Indian Wells kallas ofta för ”Den femte majorn” och är enormt populär bland spelarna, som röstat fram den till tourens bästa fem år i rad.

Alla manliga toppspelare var på plats i år också med undantag av nyopererade Roger Federer.

Han föll i finalen ifjol mot Dominic Thiem, som ledde årets startfält på herrsidan tillsammans med Novak Djokovic och Rafael Nadal.

Serena Williams var på plats för attslåss om titeln bland damerna i årets turnering.

Centercourten i Indian Wells tar 16 100 åskådare. Hela turneringen brukar locka 500 000 åskådare under två veckor.

Maria Sjarapova och Caroline Wozniacki tackade för sig i inledningen av 2020. Här är 10 spelare att hålla koll på för framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.