Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Totala förfallet – efter finalrysaren mot Borg

Foto: HANDOUT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: COLORSPORT/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO/IBL

Han vann Australian Open och tvingade Björn Borg till en klassisk rysare i Wimbledon 1979.

Sen tog Roscoe Tanners liv en helt annan vändning. 

Amerikanen missbrukade kokain, var otrogen, skrev falska checkar och dömdes till fängelse fyra gånger.

– Jag har tagit några väldigt dåliga beslut och fått betala för det, säger han till The Guardian.

Den hårdservande, vänsterhänte amerikanen vann Australian Open 1977 och hade sommaren 1979 tagit sig fram till sitt livs största match i karriären. 

En Wimbledon-final.

På andra sidan nätet stod den trefaldiga mästaren Björn Borg. Den då 27-årige amerikanen, som sedermera höll världsrekordet i snabbaste serve i 26 år, hade bara tappat två set fram till finalen och såg sina chanser.

– Jag tänkte att jag verkligen hade en bra chans mot Björn eftersom jag hade slagit honom tidigare under året i Philadelphia. Jag visste att om jag spelade som jag kunde, speciellt på gräs, så hade jag en bra chans, säger han till Guardian.

Pressade Björn Borg i Wimbledon-finalen

Det blev en rysare. Tanner vann första set, och återtog kommandot när han vann även det tredje setet. Men Borg tvingade fram ett femte och avgörande set. Väl där var svensken iskall och vann i en final som än i dag beskrivs som en klassiker. Slutsiffrorna till Borgs fördel: 6-7, 6-1, 3-6, 6-3, 6-4.

– Det var som att han höjde sitt spel och därför vann till slut. Jag får leva med det även om han slog mig väldigt knappt. Jag fick i alla fall en liten revansch i kvartsfinalen i US Open samma år när jag slog honom, säger Tanner. 

Den matchen blev lika ihågkommen för att amerikanen då servade sönder nätet. 

Tanner vann Davis Cup 1981 tillsammans med bland annat John McEnroe. Totalt vann han 16 singeltitlar och spelade in drygt 16 miljoner kronor där triumfen i Australian Open 1977 blev kronan på verket.

Var otrogen - fastnade i missbruk

Men lika uppmärksammad har Björn Borgs rival blivit efter karriären. I sina memoarer, ”Dubbelfel”, berättar han om sin regelbundna otrohet under karriären där han bedrog både sin första fru och andra fru.

”Jag hade inte en flicka som väntade i varje hamn. Men jag hade inga problem att sällskap för kvällen eller för veckan”, skriver han. 

Under flera år dämpade han sina skuldkänslor med att missbruka kokain, medger han i boken.

”Jag vande mig att dölja alla skuldkänslor djupt i hjärtat”, skriver han. 

Tanner gifte sig en tredje gång och betalade för bröllopsresan med en check som inte hade täckning. Historierna om amerikanens bedrägerier blev fler och fler: ett båtköp med checkar som inte hade täckning, uteblivna betalningar för underhåll av sina barn. 

År 2001 flydde han till Tyskland. Han greps och skickades tillbaka till USA. I maj 2008 greps Tanner för att ha skrivit ut falska checkar på upp emot 600 000 kronor för bilar. Några år senare dömdes han till i fängelse när han körde med indraget körkort. 

– Jag vet att jag har svikit många. Jag har inte representerat sporten som jag borde ha gjort. Alla mina problem och allting som jag har gjort... Jag kan inte vara stolt över mig själv, sa han till New York Times 2012.

Tanner dömd till fyra fängelsestraff

Sammanlagt blev Tanner dömd till fängelse fyra gånger – en gång i Tyskland och tre gånger i USA. Han konstaterar att de 30 åren framför allt har handlat om ekonomiska problem och dålig kontakt med sina fem döttrar.

– Jag har tagit några väldigt dåliga beslut och fått betala för det, säger han till Guardian.

Nu upplever han att han är på rätt väg. De sista åren har han jobbat hårt för att lappa ihop spruckna relationer med vänner och familj. Numera arbetar han i Orlando, USA, med att hjälpa ungdomar från fattiga förhållanden att spela tennis.  

– Jag ångrar många saker som jag har gjort, men på ett sätt har det lärt mig mycket. I Orlando så håller vi på med en tennisutbildning för barn som kommer från ingenting alls. Det handlar inte om att göra dem till proffs men att i alla fall hjälpa dem att få stipendium till utbildningar genom tennisen, säger han och avslutar:

– Några av de sakerna som jag har gått igenom har fått mig att förstå vad jag är här för att göra. De här ungdomarna kan inte säga att jag inte förstår. För jag har varit i precis samma situation som de är.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.