Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tennisstjärnans nya liv – missionär på paradisö

Foto: ELISE AMENDOLA / AP
Foto: ELISE AMENDOLA / AP
Foto: LAURENT BAHEUX / AP

För den tidigare världstrean, Mary Pierce, var det ett trasigt ledband i knät som satte stopp för tenniskarriären. 

I dag lever den 43-åriga tennisstjärnan, trots en pappa som förknippas med "The original dad from hell", på Mauritius som missionär för pingströrelsen.

Oktober 2006 kom att bli slutet för Mary Pierces tenniskarriär. 

I andra omgången av Linz Open, med tre matchbollar i andra set, vred Pierce olyckligt vänster knä. Ett ledband i knät gick av och hon tvingades till operation. 

Trots ett lyckat kirurgiskt ingrepp och tre år av rehab blev det ingen comeback för den tidigare världstrean och tvåfaldiga vinnaren av grand slam. 

"Mary, döda bitchen!"

Men vägen till toppen har inte varit frid och fröjd. Inte nog med att hon hade stora svårigheter att hantera all press, stress och förväntningar från familj, vänner och fans, så hade hon även en pappa som vid minst ett tillfälle förgrep sig på Mary. Jim Pierce kunde dessutom inte kontrollera sina aggressioner. 

 

LÄS MER: Monica Seles drog sig tillbaka - gifte sig med 32 år äldre miljardär 

 

– Han kunde slå mig om jag förlorade en match, eller ibland om jag gjorde en dålig träning, har hon tidigare berättat i en intervju med The Courier Mail. 

– Under en match fick han ett utbrott och skrek "Mary, döda bitchen!", fortsätter hon. 

Avstängd i fem år 

Efter den sistnämnda händelsen, 1993, blev Jim Pierce avstängd under en femårsperiod från alla matcher på WTA-touren. I samband med det sparkade Mary honom från tränarrollen och hennes bror, David, tog över. Dessutom anställde hon en livvakt. 

En livvakt som några veckor senare blev misshandlad av Jim Pierce. 

"Jag älskar min pappa"

Mary Pierce sa upp kontakten med sin pappa under flera år, men hänvisar ändå till honom som en av de viktigaste framgångsfaktorerna. 

– Min pappa har alltid trott på mig. Han gjorde mig stark mentalt. Utan honom hade jag inte varit den jag är i dag. Såren från det förflutna är läkta. Jag älskar min pappa, har hon sagt till CNN. 

Vändpunkten 

Trots att Mary Pierce var en framgångsrik tennisspelare med mycket pengar och ett stort hus var det något som saknades. Pierce, som också lidit av depression, tog år 2000 ett beslut som kom att ändra hela hennes framtid. 

15 år efter hennes historiska vinst i Franska öppna berättar hon hur hennes liv förändrades efter att hon anslutit sig till kristendomen efter att hon blivit frälst. 

 

LÄS MER: Nadal sågas för bilderna: ”Största synden någonsin” 

 

– Mitt perspektiv på tennisens betydelse ändrades helt. Jag ville spela för Gud och ville alltid göra mitt yttersta för att förhärliga den gåvan han gett mig - att spela tennis. All press la jag på Gud, har hon berättat till CNN. 

– Min tro var den viktigaste delen i mitt liv. Innan varje match gick jag in i ett rum för att be och göra andningsövningar, fortsätter hon. 

Skadorna satte stopp för tennisstjärnan

Efter en följd av skador; först tennisarmbåge, sedan besvär med ländryggen, därefter inflammation i fotlederna och avslutningsvis ett trasigt ledband i knät, kom Mary Pierce aldrig tillbaka på tennisbanan. 

Med 18 vunna WTA-singlar respektive två ITF-titlar och prispengar på totalt ca tio miljoner dollar avslutade Pierce sin karriär 2007. 

Men Pierce bröt inte ihop när tenniskarriären gick emot sitt slut. Till BAtennisworld har hon sagt att Gud lärt henne att oavsett vad som händer är det för det bättre. 

– Allting händer för en anledning och det är alltid för ens bästa. Jag visste att det var rätt för mig att gå vidare. 

Nytt liv som missionär

2008 blev hon bosatt på Mauritius, en ö utanför Afrikas sydkust, efter att hon vid ett tidigare tillfälle besökt en kyrka där. På paradisön bor hon på en avlägsen gård och har startat ett nytt liv som missionär för pingströrelsen i det protestantiska samfundet. Föreningen som hon arbetar för heter "Church Team Ministries" och tillhör pingströrelsen. 

 

LÄS MER: Hemligheten bakom Samantha Stosurs jättearmar 

 

– Jag är lyckligare än någonsin. Jag vet att vissa anser att någon har hjärntvättat mig, men folk pratar utan kunskap, har hon förklarat till franska L'Équipe, och fortsatte: 

– Om jag inte hade träffat Gud efter min skada hade jag blivit alkoholist eller narkoman. 

Utöver missionär är Pierce tennistränare för grundaren av "Church Team Ministries", Miki Hardys, barnbarn. Mellan bönerna tränar hon de två barnbarnen sex dagar i veckan. Mycket tid går även till att planera deras program och åka med på turneringar i olika delar av världen.  

 

JULIA WESTERGREN