Foto: ELISE AMENDOLA / APFoto: ELISE AMENDOLA / AP
 Foto: ELISE AMENDOLA / AP
Foto: ELISE AMENDOLA / APFoto: ELISE AMENDOLA / AP
 Foto: ELISE AMENDOLA / AP
Foto: LAURENT BAHEUX / APFoto: LAURENT BAHEUX / AP
 Foto: LAURENT BAHEUX / AP

Tennisstjärnans nya liv – missionär på paradisö

Publicerad
Uppdaterad

För den tidigare världstrean, Mary Pierce, var det ett trasigt ledband i knät som satte stopp för tenniskarriären. 

I dag lever den 43-åriga tennisstjärnan, trots en pappa som förknippas med "The original dad from hell", på Mauritius som missionär för pingströrelsen.

Oktober 2006 kom att bli slutet för Mary Pierces tenniskarriär. 

I andra omgången av Linz Open, med tre matchbollar i andra set, vred Pierce olyckligt vänster knä. Ett ledband i knät gick av och hon tvingades till operation. 

Trots ett lyckat kirurgiskt ingrepp och tre år av rehab blev det ingen comeback för den tidigare världstrean och tvåfaldiga vinnaren av grand slam. 

"Mary, döda bitchen!"

Men vägen till toppen har inte varit frid och fröjd. Inte nog med att hon hade stora svårigheter att hantera all press, stress och förväntningar från familj, vänner och fans, så hade hon även en pappa som vid minst ett tillfälle förgrep sig på Mary. Jim Pierce kunde dessutom inte kontrollera sina aggressioner. 

 

LÄS MER: Monica Seles drog sig tillbaka - gifte sig med 32 år äldre miljardär 

 

– Han kunde slå mig om jag förlorade en match, eller ibland om jag gjorde en dålig träning, har hon tidigare berättat i en intervju med The Courier Mail. 

– Under en match fick han ett utbrott och skrek "Mary, döda bitchen!", fortsätter hon. 

Avstängd i fem år 

Efter den sistnämnda händelsen, 1993, blev Jim Pierce avstängd under en femårsperiod från alla matcher på WTA-touren. I samband med det sparkade Mary honom från tränarrollen och hennes bror, David, tog över. Dessutom anställde hon en livvakt. 

En livvakt som några veckor senare blev misshandlad av Jim Pierce. 

"Jag älskar min pappa"

Mary Pierce sa upp kontakten med sin pappa under flera år, men hänvisar ändå till honom som en av de viktigaste framgångsfaktorerna. 

– Min pappa har alltid trott på mig. Han gjorde mig stark mentalt. Utan honom hade jag inte varit den jag är i dag. Såren från det förflutna är läkta. Jag älskar min pappa, har hon sagt till CNN. 

Vändpunkten 

Trots att Mary Pierce var en framgångsrik tennisspelare med mycket pengar och ett stort hus var det något som saknades. Pierce, som också lidit av depression, tog år 2000 ett beslut som kom att ändra hela hennes framtid. 

15 år efter hennes historiska vinst i Franska öppna berättar hon hur hennes liv förändrades efter att hon anslutit sig till kristendomen efter att hon blivit frälst. 

 

LÄS MER: Nadal sågas för bilderna: ”Största synden någonsin” 

 

– Mitt perspektiv på tennisens betydelse ändrades helt. Jag ville spela för Gud och ville alltid göra mitt yttersta för att förhärliga den gåvan han gett mig - att spela tennis. All press la jag på Gud, har hon berättat till CNN. 

– Min tro var den viktigaste delen i mitt liv. Innan varje match gick jag in i ett rum för att be och göra andningsövningar, fortsätter hon. 

Skadorna satte stopp för tennisstjärnan

Efter en följd av skador; först tennisarmbåge, sedan besvär med ländryggen, därefter inflammation i fotlederna och avslutningsvis ett trasigt ledband i knät, kom Mary Pierce aldrig tillbaka på tennisbanan. 

Med 18 vunna WTA-singlar respektive två ITF-titlar och prispengar på totalt ca tio miljoner dollar avslutade Pierce sin karriär 2007. 

Men Pierce bröt inte ihop när tenniskarriären gick emot sitt slut. Till BAtennisworld har hon sagt att Gud lärt henne att oavsett vad som händer är det för det bättre. 

– Allting händer för en anledning och det är alltid för ens bästa. Jag visste att det var rätt för mig att gå vidare. 

Nytt liv som missionär

2008 blev hon bosatt på Mauritius, en ö utanför Afrikas sydkust, efter att hon vid ett tidigare tillfälle besökt en kyrka där. På paradisön bor hon på en avlägsen gård och har startat ett nytt liv som missionär för pingströrelsen i det protestantiska samfundet. Föreningen som hon arbetar för heter "Church Team Ministries" och tillhör pingströrelsen. 

 

LÄS MER: Hemligheten bakom Samantha Stosurs jättearmar 

 

– Jag är lyckligare än någonsin. Jag vet att vissa anser att någon har hjärntvättat mig, men folk pratar utan kunskap, har hon förklarat till franska L'Équipe, och fortsatte: 

– Om jag inte hade träffat Gud efter min skada hade jag blivit alkoholist eller narkoman. 

Utöver missionär är Pierce tennistränare för grundaren av "Church Team Ministries", Miki Hardys, barnbarn. Mellan bönerna tränar hon de två barnbarnen sex dagar i veckan. Mycket tid går även till att planera deras program och åka med på turneringar i olika delar av världen.  

 

JULIA WESTERGREN

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag